Tidgiverkalenderen 6. desember

– Det gir så mye tilbake når man ser hvor mye det betyr for dem som vi kan med ut på tur. Det sier Bernt Willy Pedersen som er en av sykkelpilotene i Blå Kors Kristiansand, som fem dager i uken tar med beboere fra omsorgssentre i Kristiansand ut på sykkeltur.

Det er nå fire år siden Blå Kors Kristiansand innledet et samarbeid med omsorgssentre i Kristiansand for å ta med beboere ut på en lengre sykkeltur. Bakgrunnen var at en lokal politiker tok kontakt med Camilla Rasch, virksomhetsleder for Posebyen Frivilligsentral. Rasch tok utfordringen. Tilbudet kom i gang.

Arbeidet har vokst

Tanken var å ta deltakerne som har nedsatt funksjonsevne og som har vanskeligheter med å komme seg ut med på sykkeltur i Kristiansand, og sikre at de fikk frisk luft og gode opplevelser.

To rickshawsykler ble handlet inn, og sykkelpiloter fra Blå Kors stod en-to dager i uken klare til å trille beboere med på tur.

– Arbeidet har vokst. Flere sykler er blitt handlet inn, og flere sykkelpiloter er kommet til. Nå er vi 20 piloter som deler på oppgaven, og vi er ute og sykler fem dager i uken. Til sammen blir det noen hundre turer i løpet av sesongen fra mai til september, forteller Bernt Willy Pedersen.

Vågsbygd omsorgssenter

I starten var det beboere ved Stener Heyerdals omsorgssenter og Elvegaten omsorgssenter som ble med på turene.

– I år har vi utvidet og inviterer også beboere ved Vågsbygd omsorgssenter med på tur, sier Pedersen.

Beboerne tas med på en omfattende tur, langs Otra, ut til Tangen, videre til Fiskebrygga hvor Reinertsen stiller med fiskekaker til beboerne og sykkelpiloter, opp Markens og videre rundt om i Kvadraturen.

Gjør inntrykk

– Det gjør inntrykk å se hvor mye dette betyr for beboerne. Det blir noe helt spesielt når en av beboerne en gang sa at «dette har væt den beste dagen jeg har hatt på lenge», sier Pedersen.

– For flere av dem er det svært lenge siden de var med på en slik tur ut i frisk luft. Det er fint å kunne bidra til at beboerne får seg en rundtur i byen, sier han.

Selv sykler han en dag i uken.

– Jeg jobber på Dyreparken hotell som vaktmester, og skulle gjerne ha bidradd mer, fordi det er så meningsfylt.

Sikkerheten er satt høyt. Derfor har samtlige sykkelpiloter gjennomført et sertifiseringskurs hvor de lærer alt fra hvordan sykle, til trafikkregler og teknisk vedlikehold av syklene.