En flik av himmel

Noen ganger blir musikk noe langt mer enn bare tekst og toner, noen ganger kan toner og sang åpne opp for noe langt mer. Gospelkonserten som korene Exodus og Norwegian Gospel Singers holdt i Storsalen til Blå Kors Kristiansand fredag, ble en slik opplevelse, hvor publikum fikk oppleve en flik av himmel.

Av Ivar Eidsaa

Med andre ord så ble konserten noe langt mer enn blott fremførelse av sang og toner. Exodus åpnet gospelkvelden med en rekke kjente og kjære sanger.

Exodus fra Betania så dagens lys for over 20 år siden, da Arild Hobbesland, Arvid Solheim og en vennegjeng tok initiativ til å starte koret. Folk begynte å bli litt slakke og var ikke så aktive i kirkelivet lenger som de hadde vært før. En god gjeng ble med, til inspirasjon og glede i Betania og andre sammenhenger som koret har sunget i.

[su_slider source=»media: 2450,2449,2448,2447,2446,2445,2444,2443,2442,2441,2440,2439,2438,2437,2436,2435,2434,2433,2432,2431,2430,2429,2428,2427″ limit=»24″ width=»400″ title=»no»]

Svært mange av de som var med fra starten av er fortsatt med. Koret har i alle år vært dirigert av Arild Hobbesland, og da han ønsket avløsning, ble Tom Jarle Istad Kristiansen forespurt om å ta over. Det har gitt koret ny inspirasjon og til fredagens konsert, ble et helt nytt repertoar øvet inn.

– Det å øve sammen med Norwegian Gospel Singers frem til denne konserten, har vært totalt ødeleggende for selvtilliten, gliser Solheim.

– Vi er jo en gjeng oldiser med grått hår og til dels uten hår. Vi er de glade amatører som har hatt stort utbytte av å øve sammen med Norwegian Gospel Singers, sier han videre.

– Vi synger om Jesus, menneskefrykten har vi lagt til side. Vi opplever at vi får en glede tilbake ved å glede andre med sangene våre. Det er blitt en ny vår for koret. Vi håper og jobber for ny rekruttering for koret og det skal vi få til, sier han.

Liv, liv, liv med Tvers, litt Andrae Crouch, noen av sangene som Tom Jarle selv har skrevet, noen av sangene til Lars Mörlid og Peter Sandwall, og mange flere ble gjennomført på konserten fredag. Det ble en sterk opplevelse for mange. Flere satt med tårer i øynene. Det var tydelig at sang, toner og ånden i sangene traff mange på en god måte.

Etter at Exodus hadde holdt på i tre kvarter, overtok Norwegian Gospel Singers. Koret som består av 14 utvalgte sangere fra hele Sørlandet dokumenterte til fulle at koret holder SVÆRT høy kvalitet. Koret tok de nærmere 200 tilhørerne med på en omfattende musikalsk reise. Sanger fra Andrae Crouch, sanger typiske for det som kan omtales som moderne amerikanske gospel og mye mer, ble fremført.

Det ble en fin miks av både sanger som er godt kjente, og ikke minst en rekke nye sanger. Til sistnevnte kategori hørte låten «Here I am Lord», en låt som dirigent Tom Jarle Istad Kristiansen har laget i samarbeid med Julia Maddox som er pastor i en baptistmenighet i Chicago. Maddox har skrevet teksten og Kristiansen melodien til sangen som Kathrine Stulien fremførte med stor innlevelse – igjen en opplevelse av at tilhørerne opplevde en flik av himmel.

– I forbindelse med mine mange turer til USA, er jeg blitt godt kjent med Maddox, og vi skriver en del sammen. Noen av sangene vi har vært sammen om, er med på den nye CD`en som kom tidligere i vinter, forteller Kristiansen.

Kvelden ble avsluttet med at Exodus og Norwegian Gospel Singers stod på scenen sammen, før det hele ble rundet av med en lang sekvens med fellessang, hvor publikum virkelig sang med.