En helaften full av gode opplevelser

Et juleselskap med over 200 inviterte gjester som hedersgjester, en himmelsk konsert, rørende dikt og solosang til ettertanke, en imponert ordfører som hilste alle, en hedersbevisning til Berit Iveland, og en rørende og tankevekkende appell avslutningsvis; det ble en helaften full av gode opplevelser hos Blå Kors Kristiansand lørdag kveld.

Det er ikke så ofte at rusmisbrukere, tidligere og nåværende, blir invitert til storfest. I 20 år har Blå Kors Kristiansand invitert til storfest for personer som på en eller annen måte sliter med rusrelaterte utfordringer.

Flere av dem vi kom i prat med under julefesten gav alle uttrykk for at det var stas å komme på festen, å få oppleve fellesskapet, få servert en god julemiddag fulgt av en imponerende julekonsert. Da det hele var over fikk alle en velfylt pose med julegaver med hjem.

[su_slider source=»media: 3828,3829,3830,3831,3832,3833,3834,3835,3836,3837,3838,3839,3840,3841,3842,3843,3844,3845,3846,3847,3848,3849,3850,3851,3852,3853,3854,3855,3856,3857,3858,3859,3860,3861,3862,3863″ limit=»30″ link=»lightbox» title=»no» autoplay=»4000″]

– En kveld jeg vil huske lenge!

En mann i 30-årene sa det slik: «Det er første gangen jeg får være med på et juleselskap. Dette er en kveld jeg vil huske lenge»!

Anne Grethe Jakobsen gjorde et sterkt inntrykk da hun etter middagen entret scenen. Hun kunne fortelle at hun i mange år hadde vært narkoman, og at hun havnet utpå allerede som 14-åring.
– I fjor da jeg kom til avrusning, bodde jeg på gaten. Jeg mistet alt, familie, hus – alt. Nå er jeg rusfri. Veien dit har vært tøff. Jeg var klar til å ta livet mitt tilbake. Jeg har tatt min plass hjemme. Jeg har tatt min plass i behandling, og jeg har tatt min plass tilbake i samfunnet. Jeg har reist meg igjen. Jeg har lært å bli glad i meg selv, kunne hun fortelle forsamlingen.

Et hjem hos Blå Kors

Hun sa også at tiden i behandling har vært god for henne. Hun har funnet et hjem i Blå Kors, har nå kontakt med egne barn og egen familie. Hun har over lang tid skrevet dikt om hvordan livet hennes har vært. Det ble et sterkt øyeblikk da hun fortsatte med å lese noen av diktene, innen hun sang to sanger hun selv har laget.

– I den første sangen tenker jeg tilbake på barndommen, på drømmene jeg hadde, og gjennom behandlingsprosessen prøve å finne tilbake til denne jenten igjen, den jenten som kunne løpe barbeint uten bekymringer og med hevet hode, og finne tilbake til drømmene i livet, og om å ta vare på verdiene. Den andre sangen handler om redselen og angsten før jeg skulle inn til avrusning og behandling, om de menneskene jeg traff, deres frykt, fordommer og usikkerhet da de møtte meg, hvor det var lettere å gå rundt, enn å stoppe opp. I dag er utrygghet bytter ut med kjærlighet!

Usigelig vakkert

Det var usigelig vakkert og rørende å høre henne fremføre sangene, om et tøft, levd liv, men også om hvor langt man kan komme når man aldri slutter å drømme og håpe. Det var mange i salen som da ble noe fuktige i øyekroken.
Det er ikke så ofte en ordfører er med på et gjestebud for rusmisbrukere. Kristiansands egen Harald Furres takket imidlertid ja da han ble invitert, noe hedersgjestene satte stor pris på, hvor man hilste ham med varm applaus.

