Ungdomspolitikerne

‘- Vi trenger en god ruspolitikk

[su_row]
[su_column size=»2/3″]Ungdomspolitikerne i Kristiansand og Vest Agder var ikke i tvil da Blå Kors inviterte til debatt og informasjon i forkant av kommune- og fylkestingsvalget til høsten: – Vi trenger en god ruspolitikk, og den må favne bredt.

Av Ivar Eidsaa

Kjøre debatt er et informasjonsprosjekt i regi av Blå Kors Norge om betydningen av lokal alkohol- og narkotikapolitikk, og rusforebyggende arbeid.
– Derfor inviterer vi alle de politiske ungdomspartiene, samt deres tillitsvalgte og medlemmer til det som skal være en dugnad for å sette ruspolitikk høyt på agendaen, både nasjonalt og ikke minst lokalt, forklarer Anders Blixhavn fra Blå Kors Norge, da han forleden hadde invitert ungdomspolitikerne til informasjon og debatt i lokalene til Blå Kors Kristiansand.
Selv om værgudene viste seg fra sin beste side med flott sol og sommertemperaturer, var det en lang rekke ungdomspolitikere stilte. Ut fra diskusjonen som fulgte, er det tydelig at dette er et emne som virkelig opptar morgensdagens seniorpolitikere.

Skjenketider

Det ble etter hvert tydelig at det er i ungdomspartiene de mest engasjerende debattene om ruspolitikk foregår.
– Vi må tørre å gjøre det som er nødvendig, fremholdt Kai Steffensen Østensen, fylkesleder i AUF i Vest Agder.
– Vi må tørre å diskutere hvor lenge utestedene har lov til å skjenke alkohol, og vi må gjøre mer i rusomsorgen, både når det gjelder rusavvenning og ettervern, sa Naja Amanda Møretrø, nestleder i AUF i Vest Agder.
– Da Kristiansand innførte et regelverk hvor utestedene fikk skjenke alkohol frem til klokken 02.00 og ikke 03.00, ble det en reduksjon i antall voldstilfeller, sa Tove Welle Haugland fra ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti.

Forebygging

Ungdomspolitikerne var også opptatt av det forebyggende arbeidet og flere pekte på viktigheten av gode holdningskampanjer og mye informasjon for å hindre at unge starter med å teste ut ulike rusmidler.
– Valget i september blir viktig i forhold til disse spørsmålene. Det er i det enkelte kommunestyre at prioriteringene tas når det gjelder skjenketider og hva kommunene skal bruke på rusforebygging, avrusing og ettervern, sa Steffensen Østensen.
– Når vi ser hvor mange som velger å ruse seg og hvilke store konsekvenser det får ikke bare for den enkelte, men for familiene og lokalsamfunnet, må disse spørsmålene høyere opp på agendaen, sa Welle Haugland.
– Debatten i kveld viser at ungdomspolitikerne har kunnskap om forskjellen mellom en god og en dårlig alkohol- og ruspolitikk, sier Anders Blixhavn.

Enige om mye

Flertallet av ungdomspolitikerne som deltok i debatten i Kristiansand samlet seg om at å overholde aldersgrensene for kjøp av alkohol og med virkemidler overfor butikker og restauranter som ikke overholder disse, videreføring av Vinmonopolet, begrensninger med hensyn til salgstider og dager, en videreføring av alkoholavgiftene på dagens nivå og kortvarige tidlige intervensjoner overfor personer med høyt alkoholforbruk, og en videreføring av debatten med taxfreeordningen, er det beste virkemidlene for å sikre en god alkohol- og ruspolitikk.[/su_column]

[su_column size=»1/3″]

Anders Blixhavn
– «Kjør debatt» er et informasjonsprosjekt i regi av Blå Kors Norge om betydningen av lokal alkohol- og narkotikapolitikk, og rusforebyggende arbeid. Derfor inviterer vi alle de politiske ungdomspartiene, samt deres tillitsvalgte og medlemmer til det som skal være en dugnad for å sette ruspolitikk høyt på agendaen, sier Anders Blixhavn.
Tove Welle Haugland (KrFU)
– Når vi ser hvor mange som velger å ruse seg og hvilke store konsekvenser det får ikke bare for den enkelte, men for familiene og lokalsamfunnet, må disse spørsmålene høyere opp på agendaen, sier Tove Welle Haugland fra ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti.
Ungdomspolitikerne
Ungdomspolitikerne møtte til debatt og var godt engasjerte. Fra venstre: Styremedlem i Aust Agder Unge Høyre Heloise Sverdrup Lund, nestleder i AUF i Vest Agder Naja Amanda Møretrø, medlem i Unge Høyre Marthe Erstad, regionsekretær David Hockman Myhre i Agder FrPU, fylkesleder i Vest Agder Unge Høyre, , Mats Lien fra AUF, fylkesleder i KrFU Rune Andre Frustøl, Tove Welle Haugland fra KrFU og organisasjonsleder i Kristiansand Unge Høyre Christoffer Myra. Anders Blixhavn bakerst.

[/su_column]
[/su_row]