Drikkepress og alkoholvaner

I dagens samfunn er det høye forventninger om at alkohol skal være til stede i sosiale sammenhenger, og man slipper sjeldent unna spørsmål dersom man velger å ikke drikke. Russetiden er ingen unntak.

Unge mennesker oppgir at de faller utenfor fellesskapet om de ikke drikker alkohol. For mange kan dette føre til ensomhet.

Drikkepress i russetiden

En illustrasjon av en russ med rød russebukse og vin i hånden på blå bakgrunn. Over i hvit skrift står det "1 av 3 russ har opplevd drikkepress"
Mange sier at man ofte trenger en unnskyldning dersom man velger å ikke drikke på i russefeiringen

Ifølge en helt fersk undersøkelse fra Blå Kors, svarer 3 av 4 unge mellom 16 – 19 år at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. «Bare» 6 av 10 svarer det samme om forventningen om å drikke alkohol på fest.

Ipsos 2022: Forventninger til alkohol blant russen

Gjennomført av Ipsos for Blå Kors (April, 2022)

 • 54 % mellom 16 til 19 år svarer at de har opplevd drikkepress.
 • Jenter mellom 16 til 19 år opplever drikkepress i større grad (60 %) enn gutter (48 %).
 • 73 % svarer at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. Færre svarer det samme om forventningen om å drikke alkohol på fest (60 %).
 • 44 % av de mellom 16-19 år skal delta i russefeiring når den tid kommer. 25 % ønsker ikke å delta i feiringen når det blir aktuelt.

Kan karate hjelpe mot drikkepress?

@toresteel

Fight along with me! 😼 Du kan også bruke Numa Numa som huskeregel. Hilsen Tore Johnsen “The Steel” 👍 #blåkors #torejohnsen #selvforsvar #drikkepress #fightalong #duet #dragosteadintei #ozonedragosteadintei

♬ original sound – ToreSteel – ToreSteel
I TikTok-videoene til Tore «The Steel», lærer du selvforsvar (du ikke burde trenge) mot drikkepress.

Stålmannen, karate-influenser og tiger-entusiast, Tore «The Steel» Johnsen, drives av sin lidenskap for å bukt med utenforskap blant unge, kampsport og tigeren.

Det er ikke vitenskapelig bevist at karate hjelper mot drikkepress, men Blå Kors-influenceren forsøker allikevel så godt han kan. Med mer eller mindre hell. Sjekk ut videoene hans og døm selv.

Følg TikTok-fenomenet @toresteel på TikTok

Hva er drikkepress?

Mange stiller seg avvisende til at drikkepress er noe som eksisterer i deres liv. Allikevel oppgir de fleste at de får spørsmål dersom de ikke drikker alkohol i sosiale lag.

Tips i russetiden

 • La andre få bestemme selv når de har fått nok å drikke
 • Ikke mas på de som ikke vil drikke
 • Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker andre
 • Arrangerer du vorspiel bør du sørge for at det finnes gode alkoholfrie alternativer til de som ikke vil drikke – og til dem som etter hvert føler at de har drukket nok
 • Dans på bordet
 • Ha det gøy!

Norske alkoholvaner

 • Litt over halvparten (53 %) er enige i at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenhenger.
 • Litt over halvparten (55 %) mener det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest.
 • 1 av 4 sier de ofte får spørsmål om hvorfor de ikke drikker alkohol. 
 • Nesten halvparten (44 %) synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. I 2018 svarte 1 av 3 det samme.
 • 1 av 3 takker heller ja til alkohol enn å for å slippe å forsvare hvorfor de ikke vil drikke.
 • Tallene er basert på en ny befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos, på oppdrag fra Blå Kors, 2021. NB!! Svarene representerer respondenter i alderen 18-29 år.

Drikkepress kommer oftest fra venner og familie

Drikkepress kommer oftest fra de nærmeste som venner og familie. De som vil deg vel og som vil at du skal bli med på festen, delta i fellesskapet. Man skal kose seg og nyte alkoholen sammen. Nesten halvparten av unge mellom 18-29 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol, da man ofte får man ofte spørsmål om hvorfor. Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol.

Ordet «drikkepress» kan skape en distansering til hva drikkepress faktisk er. Det handler sjeldent om at noen forsøker å dytte i andre alkohol. Som regel handler det om at noen vil deg vel. At du inviteres til å delta i fellesskapet, på festen.

I norsk kultur forbindes det å drikke alkohol som regel med fest, hygge og gøy. Samtidig vet vi også at for mange er nettopp dette veldig vanskelig.