– En by for alle

– Kristiansand ønsker å være en by for alle, en by med et stort og bankende hjerte hvor alle får mulighet til å leve sine liv på best mulig måte. Blå Kors har en lang historie og har i godt over hundre år gitt hjelp, varme og omsorg til de som har behov for en ekstra hånd å holde i. Noen av dere har sikkert gruet dere for å komme, men takk til dere alle for at dere kom likevel! Som ordfører på vegne av byen vil jeg takke for dere som stiller opp, for dere som engasjerer dere i arbeidet for å hjelpe de som trenger det, sa han.

Trampeklapp

I år som i flere år forut, valgte Maria Arredondo og Torstein Sødal sammen med Martin Halla også i år å starte årets julekonserter med en opptreden på julefesten. Det ble akkurat så vakkert, himmelvendt, og fint som alle håpet på forhånd. De tre imponerte med stor stemmeprakt, og da Torstein Sødal sang «O heliga natt», fikk han fortjent trampeklapp etterpå.
Det ble en spesiell kveld for mange.

Berit Iveland – Årets Medmenneske

– Vi ønsker å dele ut en hederspris, og personen som får denne, har et hjerte av gull, og ser alltid det gode i andre, viser omsorg og bryr seg om andre, behandler alle med respekt, skryter av andre og fokuserer på det positive, setter alltid andre før seg selv, er hovedårsaken til at Møteplassen er hjertet i Blå Kors. Den vi har tenkt fortjener å bli Årets Medmenneske, er Berit Iveland, sa Torstein Sødal fra scenen. Publikum svarte med en lang og varm applaus med trampeklapp og det hele!

Arvid Solheim som er leder av Blå Kors-arbeidet i Kristiansand avsluttet kvelden med en sterk appell. Han sa han var utrolig glad og stolt over det samarbeidet som er mellom de organisasjonene som driver rusomsorg i Kristiansand, for å hjelpe gutter og jenter, kvinner og menn som har det vanskelig.

– Å vinne fremtiden

– Jeg har sittet her i kveld og kjent på godheten som velter ned over oss gjennom det som er blitt sagt og sunget. Jeg fornemmer at det er mye smerte blant dere som er her i salen i kveld. Mange av dere har en tapt barndom. Da skal vi huske på at vi kan vinne fremtiden. Vi har hørt Anne Grethe som for halvannet år siden bodde på gaten. I dag står hun her, rusfri. Det finnes ikke håpløse mennesker. Skal vi sammen her i kveld bestemme oss for å vinne fremtiden, sammen. Alle her i kveld har mye igjen av livet, vi kan ikke gjøre noe med det som er tapt, men vi kan vinne fremtiden, sa Solheim til STOR applaus fra hedersgjestene.

– I kveld har Maria, Martin og Torstein sunget om et barn som ble født for 2000 år siden. Det barnet tok på seg all vår smerte, all smerte som er i denne salen. Vi kan legge det av hos Ham. Da Jesus var født, sang englene «ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden». Jeg skulle ønske den freden kunne komme inn i hjertene til oss alle, et fred som overgår all forstand. Det er så flott å ha dere her hos oss, vi er så glade i dere alle vi i Blå Kors. Vi er så glade for alle de frivillige som stiller opp gang etter gang, år etter år, sa Solheim innen han kalte opp Camilla Rasch, leder av Posebyen Frivilligsentral, på scene.

Glad for å kunne bidra

– Camilla, du har gjort en fantastisk innsats med å legge til rette for denne festen. Du er den den mest voksne og flotte 25-åringen jeg vet om, smilte Solheim, da han kunne overrekke henne en stor blomsterhilsen.

Tidgiverne er nevnt. Uten dem hadde ikke festen blitt noe av. Lørdag var 73 av dem i aksjon, som verter, som servitører, som tilretteleggere, som ryddehjelp og i oppvasken. En av dem, Jorunn Skeie, var med for første gang som tidgiver under julefesten.

– Jeg er så glad for å kunne være med og bidra. Vi er heldige i så måte, kunne hun fortelle.