‘- Her pågår produksjonen av bildeler til Volvo for fullt, sier daglig leder Jan Nordstokkå ved Mjåvann Arbeidstreningssenter. – Det viser at alle kan om de blir trodd på og får et tilrettelagt tilbud, legger han til.
Av Ivar Eidsaa
Mjåvann Arbeidstreningssenter er en stiftelse i regi av Blå Kors. Her gis brukerne en realistisk arbeidstrening, opplæring og sosial trening for å kartlegge og bygge opp deres ressurser.
– Hos oss får brukerne avklart sine muligheter i arbeidslivet og i et eventuelt attføringsløp. En handel hos oss er en håndsrekning til noen som trenger det. Erfaringen viser at alle kan når de blir trodd på og får noe tilrettelegging, sier Nordstokkå.
Når vi er på besøk, pågår produksjonen for fullt. I verkstedet produseres det bildeler som skal til Volvos fabrikk i Brasil som produserer lastebiler, dumpere og gravemaskiner.
– Det er Gyli Plast i Søgne som er leverandør av bildelene. Vi limer og monterer bildelene etter strenge kvalitetsskrav, forklarer Nordstokkå.
69 brukere til enhver tid
Mange sliter med å komme inn i arbeidslivet. Ved Mjåvann Arbeidstreningssenter får hver enkelt den oppbakkingen og tilretteleggingen de trenger for å ta nye steg. Gjennom Arbeidspraksis i skjermet virksomhet, kalt APS, er det til enhver tid 16 personer som er til utprøving på arbeidstreningssenteret. Det kan være dem som har fått en skade og skal teste ut restarbeidsevnen, dem som av en eller annen grunn har «møtt veggen», til dem som er på vei ut av rus og ønsker seg inn i arbeidslivet.
Gjennom tilbudet Varig tilrettelagt arbeid, kalt VTA, gis et tilbud til fem personer hjemmehørende i Songdalen. Det gis også et tilbud gjennom det som kalles Arbeid med bistand, kalt AB.
Mjåvann Arbeidstreningssenter har et tett og godt samarbeid med Nav. Det er Nav som søker inn brukere. Kravene fra NAV er at 65 prosent av dem som får et tilbud gjennom AB skal ut i fast arbeid etter bestemte tidskriterier. Gjennom tilbudet APS skal 30 prosent ut i fast arbeid etter de samme kriteriene. Ved Mjåvann Arbeidstreningssenter skal de ansatte betjene 69 brukere til enhver tid.
– Det er utfordrende å få arbeidstakere ut i fast arbeid innen tidsfristene. En rusmisbruker som er på vei tilbake til et rusfritt liv, kan ofte trenge mer enn et år på å bli i stand til å kunne gå ut i fast arbeid i en ordinær bedrift. Ofte handler det om å bygge hver enkelt opp. Det er ikke alltid at det er gjort i en håndvending, sier Nordstokkå.
Høy produksjonstakt
Likevel klarer bedriften å holde en høy produksjonstakt. Bord og benker, bildeler til Volvo, pakkeoppdrag og monteringsjobber, er noen av de oppdragene man påtar seg for bedrifter og organisasjoner. I tillegg har bedriften egen kantine, hvor man daglig lager lunch som leveres til flere av bedriftene på Mjåvann.
– Vi påtar oss også å lage mat når bedrifter har styremøter, sammenkomster og andre eventer i egen regi, sier han.
Selv om utfordringene er mange, lykkes man ofte.
– Vi fokuserer på ett og ett menneske. Har vi klart å hjelpe et menneske videre, kan vi hjelpe neste. Det er sterkt å se når mennesker klarer å mestre, når man har tatt solide steg. Det sier litt om ringvirkningene og betydningen for dem som står rundt hver av våre arbeidstakere, når sønnen til en av dem kunne fortelle at han i sin aftenbønn bad om at «pappa måtte få bli på Mjåvann også neste år», sier Nordstokkå.
– Økt livskvalitet kan ikke betales med penger, sier han videre.
– Det handler om å gi hver enkelt økt livskvalitet. Derfor skal hver eneste bedrift som velger oss som leverandør vite, at man er med på å gi et håndslag til mennesker som virkelig trenger det, sier Jan Nordstokkå.