Helaften – en julefest med sterke inntrykk

Det er sterkt å se gleden i øynene når kvinner og menn som har hatt utfordringer med rus i mange år får være med på en julefest som de så sterkt fortjener. Helaften, julefesten som Blå Kors Kristiansand arrangerer med tidligere og nåværende rusmisbrukere som hedersgjester, bød onsdag på mange sterke inntrykk og opplevelser.

Av Ivar Eidsaa

Det er også sterkt å høre historiene til dem som har fått hjelp til å komme seg videre i livet, for dem var det flere av blant de 194 gjestene som var invitert. Og det ble ekstra sterkt å overvære julekonserten med Gaute Ormåsen, Trine Thing Helseth, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Christian Ingebrigtsen, som avsluttet denne julefesten.

Helaften er julefesten som på alle måter er så annerledes: Når man i pausen får høre kvinner og menn fortelle at «i dag har jeg for første gang i livet vært med på en julefest som er fin og god». Og det kommer fra voksne kvinner og menn som burde ha fått lov til å erfart gode julefester fra de var små. Men slik har ikke livet blitt for mange av dem.

Det er sterkt å høre byens ordfører, Harald Furre, stå på scenen og varmt takke Blå Kors Kristiansand for det arbeidet som organisasjonens ansatte og mange Tidgivere (frivillige) gjør for byen. Han takket også varmt alle som har bidratt inn mot Helaften, til bedrifter og ansatte, private og andre som har donert midler og produkter som hedersgjestene skulle få med i en julepakke.

Så gikk Gaute Ormåsen, Trine Thing Helseth, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Christian Ingebrigtsen på scenen til det som ble en julekonsert av det helt spesielle slaget.

Vi fikk høre tradisjonelle julesanger fra vår enormt rike sangskatt. Maria Arredondo og Torstein Sødal sang en duett, «Because we believe», så fint og med en innlevelse så sterk at vi nærmest ble hensatt.

Trine Thing Helseth imponerte med sitt trompetspill, og hun sang også «When you wish upon a star». Der hun sang om drømmer som kan bli til virkelighet, var det flere av hedersgjestene som måtte se ned. Det ble plutselig så blankt i øyekroken.

Så fikk vi også høre en helt ny sang som Christian Ingebrigtsen har skrevet.

– «Paint Christmas white» er en sang om at det er opp til hver og en av oss å gjøre julen bra for dem rundt oss, fremholdt Christian Ingebrigtsen.

Ellers vil vi lenge huske Marias monolog om Maria, Jesu mor, om hennes tanker foran det hun skulle gjennom, en monolog hvor hun avsluttet med å synge

«Himmel på jord», så vakkert som bare hun kan det.

Deretter gikk Arvid Solheim på scenen, daglig leder for Blå Kors Kristiansand.

– Vi har i kveld hørt historier og vi har mange eksempler på mennesker som har tatt utfordringen om å velge annerledes for livet sitt. Du som er gjest her i kveld, kan ta en beslutning om å gjøre noe med livet ditt. Vær så snill, la denne kvelden bli en inspirasjon til forandring, at nå skal resten av livet ditt begynne, og at det skal være godt, sa Solheim, i en uvanlig sterk og rørende appell.

Innen Helaften ble avsluttet med at hele salen reiste seg og sang «Deilig er jorden». Den ble sunget med en sjelden kraft, og det gjør dypt inntrykk når flere av «gadas jenter og gutter» synger sterkt med, med en tåre eller to rennende nedover kinnet.