Det har vært noen flotte dager

Redningsselskapet og Blå Kors ferier har gått sammen om å gi 18 familier i sårbare livssituasjoner en sommerferie med fokus på familieaktiviteter, sjøvett og sjøglede ved RS Noatun i Horten. Nå er den første av to ferieuker i gang, og ifølge Synnøve Roland, virksomhetsleder for Blå Kors ferier, har det vært noen flotte dager.

Av Ivar Eidsaa

For et barn i en vanskelig livssituasjon kan sommerferie, og fraværet av skolehverdag og struktur være ekstra belastende. Derfor var det en stor dag da Redningsselskapet og Blå Kors ferier i begynnelsen av juni kunne skrive under på en samarbeidsavtale for prosjektet Trygg havn på RS Noatun – et familieferieprosjekt.

– I to uker nå i juli arrangerer vi familieferie for 18 familier til sammen, med ni familier i hver uke, sier Synnøve Roland.

– Det har vært noen helt utrolige dager, forteller hun.

Variert program

Værgudene har virkelig spilt på lag. Med solrike dager og behagelige temperaturer, har rammen rundt ferieuken vært de aller beste. Et godt utgangspunkt fordi målet for ferieuken har vært at deltakerne skal bli trygge i og ved vann. Derfor har programmet spent vidt, med sjøvett, sjøglede og muligheten for familiene til å skape trygge ferieminner sammen.

– Vi har fisket krabbet og hatt hoppepute i vann. Familiene har fått prøvd å ro, det har vært bading og natursti. Vi har besøkt vikingmuseet Midgard, i seg selv en spennende opplevelse, sier en oppglødd og engasjert Synnøve Roland.

Fisketurer og krabbefiske er bare litt av det som står på programmet.
Et gjennomgående tema er vannrelaterte aktiviteter.

Mange spesielle øyeblikk

– I dag (onsdag, red.anm) skal vi til Bastøy som ligger rett over fjorden hvor vi holder til, her i Horten, legger hun til.

Det gjenstår mange aktiviteter som barn og voksne skal være med på, med fisketur og tur i seilbåt som noen eksempler.

– Det har vært mange spesielle øyeblikk underveis. Som jenta som var kjempeklar på at hun IKKE skulle bade. Men i trygge og gode rammer, og med flere som hun på kort tid var blitt kjent med, gikk det ikke så lange tiden før hun hoppet i vannet, smiler Roland.

– Det har også vært spesielt å se hvor mye det betyr for familiene som er med, at de faktisk har fått muligheten til å kunne feriere sammen. For flere av dem, er dette første gangen. Det er derfor sterkt å se hva det betyr, sier hun.

Ferieuken er lagt til Redningsselskapets nye flotte anlegg i Horten.
Alice, Monica, Cindy, Elisabeth og Rigmor er noen av tidgiverne som er med.

En dobling av antall søknader

For sannheten er at det er mange som er i en liknende situasjon. Roland forteller at aldri før er Blå Kors ferier blitt kontaktet av så mange familier som trenger et ferietilbud.

Sammenliknet med i fjor opplever Blå Kors ferier over en dobling av antall søknader til ferietilbudene denne sommeren. Samarbeidet med Redningsselskapet er derfor en flott mulighet å kunne hjelpe noen av disse familiene, i tillegg til andre ferietilbud som Blå Kors ferier holder i sommer.

– Etterspørselen etter ferietilbudene har økt dramatisk, og vitner om et stort behov. For mange vil fraværet av struktur i ferieperioden forsterke utfordringer knyttet til rus, lavinntekt og helse. Tall fra Folkehelseinstituttet (2011) viser at over 90.000 barn har minst en av foreldrene i et alkoholmisbruk og Levekårsundersøkelsen 2018 viser at 20 prosent av enslige forsørgere ikke har råd til en ukes ferie.

En forebyggende effekt

Samarbeidet mellom Blå Kors ferier og Redningsselskapet har også en klar forebyggende effekt. Fjoråret gav en økning i antall drukningsulykker.

– Forebyggende sjøvett- og livredningsopplæring fra tidlig alder er viktig. I landet som har verdens nest lengste kystlinje burde sjø- og vannvett og drukningsforebyggende kunnskap være allemannseie. Vi er derfor glade for samarbeidet med Blå Kors, hvor vi kan gi familier, og spesielt barn, i sårbare livssituasjoner livreddende sjøvettkunnskap og glade sommerminner å ta med seg tilbake til skole og hverdag, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

FAKTA:
For sommeren 2019 har Blå Kors ferier mottatt 2.175 søknader fra familier som ønsker å delta. Dette er en økning på 117 prosent i forhold til sommeren 2018. Blå Kors ferier har så langt kunnet innvilge 746 søknader, det vil si at 1.429 søknader ligger på vent. (Kilde: Blå Kors ferier)