Dikt fra en ungdom på flukt

Et dikt fra en ungdom på flukt er noe av det som blir presentert når Blå Kors Ung i kveld kl. 18.00 inviterer til festen for å markere at det nå er nærmere tre år siden Kulturhaven prosjektet startet opp.

Av Ivar Eidsaa

Kulturhaven er ungdommens egen møteplass hos Blå Kors Kristiansand. Gjennom hele uken er det et vell av aktiviteter som ungdommen kan være med på.

Nå skal vennskapet, aktiviteten og kreativiteten feires. Det skjer med en storstilt fest med mange innslag og stasjoner.

Afghanske ungdommer

Blå Kors Ung har også vært arenaen hvor mange enslige, mindreårige asylsøkere har soknet til mens de har bodd i Kristiansand og på Sørlandet. I påvente av at deres søknad ble behandlet av UDI.

For de fleste av dem har dette vært en tung tid, spesielt for de afghanske ungdommene som samlet fikk beskjed om at den dagen de fylte 18 år, ville de ble tvangs returnert fra Norge. Flere av dem valgte derfor å flykte videre i Europa i stedet for å bli sendt tilbake til Afghanistan. I dag bor flere av dem på gaten i europeiske storbyer.

Skrev dikt før flukten

– Awal er en av dem, en flott ung mann med mange talenter. Han har skrevet et dikt som på en kort og beskrivende måte sier noe om det viktigste i livet: «For verden er du bare et menneske, men for meg er du hele verden», forteller Maria Jacobsen, virksomhetsleder for Blå Kors Ung Kristiansand.

Diktet inngår i en flott installasjon som er blitt utarbeidet av Pia Håkonsen, best kjent fra instagramkontoen @bypiapei.

Lystenning

I tillegg blir det lystenning og mulighet for å skrive en bønn, en drøm, en tanke til noen man er glad i.

– Det blir også lagt frem steiner hvor ungdommen med et enkelt ord beskriver hva Blå Kors Ung betyr for dem. Og ikke minst steiner hvor de som kommer på festen kan skrive sitt ord på sin stein, sier Maria Jacobsen.