Drikkepress og alkoholvaner

Har du tenkt over om du bidrar til drikkepress? Unge voksne i alderen 18-29 år rapporterer oftere enn resten av befolkningen på at de opplever forventning om at det skal drikkes alkohol på fest og i sosiale lag.

Fadderuka er et eksempel. Uka er viktig for tusenvis av nye studenter hvert år der unge mennesker har oppstart på universiteter og høyskoler. Fadderuka kan bli kjempegøy – men for noen kan “litt til” bli fort litt for mye.

Hva er drikkepress?

I Blå Kors sin undersøkelse om «alkoholvaner i Norge» fra 2018 kommer det fram at mange stiller seg kategorisk avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv.

Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Presset kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. Man skal liksom kose seg og nyte alkoholen sammen. Om man ikke drikker får man ofte spørsmål om hvorfor ikke. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Fakta om alkoholvaner

Unge voksne skiller seg ut fra resten av befolkningen når det gjelder drikkepress

 • Hele 1 av 5 sier ufrivillig ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke drikker.
 • 3 av 10 opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol
 • 3 av 10 synes det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner
 • 7 av 10 føler det er forventet at de skal drikke alkohol på julebordet (sosiale anledninger)
 • 3 av 10 har opplevd berusede kollegaer som plagsomme

  Ipsosundersøkelse fra 2018 om alkoholvaner i Norge

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol.

«Drikkemas» kan kanskje være et bedre ord å bruke?

Mange oppgir at de har en følelse av å sende et sterkt signal dersom de velger å ikke drikke alkohol på fest. Det kan oppfattes som at man tar avstand, kjeder seg eller ikke vil ta del av fellesskapet. Foto: Colourbox

Skaper jeg drikkepress?

VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok nylig et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Skjermdump fra artikkelen «Skaper jeg drikkepress» i VG.

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?

Maren Olava Ask Hutt

1 av 3 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Mange rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke drikker

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv må ta ansvar for sitt eget ubehag. 1 av 5 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Det tyder på at dette er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

Bli med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

2 gode råd for å inkludere alle

Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

 • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
 • Vær raus med alkoholfrie alternativer – lag festen like morsom for alle, og gjør det enkelt å velge alkoholfritt.

Synet på alkoholforbruk og drikkemønster har endret seg

 • Vi drikker oftere enn før, der «hverdagsdrikking» blir mer og mer normalisert.
 • Alkohol har blitt mer “finkultur”. Det er trender og mote knyttet til forbruk, hva man drikker og på hvilken måte.
 • Det finnes forventninger til alkohol i mange situasjoner og sammenhenger. Forventninger har stort sett et positivt fortegn og er ikke forbundet med drikkepress. Imidlertid kan det være ubehagelig når en person som “vanligvis drikker” velger å avstå.
 • Det oppleves ikke alltid som “nok” bare å si “nei takk”. Det skal helst være en god grunn til at man velger å ikke drikke alkohol
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge. Om du er mellom 13 og 35 år og har vokst opp i en familie med rus- eller alkoholproblemer tilbyr vi gratis terapi.
Senest oppdatert: 1. March 2022

Was this helpful?