Jonas Alaska med ny og spennende musikk

Nyhetene stod i kø da Jonas Alaska gjestet Blå Torsdag-scenen hos Blå Kors Kristiansand torsdag kveld. Han brukte konserten til å presenterte flere av låtene som er med på hans nye album som snart kommer.

Av Ivar Eidsaa

Mange har ventet med forventning på at Jonas Alaska skulle gjeste Blå Torsdag-scenen. Og Alaska skuffet ikke.

– Tekstene dine passer inn her i Blå Kors. Du skriver om labyrinter og mørke rom, men også om håp, sa kveldens konferansier Henning Reme mot slutten av konserten.

Gjennom den halvannen timen Alaska stod på scenen, tok han oss med på en variert reise. Vi fikk høre låter fra tidligere utgivelser, men også mye nytt materiale.

Alaska og samboeren Merete, bedre kjent som artisten Billie Van, ble nemlig foreldre til en liten gutt i februar i fjor.

– Jeg har ikke laget så mye musikk på en stund, kunne han fortelle.

– Men etter hvert kom lysten og overskuddet til å lage ny musikk. Platen er nå klar. Vi slipper en singel om bare noen få timer, og selve albumet kommer til høsten, sa han.

En av låtene har fått navnet «Roof came down».

– Den handler om det å bli pappa. Jeg synes artister er kulest når de ikke sier så mye om privatlivet sitt. Men akkurat her kjente jeg at jeg hadde lyst til å snakke litt om akkurat det. For meg ble det et sjokk, jeg fikk fullstendig panikk, og bestemte meg for å ta en mental cleanup, på egenhånd, det fungerte bra. Jeg fraråder alle fra å gjøre det. «Roof came down», eller «Pappasjokk» på norsk, handler om veien opp og ut av det, sa Alaska med glimt i øyet og formidlet på en måte som ikke alle behersker, nemlig ved at publikum satt med et godt smil rundt munnen.

Jonas Alaska har opparbeidet seg en solid posisjon innen norsk musikkliv. Han studerte i sin tid musikk ved Liverpool Institute for Performing Arts, og i 2011 slapp han debutalbumet, som høstet svært gode kritikker. Albumet medførte også at han ble nominert Årets Spellemann for 2011.

Karrieren tok av. Alaska opptrådte både på By:Larm i 2011, på Øyafestivalen og på Slottsfjellfestivalen.

Faktum er at Aslaksen ble trippelnominert til Spellemannsprisen 2011, og da utdelingen var over, hadde han vunnet prisen som Årets Nykommer, i tillegg til at han var blitt nominert til så vel Årets mannlige artist og Årets tekstforfatter.

Mange var spente på oppfølgeralmbuet «If Only As A Ghost» som kom to år senere. Også dette høstet strålende kritikker, og album nummer tre, «Younger» kom i 2015.

For tre år siden etablerte Aslaksen sitt eget plateselskap sammen med samboeren Billie Van og Mikhael Paskalev, og gav i den forbindelse ut albumet «Fear is a Demon». Trioen gav ut en ny plate i 2019, «Close to you», og Aslaksens femte album, kommer som nevnt i høst.

Alaska utmerker seg med tekster som beskriver noen av de utfordringene vi mennesker kan møte gjennom livet, og han gjør det med snert, ikledd et klangfullt og ekte lydbilde.