Ifølge tall fra Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse (2021) ser vi at unge voksne i alderen 18 – 29 år skiller seg ut fra resten av befolkningen når det kommer til alkoholvaner og opplevelser rundt drikkepress.

Drikkeviser har blitt en del av russetiden

Russetiden er i gang. Elegant akkompagnert av folkekjære drikkeviser. Skaper vi drikkepress uten å være klar over det? Husk å la andre bestemme selv når de har fått nok. Også i russetiden!

Drikkeviser er blitt en egen stuerein sjanger, som har fått fast plass dypt inne i folkesjela vår. Så stueren at ingen stiller spørsmål ved alkoholens selvskrevne plass i refrengene. Men går det an å lage en «drekkalåt» som ikke handler om å drikke alkohol? Sjekk ut DJ Drekkaprezz med låte «Drekkaprezz» og bedøm selv:

Ungdommer, fest og sosiale medier

Aftenposten skriver at et mer «digitalt liv» har ført til at flere ungdommer er mer hjemme enn tidligere. Samtidig er sosiale medier en arena der ungdommene får statusoppdateringer og invitasjoner til fester på Tik Tok, SnapChat og Instagram.

Rundt halvparten har drukket alkohol når de er mellom 15-16 år. (Illustrasjonsbilde fra Unsplash)

I følge rusforsker Willy Pedersen kan dette ha blitt den nye «infrastrukturen» rundt fyll og fest.

Sosiale medier kan altså bidra til at alkohol også normaliseres som en del av ungdommers sosiale liv. Dette kan føre til økt forbruk og mer drikkepress.

Nesten halvparten av unge voksne synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol

Unge voksne rapporterer om at de opplever det som ubehagelig å takke nei til alkohol fordi de føler at andre kan oppfatte dem som uhøflige, moraliserende eller kjedelige. Følelsen av å ikke være en del av «det sosiale limet» ved å takke nei til alkohol kan oppleves ganske kjipt. Det blir som om man takker nei til felleskapet.

1 av 3 takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor man ikke drikker

Googler du ordet «drikkepress» blir du med en gang møtt med tips og råd «til deg som opplever drikkepress». Med en slik tilnærming må derfor den som opplever drikkepresset selv ta ansvar for sitt eget ubehag.

Over halvparten av unge mellom 18 – 29 år er enige i at det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest. Dette tyder på at tematikken er en kamp mange rett og slett ikke ønsker å ta.

Med filmen «Ikke vær en maser!» ønsker Blå Kors å bidra til en større bevissthet rundt hvorfor mange synes det kan være ubehagelig å takke nei til alkohol. Vi heier på større toleranse for at unge voksne skal kunne velge alkoholfritt. Uten spørsmål om hvorfor.

I filmen «Ikke vær en maser» utsettes hovedkarakteren for ulike situasjoner som kan oppleves som masete. Blant annet strømselgeren som gjerne vil at hun skal bruke mer strøm.

For unge som ikke drikker, kan russetiden dessverre bli tøff. Dette ønsker vi å belyse, og utfordre at innholdet i glasset ikke skal ha noe å si for deltakelse i fellesskapet.

Ingen vil bli mast på. Det gjelder også i russetiden!

Ta praten

Det forventes at man skal drikke alkohol, og mange blir derfor veldig nysgjerrige dersom noen ikke velger å drikke alkohol. Dette diskuterer de nærmere i denne episoden av AKAN-podcasten; «Ta praten».

Skaper jeg drikkepress?

Hvorfor er det så vanskelig å bare drikke brus på fest?

Maren Olava Ask Hutt, journalist i VG

VG-journalist, Maren Olava Ask Hütt tok et ærlig oppgjør med seg selv i forhold til drikkepress. Hun spurte seg selv om hvorfor det er slik at hun nesten alltid har en forventning om at det skal drikkes alkohol i sosiale lag og på fest? Og om hun, ved å ha denne forventningen, selv bidrar til å skape et drikkepress?

Skjermdump fra artikkelen «Skaper jeg drikkepress» i VG.

Bli med på festen!

Hvordan er det å grue seg til å gå på fest? Kristopher Schau er kjent for å være hemningsløs og uredd. Det mange ikke vet er at han ikke har rørt alkohol på 10 år. Hør ham fortelle om frykten for å miste kontrollen.

Ikke vær en maser – la folk få bestemme selv

Det skal ikke så mye til for at sammenkomsten blir trivelig og inkluderende for alle. Her er våre to enkle råd:

 • Ta det som en selvfølge at mange ikke ønsker å drikke alkohol – uten spørsmål.
 • Vær raus med alkoholfrie alternativer – gjør det enkelt å velge alkoholfritt.
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge. Om du er mellom 13 og 35 år og har vokst opp i en familie med rus- eller alkoholproblemer tilbyr vi gratis terapi.

