Ronnie Jacobsen sto for det kulturelle innslagene.

‘- Vi trenger flere medarbeidere

– Vi utvider tilbudet, og trenger følgelig flere medarbeidere. Det sier Maria Jacobsen som har ledet arbeidet Blå Kors ferier, og som nå er sekretær for arbeidet.

Av Ivar Eidsaa

[su_pullquote align=»right»]

– Det setter dype og gode spor å være med

– Jeg kan varmt anbefale flere å bli med. Det å være med i arbeidet som Blå Kors ferier gjør, setter dype og gode spor. Det sier Bianca Nilsen som selv har vært med som deltaker, og som i år skal lede den ene av to ferieleirer som Blå Kors arrangerer.

- Å delta i arbeidet har satt mange dype og gode spor, sier Bianca Nilsen.
– Å delta i arbeidet har satt mange dype og gode spor, sier Bianca Nilsen.

– Min datter og jeg fikk svært mye igjen da vi for noen år siden var med som feriedeltakere. Mottakelsen vi fikk var helt spesiell. Vi fikk være sammen i et trygt og godt miljø, vi fikk være sammen med likesinnede, og vi knyttet gode vennskapsbånd, sier Bianca Nilsen. Etter å ha vært med som deltaker, takket hun ja da hun i fjor ble spurt om å være med som frivillig hjelp. – Det gav også mye. Det har satt mange gode og dype spor, smiler hun. – Noe av det fineste med å være med, er opplevelsen av å være i samme båt. Når jeg selv har fått så mye igjen, er det med glede jeg tar til som leder av den ene av ferieukene i år. Når man vet hvor lenge arbeidet har pågått, hvor mange som har ofret mye for å legge til rette for at de som trenger det kan få et godt ferieopphold, går jeg til arbeidet med stor stolthet og ærefølelse. For meg er det viktig å bringe arven videre, sier Nilsen.

- Det gir langt mer tilbake å være med enn man skulle tro, sier Marit Nodenes Heggland.
– Det gir langt mer tilbake å være med enn man skulle tro, sier Marit Nodenes Heggland.

– Det gir mange velsignelser tilbake å være med, sier Marit Johannessen, som i flere år har ledet feriearbeidet. – Når deltakere i ettertid sier det har vært et paradis å kunne være med, eller at det er den beste ferien de noen gang har hatt, så sier det litt om hvor betydningsfullt det er for den enkelte familie, sier Marit Johannessen. – Det gir langt mer tilbake å være med enn man skulle tro, sier Marit Nodenes Heggland, som har vært med som frivillig i noen år. – Jeg lærer mye. Jeg får mange nye venner, og det er sånn sett godt å kunne bruke en uke på noe som så mange setter så stor pris på, sier Nodenes Heggland.[/su_pullquote]I godt over 40 år har Blå Kors gitt et ferietilbud til mange av dem som virkelig trenger å få et ferietilbud i gode og trygge omgivelser. Tilbudet er populært. I 2014 var det over hundre personer, voksne som barn, som kunne nyte godt av en ferieuke på Sørlandet. Deltakerne kom fra hele landet. Aldersmessig var deltakerne fra ett til over 70 år, og de kom fra Alta i nord, til Lindesnes i sør.

DSC_0087– Det var langt flere som søkte om å få et ferieopphold i fjor enn det vi hadde kapasitet til å ta imot. Derfor ønsker vi å utvide tilbudet slik at flere kan bli med. Dermed trenger vi flere medarbeidere, sier Mia Løland Jacobsen.

I år som i fjor blir det lagt opp til to ferieuker, den ene i perioden 22.-27. juni og den andre i perioden 27. juli-1. august. Den første uken blir arrangert i lokalene til Sørlandets Folkehøgskole på Birkeland i Birkenes kommune i Aust-Agder, nabokommune til Lillesand. I tillegg kommer en egen ferieuke til Danmark.

