‘- Helaften betyr mye for mange

– Det er sterkt å se hvor mye det betyr for mange av dem som blir invitert til Helaften.

Av Ivar Eidsaa

Jan Arvid Gausdal er en av mange trofaste Tidgivere hos Posebyen Frivilligsentral, og har vært aktivt med de siste gangene hvor Posebyen Frivilligsentral og Blå Kors Kristiansand har invitert til Helaften. Under kveldens arrangement er Gausdal både brann- og renholdsansvarlig.

– Jeg har selv fått erfare hvor mye det betyr å komme med i et fellesskap som er med på å løfte en opp og frem, sier Gausdal.

Vokste opp i Strømsdalen

Sosial som han er, kommer Jan Arvid i snakk med mange av dem som kommer på Helaften.

Mange av dem som kommer på Helaften har få gode juleminner. Da betyr det noe ekstra å skulle bli invitert til en julefest i rolige omgivelser, med god mat og en skikkelig gavepose.

– Et godt miljø med mennesker som vil en vel, var avgjørende for min egen del. Jeg våger å tro at det samme er tilfellet med mange av dem som kommer i kveld, sier han.

Jan Arvid Gausdal vokste opp i Strømsdalen i Kristiansand. En vanskelig barndom hvor han blant annet ble mobbet hver dag på skolen, satte sine spor.

En lite trivelig skolehverdag

– Gjengen på fire stod klar hver morgen, hvor jeg ble møtt med slag, forteller han.

Han fikk heller liten drahjelp på skolen, for å si det med et understatement. Læreren mislikte Jan Arvid. Resultatet ble en lite trivelig skolehverdag, og med dårlige karakterer som resultat. Som så mange andre som hadde behov for å forbedre karakterene, tok også Jan Arvid 10. klasse ved Kongens skole. Der ble han møtt på en helt annen måte. Karakterene gikk kraftig opp.

Han fortsatte på Handelsskolen, og ble spurt om å begynne i lære hos ingeniørvesenet i Kristiansand, hvor han ble i 27 år. Minnene og arrene fra barndommen lærte han seg å leve med, selv om han aldri fortalte andre voksne, eller sine egne foreldre, om hvilken skolehverdag og oppvekst han hadde hatt.

Vin og sprit

I godt voksen alder begynte han å nippe til litt vin. Jan Arvid som aldri hadde drukket noe særlig, fant at det gav en effekt. Litt vin ble til noe mer. Der hvor han i starten drakk vin i helgene, fortsatte med noe å drikke også i ukedagene. Hans kone mislikte sterkt det han holdt på med. Jan Arvid forsøkte å skjule sitt alkoholkonsum.

– Jeg trodde ingen visste at jeg drakk. Da vin ble for lite, gikk jeg over til sprit. Spriten ble kjøpt og gjemt, noen ganger hjemme, andre ganger ute. Etter hvert planla jeg hvor jeg skulle gå tur med bikkja, og flaska var blitt gjemt et sted i turløypa. Ofte var halvflaska tømt da jeg kom hjem etter endt tur, forteller han.

Misbruket satte psykiske spor

Han var ganske langt nede. Misbruket satte psykiske spor. Det toppet seg da han falt om på gangstien under en av turene, da han rett og slett var for full. Han endte på sykehuset.

– Da raknet alt. Jeg ble skilt. Jeg valgte rett og slett alkoholen fremfor familien, et valg jeg har angret mye på i ettertiden, sier han.

Jan Arvid fikk egen leilighet, men var dypt ensom, og han fortsatte å drikke, nå også for å slippe smerten med å være ensom. Innen dagen kom som gjorde at livet tok en helt ny vending.

– Det beste valget jeg har tatt

– Jeg våknet en morgen, og bestemte meg for at i dag skulle jeg prøve å klare meg uten noe å drikke. Jeg klarte en dag, jeg klarte to, jeg klarte tre dager. Matlysten og søvnen som jeg hadde mistet, kom etter hvert tilbake. Men jeg var fortsatt ensom, sier han.

Han fikk etter hvert høre at Blå Kors Kristiansand drev ulike tilbud, hvor det hos Posebyen Frivilligsentral var mulig å komme innom for en prat og en kopp kaffe. Der kom Jan Arvid i kontakt med Camilla Rasch som da var virksomhetsleder for Frivilligsentralen. Han ble utfordret på å bli mer aktivt med.

– Jeg slo til. Valget den gangen er det beste jeg noensinne har tatt. Jeg ser at det å være med og gjøre en innsats for andre, gjør dem glade. I dag gleder jeg meg hver dag. Oppgavene er mange og varierte, sier han.

Er aktiv

Det er litt over to år siden Jan Arvid fikk kontakt med Blå Kors-arbeidet i Kristiansand. I dag er han aktivt med i BlåKafé, tilbudet hvor en gjeng fra Blå Kors ukentlig besøker omsorgssentrene i Kvadraturen og inviterer beboerne med på vafler og kaffe. Han er også med i Fritidsvenn, hvor han besøker en eldre mann som er beboer på et omsorgssenter, han er Tidgiver under Blå Gospel- og Blå Torsdag-konsertene, og er også med i Villmarksgruppen, et tilbud som hører hjemme under den nye satsingen Steg for Steg.

– På vei tilbake til et rusfritt liv, var jeg med to ganger i en gruppeterapi på sykehuset, samt Landeskogen og Tyrifjord ved Vikersund. Gjennom dette fikk jeg mye god hjelp som har vært med på rydde litt i ryggsekken jeg har båret med meg. Hos Blå Kors har jeg fått et nytt nettverk, mange nye venner, og et miljø som inkluderer de som kommer, sier Jan Arvid Gausdal.