Mange sterke inntrykk på Blå Kors Ung-fest

At ungdommen vil, kan og får det til, ble klart dokumentert da Blå Kors Ung Kristiansand inviterte til fest for å markere at det nå er tre år siden Kulturhavenprosjektet kom i gang.

Av Ivar Eidsaa

– Dette var to sterke film, fremholdt ordfører Harald Furre etter å ha sett henholdsvis filmen som Jacob Lerøen og Edouard Truedsson har laget, og filmen Mitt monument.

Filmen til Jacob og Edouard er første episode i Asfaltungdommens egen TV-serie. De to har arbeidet med filmen siden oktober i fjor, og resultatet er blitt en meget bra film som tar opp temaer som mobbing, utfrysing, rasisme og kampen det kan være for ungdom å finne sin identitet og tilholdssted. [su_row] [su_column size=»2/3″]

Det kommer flere episoder

– Med filmen ønsker vi å vise litt av visjonen vår, sier Edouard.

At ungdommen kan og har sterke budskap å formidle, kom blant annet til uttrykk i filmen når en av hovedpersonene som møter en noe fordrukken rasist, stille formidler: Når foreldrene mister seg selv, mister de også barna sine.

Filmen slutter dramatisk.

– Kommer det mer, spurte ordfører Harald Furre.

– Den kan ikke slutte slik, la han til.

– Vi ønsker å lage flere episoder, og vi jobber med saken, kunne Edouard fortelle.

Gjorde et sterkt inntrykk

Filmen Mitt monument gjorde et veldig sterkt inntrykk. Filmen handler om Mobasher, en av mange enslige mindreårige asylsøkere som har vært i kontakt med Blå Kors Ung da han bodde på Sørlandet, og før han flyktet til Paris.

– Da jeg kom til Blå Kors Ung, kom jeg til mitt hus. Blå Kors har vært min familie i løpet av de to årene jeg har bodd i Norge. Nå har jeg fått beskjed om at jeg ikke får bo her. Ingen må leke men et menneske, det er aldri godt. Hvorfor skape så mye håp i to år og nå ingenting. Min drøm er å bli lege. Jeg har mistet alt i Afghanistan, nå har jeg mistet alt en gang til, jeg orker ikke mer, sier Mobasher.

Takket for jobben som gjøres

Det var av åpenbare årsaker rimelig stille i salen da filmen var over.

– Jeg har i dag snakket med Mobasher. Han har det etter forholdene bra, er sammen med andre afghanere, så han er ikke alene, kunne Siren Frestad, en av ungdommene som er med i Blå Kors Ung fortelle.

I sin hilsningstale til festdeltakerne takket Harald Furre for den jobben som Blå Kors Ung har gjort i de årene som arbeidet har pågått.

– Dere gjør en flott jobb, og det har vært fint å se bredden i det arbeidet som gjøres, sa han.

En spennende fortsettelse

Annelise Aasheim Hornang, fritidssjef i Kristiansand kommune, hadde også mange godord å komme med.

– Da Blå Kors Kristiansand for litt over tre år siden tok kontakt for å be om økonomisk bistand for å kunne starte opp et Blå Kors Ung-arbeid, var jeg spent på hvordan arbeidet ville ta form. Det å se den bredden i arbeidet, har vært fint å få en innføring i. Ungdommene kan så mye, og det skal bli spennende å følge dem i fortsettelsen, fremholdt hun.

«For meg er du hele verden»

Maria Jacobsen, virksomhetsleder for Blå Kors Ung Kristiansand benyttet anledningen til å takke de mange støttespillerne som har vært med hele veien.

For å takke kommunen for støtte og deltakelse, kunne hun blant annet overrekke et dikt skrevet av Awal, en av de afghanske guttene som har bodd i Norge, men som nå bor i Paris. På platten hvor diktet var skrevet, kunne man lese: «For verden er du bare et menneske, men for meg er du hele verden».

– En spesiell takk til Kiwainis som så aktivt har støttet oss, med sko og klær som vi kunne gi som julegaver til brukerne, og med utstyr og annet vi hadde behov for blant annet da vi arrangerte Fangene på fortet i sommer, sa Jacobsen. [/su_column]
[su_column size=»1/3″]

Siren Frestad og Jacob Lerøen.
Jacob Lerøen
Edouardo Truedsson
Mobasher.
Annelise Aasheim Hornang.
Ordfører Harald Furre

[/su_column][/su_row]