Sterkt da SnakkOmPsyken.no ble åpnet

Det ble mange sterke øyeblikk da den nasjonale chat-tjenesten SnakkOmPsyken.no offisielt ble åpnet på torsdag.

Av Ivar Eidsaa

Det var på Havlimyra skole på Justneshalvøya i Kristiansand at teamet fra Blå Kors Chat-senter var invitert for å gjøre det nye tilbudet SnakkOmPsyken.no kjent for elevene som er midt i målgruppen til denne tjenesten.

– Gjennom de fem årene som er gått siden SnakkOmMobbing.no ble etablert, har vi erfart at flere av de som tar kontakt også strever med andre utfordringer i livene sine, sier Anette Gausdal, virksomhetsleder for Blå Kors Chat-senter.

Har en forebyggende effekt

Under markeringen på Havlimyraskole understreket hun viktigheten av at barn og unge snakker med noen de har tillit til når livet kan være vanskelig.

– Jeg håper at den nye chat-tjenesten kan bidra til at barn og unge så tidlig som mulig kan snakke om hvordan de har det. Dette har en forebyggende effekt. Da slipper barn og unge at problemene vokser seg så store at det blir vanskelig å hjelpe dem. Tidlig hjelp viser seg å ha stor verdi. SnakkOmPsyken.no skal være et lavterskeltilbud, og dette er et tilbud der barn og unge kan dele vonde tanker helt anonymt med en trygg voksen, sier Anette Gausdal.

– Jeg håper at den nye chat-tjenesten kan bidra til at barn og unge så tidlig som mulig kan snakke om hvordan de har det, sa Anette Gausdal.

– Jeg er elsket!

Jan-Erik Mæland, kjent under artistnavnet Gino Bless, var invitert for å holde en appell om viktigheten av å ha noen å snakke med når livet er tøft. Han trakk paralleller til sitt eget liv. Ginos historie handler om den lille gutten fra Bergen som vokste opp i et hjem med vold og foreldrene ruste seg. Han følte seg lite verdt og lite elsket gjennom en oppvekst som var svært vanskelig. Det var på et tidspunkt så vanskelig at han sterkt vurderte å gjøre slutt på livet.

Da han flyttet til Kristiansand tok livet en ny vending. Der kom han i kontakt med mennesker som trodde på ham. Det gav ham et løft. Den vonde trenden ble brutt. Gino Bless kunne fortelle historien om at han i de senere årene har forstått at han er elsket og ikke minst at han har våget å følge drømmene sine.

Det var rimelig stille i auditoriet da Gino Bless fortalte sin historie.

– Stopp aldri å drømme

– Stopp aldri å drømme, og er det noe i livet ditt du strever med og synes er vanskelig, så finn noen du har tillit til og som du kan snakke med. Det var nettopp det å ha noen å snakke med, som ble vendepunktet i mitt liv, fremholdt han.

– Husk at det er ikke hvilke klær du går med eller hva slags mobiltelefon du bruker som betyr noe. Du er verdifull slik du er, du er unik, sa Gino Bless, før han fremførte låten «Verdifull», en låt som midnatt i dag slippes på både Youtube og Spotify. Da var det rimelig stille i auditoriet på Havlimyra skole som var fylt til randen med elever.

– Du er verdifull, sang Gino Bless.

Selv om den nye chat-tjenesten SnakkOmPsyken.no nå formelt er i gang, skal SnakkOmMobbing.no fortsette som før. Dette er et tilbud til barn og unge som opplever mobbing og som trenger å snakke om den vanskelige situasjonen de står i.

I Blå Kors Chat-senters nye lokaler i Kristiansand sentrum fortsatte markeringen med inviterte gjester og samarbeidspartnere.

– Snakkompsyken.no bidrar til en forskjell, fremholdt Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand, da åpningen ble markert.

Mange trenger hjelp

Det er jo innertier at vi i dag kan åpne SnakkOmPsyken.no når nesten uansett hvor vi snur oss, så møter vi mennesker i nød, og trenger så mye hjelp. Da er det godt å vite at vi gjennom dette tilbudet kan være med å bidra, sa Solheim.

– Blå Kors har lange tradisjoner for å hjelpe, og utvider med nye tilbud i takt med at samfunnet endrer seg, fremholdt generalsekretær i Blå Kors Norge, Kjetil Haga, under åpningsmarkeringen.

Det er jo innertier at vi i dag kan åpne SnakkOmPsyken.no når nesten uansett hvor vi snur oss, så møter vi mennesker i nød, og trenger så mye hjelp, sa Arvid Solheim.

Fyller samfunnsoppdraget

– Behovene er der og behovet for tilgjengelighet øker. Med SnakkOmPsyken.no fyller vi vårt samfunnsoppdrag i en ny tid. Vi vet et livet er sårbart på godt og vondt, for oss alle, gjennom denne tjenesten får barn og unge noen å dele det som er vanskelig i livet med. Lykke til med arbeidet, sa Kjetil Haga.

– Gjennom SnakkOmPsyken.no fyller vi vårt samfunnsoppdrag, sa Kjetil Haga.

– Det er en stor glede og ære å få lov til formelt å åpne SnakkOmPsyken.no, fremholdt Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand.

Jørgen Kristiansen åpner formelt SnakkOmPsyken.no.

– Når vi tenner et stearinlys i et mørkt rom, gir det lys og varme. Et lys mister ingenting av sine egenskaper ved å tenne et annet. Når du bruker et lys for å tenne et annet, mister ikke lyset verken noe av lyseffekten eller varmen. Dere som arbeider på Blå Kors Chat-senter er med på å tenne lys for andre gjennom den jobben dere gjør. Jeg ønsker dere varmt til lykke med oppgaven, fremholdt Jørgen Kristiansen.

Varaordfører Jørgen Kristiansen, Anette Gausdal, Arvid Solheim og Kjetil Haga under åpningen av SnakkOmPsyken.no.
Staben som skal besvare henvendelsene som kommer.