Setter avtrykk i hjertet

– Forhåpentligvis klarer vi også å få til et par nye tilbud i tillegg. Det er et ønske om å få til et opplegg rettet mot ungdom som er knyttet til Blå Kors Kristiansand. Det vi arbeider med er en campingferie og noen weekendturer. Vi prøver også å få til et opplegg både i forbindelse med skolens høstferie i september, og vinterferien i februar. En målgruppe i så måte kan også være familier med utenlandsk opprinnelse som kanskje ikke har mulighet til å kunne få en ferie for seg og sine, forklarer Løland Jacobsen.

Det er mange fortellinger om at det betyr svært mye for dem som er med.

– Det betyr mye, og mange av historiene treffer rett i hjerteroten. Som han som sa til moren sin at «tenk at det har gått så lang tid og så har vi ikke sett en ølflaske». De unge jenta som skrev tilbake og takket for at hun hadde fått mulighet til å ri på hest, noe hun hadde drømt om i mange år, til barnet som spurte sin mor om det gikk an å kunne bo på Sørlandets Folkehøgskole, fordi det hadde vært så fint å være der. Men også dem som er kommet til Norge fra områder og land preget av krig og uro. Det å se at familier og barn fra slike områder og hva det betyr for dem å kunne være sammen i trygge og gode omgivelser, betyr virkelig noe. Mange av dem setter store avtrykk i hjertet, sier Løland Jacobsen.

God oppslutning

– Skal vi få til å utvide tilbudet, er vi avhengig av økte midler, men også flere frivillige, legger hun til.

Når det gjelder det økonomiske, arbeides det på flere fronter. Det søkes om penger fra legater og organisasjoner. Det sendes også søknader til kommuner og fylkeskommuner. I tillegg er det blitt knyttet gode kontakter rettet mot bedrifter og næringsliv. Det er flere eksempler på bedrifter som har sagt seg villige til å bidra økonomisk.

– Oppslutningen har vært god, og vi er takknemlige for hver krone vi har fått inn. I år søker vi også på flere offentlige støtteordninger. Lykkes vi, vil vi være økonomisk i stand til å gi et tilbud til langt flere. Mange av dem som er aktuelle for et ferieopphold, har dårlig råd, ettersom tilbudet retter seg mot familier med rus og/eller psykiatri nære relasjoner. Noen kan klare å finansiere litt selv. Andre søker om noe støtte fra Nav, barnevernstjenesten, NKS Veiledningssenteret o.l. Fra Blå Kors sin side har vi også mulighet til å sponse noe. En ferieuke for en forelder og et barn koster mellom 5.000 og 6.000 kroner kroner. Da legger vi opp til en rekke aktiviteter i løpet av uken, med besøk i Dyreparken, fisketurer, badeturer, og en lang rekke andre gode opplevelsestilbud, sier hun.

Nye web- og Facebooksider

– Vi har kapasitet til å kunne ta imot litt over 60 som kan overnatte på Birkeland. Skal vi kunne ta imot flere til uken på Birkeland, så trenger vi økte tilskudd, og også flere frivillige. Til oppholdet i Danmark, legger vi opp til at cirka 40 kan bli med.

Når det gjelder frivillige, er det behov for at en del flere enn før kan stille opp. I fjor var det nærmere 35 frivillige som var med på selve feriene, med titalls frivillige og støttepartnere i forkant og etterkant.

– Vi trenger alt fra sjåfører og minibussjåfører, til personer som har de nødvendige kvalifikasjoner som gjør at de kan være vakt i svømmehallen. Vi trenger også praktisk hjelp til gjennomføringen, forklarer hun.

Det er også gjort mye for å forenkle søknadsprosessen. En egen nettside og Facebookside er etablert.

– Vi legger opp til at de som ønsker å få et ferieopphold i sommer benytter disse plattformene i søknadsprosessen. Det vil forenkle arbeidet betydelig. Det vil også gjøre det langt mer tilgjengelig for flere, ettersom vi har sendt invitasjon til en lang rekke organisasjoner om å gjøre arbeidet kjent og fortelle brukere og medlemmer som disse måtte ha om tilbudet slik at disse også kan søke om plass, sier hun.