Merethe Bjørkås

‘- Det var kjempegøy å komme på ferie!

– Vi hadde det kjempemoro på ferie. En strålende opplag Gabriel på åtte år kunne engasjert fortelle KrF`s stortingsgruppe med partileder Knut Arild Hareide i spissen hva et gratis ferieopphold gjennom Blå Kors ferier betyr. Hareide på sin side ønsker å få til et samarbeid med frivilligheten slik at alle som trenger det, men som ikke har anledning, kan få et ferieopphold.

Av Ivar Eidsaa

– Vi er akkurat kommet hjem. Vi var fire dager i Danmark, og der gjorde vi mye forskjellig, kunne Gabriel fortelle.

– Jeg har slitt med angst og depresjon og fikk for noen år siden kontakt med Barnas Stasjon Kristiansand som Blå Kors driver. Det har vært en god og viktig hjelp for oss som familie. Ettersom økonomien har vært og er stram, har det betydd mye å få være med på ferieturen som Barnas Stasjon arrangerer, forteller mamma Randi Jensehaugen.

– Vår femte ferietur

– Årets tur var den femte for vår del. Uten denne turen ville vi ikke hatt mulighet til å reise på ferie. Når vi som foreldre ser hva det betyr for barna, er slike ferieturer gull verd, fremholdt Randi Jensehaugen.

For noen uker siden var deler av KrF`s stortingsgruppe på besøk hos Blå Kors Kristiansand. Da fikk gruppens medlemmer høre at de midlene som samles inn sammen med offentlige tilskudd, gjør at Blå Kors ferier gir et ferieopphold gjennom tre ulike kanaler: En god gjeng fra Barnas Stasjon som reiser på en årlig ferietur til Danmark.

Sørlandet Folkehøgskole

Videre gis det et et tilbud til familier med ulike utfordringer være seg som følge v rus og/eller psykiatri ved Sørlandet Folkehøgskole på Birkeland, et organisert tilbud med utflukter og mange aktiviteter.

Det tredje tilbudet er etablert takket være et initiativ fra 13 campingplasser og feriesentre som gir tusen overnattingsdøgn midt i høysesongen i juli til mennesker som er mer selvgående, men som ikke har økonomi til å ta med seg familien på ferie.

Takknemlig for støtten

– Men vi skulle gjerne fått et større tilskudd slik at de mange som vi nå har på venteliste til ferieukene på Sørlandet Folkehøgskole kunne blitt med, kunne Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand, den gang fortelle.

KrF`s politikere tok hansken, og i forhandlingene med regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, ble potten økt med en halv million.

– Vi er utrolig takknemlige for støtten. Nå kan også de som står på venteliste få et tilbud. Vi jobber med å utvide tilbudet, slik at vi kanskje kan få til et ferietilbud også i høst- og vinterferien, kunne Solheim opplyse om da stortingsgruppen til KrF tirsdag var på besøk i Kristiansand.

Til Dyreparken

Etter et informasjonsmøte i lokalene til Blå Kors Kristiansand, gikk turen til Dyreparken hvor direktør Per Arnstein Aamot ventet sammen med Gabriel og mamma Randi Jensehaugen.

Gabriel sjarmerte politikerfølget fullstendig i senk. Med klart blikk og stort engasjement kunne han fortelle om hva han og alle de andre som var med gjorde under ferieturen til Skallerup Klit.

– Vi badet, vi grillet, vi spilte ball, vi spiste, og så måtte vi av og til sove, men det var om natta, kunne Gabriel fortelle.

Gjorde inntrykk

Møtet med Gabriel og mamma Randi gjorde helt klart inntrykk på KrF`s politikere. Knut Arild Hareide kunne fortelle at de mange som sjelden eller aldri får anledning får mulighet til å reise på ferie, er noe KrF er spesielt opptatt av.

– Gjennom det som er blitt bevilget gjennom Blå Kors ferier, ser vi hvor langt små bevilgninger rekker. En krone i bevilgning til frivilligheten utløser arbeid tilsvarende ti kroner tilbake gjennom det arbeidet som frivillige organisasjoner utfører, fremholder Olaug V. Bollestad som representerer KrF fra Rogaland.

Ønsker å løfte hele gruppen

– Vi ønsker å sette oss ned med Røde Kors, Blå Kors og andre frivillige organisasjoner for å se hva som må til for å kunne gi et ferietilbud til dem som ikke har anledning til å reise på ferie. Vi ser at midlene som bevilges når langt, og det å løfte denne gruppen slik at de det gjelder får et ferietilbud, er trolig noe de aller fleste vil være enige om er bra å støtte, sier Knut Arild Hareide.

[su_slider source=»media: 4885,4886,4887,4888,4889,4890,4891,4892,4893,4894,4895″ limit=»30″ link=»lightbox» title=»no» autoplay=»4000″]