Drikkepress i fadderuka

Over halvparten av studenter oppgir at de synes det drikkes for mye alkohol under fadderukene. 1 av 5 som ikke deltar i fadderukene oppgir alkoholbruken som grunn til at de ikke ønsker å delta.

I undersøkelsen oppgir åtte av ti norske studenter at de drikker minst en gang i måneden og 1 av 4 drikker ofte så mye at de blir fulle. Halvparten av norske studenter opplever drikkepress fra medstudenter og tøying av egne grenser.

Julebord med jobben

I dagens samfunn er det høye forventninger om at alkohol skal være til stede i sosiale sammenhenger, og man slipper sjeldent unna spørsmål dersom man velger å ikke drikke. Julebord er ingen unntak.

Over halvparten av norske arbeidstakere mener at det drikkes for mye på jobbens julebord. Vær bevisst på hvordan ditt eget alkoholinntak påvirker andre, og bidra til at alle kollegaene dine får en positiv opplevelse.

Forventet å drikke alkohol på julebord

7 av 10 nordmenn føler det er forventet at de skal drikke alkohol på julebordet. Dette er helt uproblematisk for en del av oss, men samtidig gjør det at noen gruer seg til julebordet.

1 av 3 synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. Ved å mase mindre bidrar man til at også disse vil kose seg på årets julebord.

Ubehagelig å takke nei

Ifølge Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) oppgir 3 av 10 at de ofte eller noen ganger opplevd at folk på jobben spør om hvorfor man velger å ikke drikke alkohol på julebord. Resultatene viser at jo yngre man er, jo høyere er denne andelen.

Videre svarer 21 % at de er helt eller delvis enig i at det er ubehagelig å takke nei til alkohol i denne settingen. Andelen er spesielt høy blant dem mellom 18 og 29 år (45 %).

Hvorfor synes du det er ubehagelig å takke nei til alkohol på julebordet? 

 • «Flaut, mange spørsmål»
 • «Det oppfattes som usosialt»
 • «Ubehag ved å alltid måtte rettferdiggjøre mine valg»
 • «Må ofte forklares. Alkoholkonsum går dessverre sammen med tilhørighet»
 • «Lite toleranse for annerledeshet»
 • «Det blir så mye mas; er du gravid, er du i en sekt, osv….»
 • «Alle lurer på hvorfor»
 • «Vil ikke ha oppmerksomhet rundt det»

Svar fra respondenter, Ipsos-undersøkelse «Julebord og alkohol» (2019) 

 

Opplever berusede kollegaer som plagsomme

3 av 10 har opplevd berusede kollegaer som plagsomme. Det kan være snakk om et ublidt «sannhetens ord» til sjefen, uønsket seksuell oppmerksomhet, fysisk aggresjon eller bare generelt dårlig oppførsel.

Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker de rundt deg, så slipper du å være den plagsomme kollegaen på julebordet.

Drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner

De fleste vil nok mene at alkohol er obligatorisk når man skal feire julen med gode kollegaer. Likevel mener over halvparten av norske arbeidstakere at det drikkes for mye på julebordet. I tillegg mener 3 av 10 at det generelt drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner.

Skål gjerne med gode kollegaer, men vis hensyn overfor dem som ikke trives like godt i slike situasjoner.

3 gode tips for et inkluderende julebord:

Det skal ikke så mye til for at julebordet blir en kveld som alle kan huske med glede. Her er 3 enkle råd for et trivelig og inkluderende julebord:

 1. Ikke mas på dem som takker nei til alkohol.
 2. Vær raus med de alkoholfrie drikkevarene. Gjør det enkelt og fristende å velge alkoholfritt
 3. Vær bevisst på hvordan ditt alkoholinntak påvirker andre

Sørg for at det finnes gode alkoholfrie alternativer til dem som ikke ønsker å drikke – og til dem som etter hvert føler at de har drukket nok.

Rapport fra Folkehelse 2019 – «Alkohol og arbeidsliv»

 • 1 av 10 norske arbeidstakere opplever drikkepress i jobbsammenheng.
 • 1 av 10 uteblir fra sosiale arrangementer på grunn av alkoholbruk
 • 30-50 % synes det er problematisk at kollegaer drikker seg tydelig beruset i jobbsammenheng
 • Bred enighet om at arbeidsplasser bør ha retningslinjer for alkoholbruk og ordninger for å hjelpe ansatte med alkoholproblemer
Senest oppdatert: 10. mai 2023

Var dette nyttig?