Det svingte skikkelig!

– Du må snart komme tilbake! Det var liten tvil om publikums reaksjon da Amund Maarud gjestet Blå Torsdag-scenene hos Blå Kors Kristiansand torsdag.

For det svingte til tider skikkelig. Stundom var det nesten som om kittet i vinduene skulle flasse av!

Av Ivar Eidsaa

[su_slider source=»media: 3649,3648,3647,3646,3645,3644,3643,3642,3641,3640″ limit=»30″ link=»lightbox» width=»500″ title=»no» autoplay=»4000″]

Amund Maarud er 35-åringen som i 20 år har skrevet og fremført blues og rock. Mange av oss lærte ham å kjenne som en musiker med et uomtvistet talent under bluesfestivalene på Notodden hvor han skapte seg et fortjent rykte som en av Norges aller fremste bluesgitarister. Senere har Maarud prøvd ulike uttrykk, for som han sier: Du må hele tiden være på leting. Det er da musikken blir best!

Amund Maarud tok de fremmøtte i Storsalen til Blå Kors med på en spennende musikalsk reise.

Spennvidde i form og fremførelse

– Jeg ønsker å fremføre et tverrsnitt av det jeg har vært med på, sa han fra scenen, før han dro til med noen av de gamle gode blueslåtene. Da svingte det skikkelig. Det er bare utrolig hvor mye flott og engasjerende musikk det er mulig å trylle ut fra en kassegitar!
Det er mye som imponerer med Amund Maarud, ikke minst spennvidden både i form og fremførelse.

– Jeg ble hektet da jeg 10 år gammel hørte en låt av Tom Hooker. Siden har jeg holdt på, kunne Maarud opplyse, før han spilte en av Hookers låter, så vart, så vakkert og så stemningsfullt.

Talentiaden og Spellemannspris

Det han ikke fortalte var at han allerede seks år gammel startet MaarudKara. Bandet kom faktisk på andreplass i Talentiaden på NRK i 1997, og allerede året etter gav man ut albudet «First Blues». Siden har han fortsatt å hanke inn priser, som i 2011 da han vant Spellemannsprisen i klassen blues. Året etter fulgte ny heder, da med ny Spellemannspris for albumet «Dirt».

Flere forbinder nok Maarud med fullt trøkk i det musikalske uttrykket. I fem år fra 2005 var han frontfigur i rockebandet The Grand, hvis musikk stundom kunne gi tilhørerne bakoversveis.

Ny plate i oktober

– Vi skulle en gang sammen med andre band bidra under en konsert i Arendal. Det var da vi forstod vi kunne samarbeide med brannvesenet. For jeg har aldri sett et lokale bli tømt så raskt som da vi spilte opp. Publikum var svært raske med å komme seg på bena og ut. Det var nærmest som om publikum deltok i en konkurranse hvor den som kom først ut ville vinne en million, gliste Amund Maarud fra scenen.
– Eller som da vi spilte i Tyskland, og en av få tilhørere som møtte opp var en eldre herre med rullator, lo han.
Sammen med broren Henrik, har Amund etablert Morudes.
– I oktober slipper vi ny plate. Det ser vi frem til, fremholdt han.

Rolf Jacobsen og Alf Prøysen

Amund Maarud har bokstavelig talt svært mange strenger å spille på. Forestillingen på Nationalteateret hvor han sammen med Toralv Maurstad har fremført diktene av Rolf Jacobsen som Maarud har tonesatt, har gått sin seiersgang i hovedstaden, og har høstet noen enorme kritikker.

Amund Maarud kommer fra Nes i Akershus, midt i Alf Prøysens rike, og hva har da vært mer naturlig enn å tonesette noen av tekstene til Prøysen. Under konserten torsdag fremførte Maarud «Den usyldige», innen han fortsatte med to låter til før han takket av. Men nei, publikum gav seg ikke. Applausen var varm og langvarig, og Amund Maarud fremførte nok en låt før gitarene ble pakket ned. Publikum ruslet hjem, etter å ha fått et fyrverkeri av en konsert. Som en sa det på vei ut: Det må ikke bli lenge til før han kommer tilbake!