Den viktige samtalen med barn i skolealder

I boken og filmen «Sommerfugler i magen» er fokuset rettet mot den viktige relasjonen mellom en trygg voksen og et barn. Om hvordan man kan lytte til og snakke med et barn om de ulike følelsene det har. Fortellingen viser hvor nyttig en enkel, liten handling kan være når man er bekymret for et barn.

Animasjonsfilmen “Sommerfugler i magen”

Boka og filmen er en invitasjon til å snakke om det barnet er opptatt av. Samtidig er den følelseskompetanse-fremmende og en spennende historie. Boka er inspirert av forgjengeren Vondt i magen, og er skrevet etter en idé av Svetlana Dudaitiene. Svetlana master i psykologi og har mye erfaring fra arbeid med sårbare barn i skolealder. Hilde Jeanette Løberg, KoRus Sør ved Borgestadklinikken, har vært samtalepartner og bidratt med innspill underveis i manus-utviklingen.

Er du bekymret for et barn? Da bør du gjøre noe for det uansett.

Svetlana Dudaitiene, leder for JEG SER prosjektet

Boken “Sommerfugler i magen”

Historien i boken handler om bamsen Alex, som har en klump i magen som gjør vondt. Hvordan fikk Alex denne klumpen? Alex har i det siste slitt med mange følelser, og har ikke fått tilstrekkelig bekreftelse og ros.

Dette gjør at det knyter seg mer og mer i magen til Alex og at han sliter sosialt på skolen. En trygg voksen, en giraff, ser Alex, og prøver å hjelpe ham med å få løst opp «knuten inni magen».

Giraff ser på magen gjennom et symbolsk forstørrelsesglass, og oppdager at klumpen i magen egentlig er en knute av garn i forskjellige farger.Hvert garntråd symboliserer de ulike følelsene til Alex.

Giraff oppfordrer Alex til å fortelle om de forskjellige garntrådene i magen, og mens de prater strikker giraff et skjerf i alle regnbuens farger til Alex. Alex forteller om forskjellige situasjoner når han følte seg trist, sint, skamfull, redd eller når han følte avsky og skyld.

Giraff lytter og speiler og forklarer (normaliserer) følelsene ved bruk av værsymboler:

«For eksempel, når det lyner og tordner er det mange som blir redde. Det kan være farlig å være ute når det lyner. Det kan skade. Men det hjelper hvis du kan gjemme deg sammen med noen som kan fortelle at du er trygg der du er.»

Giraff fra boken “Sommerfugler i magen”

Alex fryser – det er tomt i magen, larvene som lagde trådene har spunnet seg kokonger og falt i søvn. Giraff er ferdig med skjerfet. Når Alex tar det på seg, blir det plutselig varmt i magen og han kjenner på at noe beveger seg inni magen igjen, men det føles annerledes. Giraff tar forstørrelsesglasset…

«Det er sommerfugler i forskjellige farger i magen din, Alex!».

Giraff fra boken “Sommerfugler i magen”

Alex blir lettet og glad, han får plutselig lyst til å leke med andre barn igjen»

Les e-bok gratis

Boken er også tilgjengelig for kjøp i alle nettbokhandlere.

Boken kan brukes av alle voksne som har egne barn eller har kontakt med barn gjennom jobben, og av barnet selv. Filmen er en kortere versjon av boka, og er en fin igangsetter for samtaler med barn enkeltvis eller i grupper om følelser.

Ressurser til nedlastning

Trykk på bildene for å se eller laste ned.

Et inspirasjonshefte til boken og filmen

Illustrasjonene fra boken (PPT 3,2MB)

Bildeserie til bruk som samtalekort (PDF 4MB)

Fargeleggingsark som barna kan tegne på (PDF 0,7MB)

Gi oss gjerne tilbakemelding!

Vi håper at brukere av “Sommerfugler i magen” kan gi tilbakemelding på hvordan boka og filmen har fungert i samtale med barn. Vi vil bli bedre!

Evalueringen tar kun noen få minutter å svare på

Se også boka og animasjonsfilmen “Vondt i magen” som er rettet mot barn i barnehagealder.

Boken “Sommerfugler i magen” er utviklet gjennom midler fra Helsedirektoratet, og animasjonsfilmen gjennom midler fra Stiftelsen DAM.

Du kan også bestille annet gratis materiell fra JEG SER kampanjen.

Trykk på bildet for å se eller laste ned bestilligsbrosjyre (PDF 3,2MB).

Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker mer informasjon.

Svetlana Dudaitiene

Rådgiver Forebygging – Blå Kors Hovedkontor
+47 967 09 405
Senest oppdatert: 25. January 2021

Was this helpful?