Har vært med i Blå Kors siden hun var syv år!

– Det er fint å kunne være med og gjøre en innsats. Det å kunne bidra gir så mye tilbake. Det sier Lillian Kirkhus. Helt siden hun var syv har hun vært aktivt med i arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver, og i flere av dem godt engasjert i kvinneforeningens utlodning hvor overskuddet går til arbeidet som Blå Kors ferier driver.

Av Ivar Eidsaa

– Blå Kors Kristiansand er mitt andre hjem, smiler Lillian Kirkhus.

DSC_0159Familien hennes hadde allerede før hun ble født vært aktivt med, først hennes bestemor, senere hennes mor. Helt fra hun var syv år har hun selv vært med i arbeidet, i barneforeninger og senere i andre deler av arbeidet.

På en vanlig tirsdag er hun med i gjengen som lager komper og inviterer til kompesalg, en andakt og allsang i kjelleren i Blå Kors sine lokaler i Gyldenløvesgate.

– Kompetirsdagene er populære. Vi er en god gjeng som samles. Vi selger komper. Noen velger å ta måltidet der og da. Men det er også dem som kjøper komper og serverer til middagen hjemme på ettermiddagen, forteller hun.

Lotterisalg

Lillian har vært med i Blå Kors sin kvinneforening i en årrekke. Kvinneforeningen ble stiftet allerede i 1909, da hennes egen bestemor var aktivt med. Et godt øye og et stort hjerte for dem som trenger hjelp, har Blå Kors-kvinnene alltid hatt. På begynnelsen av 1970-tallet kunne de ved selvsyn se hvilket behov det var for at familier som slet med rus, kunne få en pause.

– Det ble den gang besluttet å starte et arbeid hvor de som trengte det, ble tilbudt et ferieopphold i trygge og gode omgivelser, forklarer hun. I 1972 kunne kvinneforeningen invitere til den første Blå Kors-ferien, og tilbudet er blitt gitt hvert eneste år etter det.

For å finansiere arbeidet, ble det på samlingene i regi av kvinneforeningene, solgt lodder med smågevinster til vinnerne. Senere ble det nødvendig å ha en større utlodning. Dette er et arrangement som har pågått i mange år. Bare i fjor alene klarte kvinnene å sitte igjen med et overskudd på over 60.000 kroner. Mesteparten gikk til Blå Kors ferier, men kvinnene fant også å ville gi 10.000 kroner til Barnas Stasjon.

Moro å være med

Til årets arrangement som går av stabelen den 24. april, har Torstein Elefsen hjulpet til med å skaffe gevinster og selge lodd.

– Han gjør en flott jobb. Torstein har fått tak i mange flotte gevinster. Vi håper jo vi kan klare å samle inn mer i år enn vi har gjort tidligere. Det ville ha gledet oss stort. Det har vært stort å se hvilken glede de ulike familiene har hatt ved å kunne få et godt ferietilbud. Det varmer hjertet når vi har vår årlige julefest, at mange av dem som opp gjennom årene har vært med som feriedeltakere kommer, og så har de gjerne med både barn og barnebarn. Det er rørende å se at en slik familie kan fylle et timannsbord, sier hun.

Har ingen planer om å gi seg

– Det er moro å være med. Dette er en oppgave jeg kan klare. Jeg får alltid noe tilbake, fellesskapet med andre er ubetalelig. Tjenesten har gitt mange og gode opplevelser som sitter i hele livet, sier hun.