Kropp og krenkelser

Kropp og krenkeler er et av fem samtaletemaer til bruk av filmen Velg selv. Opplegget er tilpasset arbeid med tweens (9-12 år).

Øvelse

Tegn omrisset av en kropp på en tavle, flip-over, stort ark eller lignende.

Spør barna om hvor på kroppen de synes det er greit å bli tatt på, og hvor de ikke liker å bli tatt på. De kan tegne med grønn tusj der som de synes det er ok å bli tatt på, og rød tusj der de ikke vil bli tatt på. Eller de kan si det høyt mens lederen peker på ulike deler av kroppen om det er «rød sone» eller «grønn sone», og så kan lederen markere.

Er alle enige, eller er det noen områder som noen synes er røde, og andre synes er grønne? Er det forskjell på hvem som tar på deg?

Spør: Hva kan du gjøre eller si dersom noen tar deg på et «rødt» sted på kroppen din?

Til filmen Velg selv

Hva tror dere jenta tenkte da hun så seg selv i speilet? Hva kan du gjøre hvis du ikke liker det du ser i speilet?

På filmen kan vi se jenter som sykler. Er det ikke fantastisk at vi kan bevege oss på den måten, og bruke kroppene våre til å leke og ha det gøy?

På filmen ser du en jente som tar hånden til en gutt. Tror dere gutten likte det? Hva kunne gutten sagt eller gjort hvis han ikke likte det? Tror dere jenta tok hånden hans fordi hun ville det selv, eller fordi noen hadde utfordret henne til å gjøre det, for å se om hun turde?

Å dele bilder på sosiale medier:

Se på figuren med røde og grønne soner igjen. Spør barna hva de ville gjort dersom noen sendte dem et bilde av en del av kroppen som er i rød sone.

– Ville de vist det til en voksen?

– Ville de sendt det videre til noen venner?

– Ville de ledd?

– Ville de synes det var flaut? Spennende? Gøy?

– Ville de sende et bilde tilbake?

Avslutning

Hva synes dere om å snakke om kroppen? Hvis du bekymrer deg for kroppen din, eller for noe andre gjør med sin kropp eller med din kropp, snakk med en voksen du stoler på om det! Det er ikke meningen at du skal finne ut av alt selv! Men du må velge selv om du vil si ifra eller ikke.

Senest oppdatert: 14. April 2020

Was this helpful?