Samtaleopplegg om rus og seksualitet

Sunt og sant er et samtaleopplegg for konfirmanter og ungdomsledere om alkohol, rus og seksualitet. Det inneholder kortfilmer, gruppesamtaler og praktiske øvelser. Opplegget kan bestilles på epost.

Film om alkoholens effekter og overraskende innsikt om hvorfor folk drikker alkohol (6 min)

Sunt og sant ble utviklet i et samarbeid mellom Blå Kors Norge og Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep. Det inneholder ligger fire ulike opplegg som skaper refleksjon om grenser, alkohol, seksualitet, og bygger evne til å stå for egne meninger og motstå gruppepress:

  • Venner & valg: Om å våge å være seg selv og stå for egne meninger.
  • Idoler & idealer: Om å bli påvirket av andre og mediepåvirkning.
  • Makt & myter: Fakta og forestillinger knyttet til å drikke alkohol.
  • Fest & følelser: Om den gode seksualiteten og respekt for grenser.

Konfirmantundervisning om alkohol og rus

Noe av innholdet i Sunt og Sant har blitt bearbeidet og forenklet til en konkret time om alkohol og rus som kan brukes i konfirmantundervisning, enten innendørs eller utendørs, for eksempel rundt bålpanna. Lenke til dette kommer snart.

Blå Kors Snakkekort passer også ypperlig til konfirmanttimen. Kortene kan lastes ned og skrives ut, eller du kan bestille kortstokken gratis.

Mange erfarer at denne filmsnutten fungerer som en samtalestarter om seksualitet og grenser

Denne filmen er også tekstet på nynorsk, engelsk og svensk.

“Dere skal ikke godta alt det jeg sier bare fordi jeg er voksen – vær gjerne uenig med meg! Jeg kan ikke vite hvordan det er å være deg. Vis respekt for de andre og deres meninger. “

– Fra innledningen til “Venner og Valg”

Bestill på epost

Opplegget ble utviklet i 2013 og deler av innholdet er utdatert. Du kan bestille opplegget gratis på epost ved å ta kontakt med rådgiver i Blå Kors, Janne Dale Hauger, på janne.hauger(a)blakors.no.

Andre nyttige ressurser

Senest oppdatert: 22. February 2021

Was this helpful?