Nå er Haven åpnet

Lørdag ettermiddag fant den offisielle åpningen av Blå Kors Kristiansands nye satsing, Haven, sted – en ny konsertscene og treffplass i Kristiansand, spesielt rettet mot ungdom.

Av Ivar Eidsaa

Rammen kunne ikke ha vært bedre. Solen skinte fra en tilnærmet skyfri himmel. Flere hadde møtt frem for å bivåne åpningen. På scenen inviterte Stein Roger Sordal til en minikonsert.

[su_slider source=»media: 2529,2528,2526,2524,2523,2521,2520,2518,2517,2516″ limit=»30″ width=»400″ height=»200″]

Rundt de koselige bordene satt publikum og koste seg, alt mens en rekke frivillige medarbeidere beveget seg mellom bordene og serverte vann, kaffe og frukt til de fremmøtte.

– Vi ønsket å etablere en cafe, et samlingssted for hele byens befolkning. Dette er ment å være et treffsted for alle. Vi skal ha åpent ofte hvor vi har servering torsdager, fredager og lørdager, sier Arvid Solheim, leder av Blå Kors Kristiansand.

En rusfri arena for alle

– Vi ønsker å gjøre dette for å gjøre Blå Kors-arbeidet mer kjent i bybildet. Gjennom å etablere et cafetilbud håper og tror vi at terskelen for at mennesker som trenger oss lettere kan ta kontakt, sier han.

Ikke minst er det et mål å nå ungdom som ikke funnet seg til rette i fritids- og idrettstilbud.

– Det å skulle gi et tilbud til de unge som gjerne er å finne utenfor McDonalds og 7Eleven, er et mål for oss. Vi håper dette skal bli et trygt og god sted for byens ungdommer, et rusfritt alternativ, sier han.

Det er blitt samarbeidet nært med både ABUP, avdeling for barn og unges psykiske helse, kulturetaten i Kristiansand kommune og med kriminalforebyggende team hos politiet. Ikke minst har også flere unge som tilbudet retter seg mot, blitt tatt med på råd om hva et slikt tilbud må inneholde.

– En stor dag for Blå Kors

Lene Heia kunne klippe snoren og dermed var Haven offisielt åpnet.
Lene Heia kunne klippe snoren og dermed var Haven offisielt åpnet.

– Dette er en stor dag for Blå Kors, en dag vi lenge har arbeidet frem mot, sier Solheim.

– Dette representerer en ny tid for Blå Kors Kristiansand med tanke på forebygging blant barn og unge i Kristiansand. Vi er her av en eneste årsak: Å gjøre noe for byens befolkning. Årlig er nesten 10.000 mennesker berørt av det arbeidet Blå Kors Kristiansand gjør, enten gjennom våre arrangementer, i behandling, eller som en del av ettervernarbeidet, sier han.

Tilbudet hadde ikke vært mulig å realisere uten en god støtte og oppbakking fra flere hold: Kristiansand kommune som har gitt midler til driften de første tre årene, flere bedrifter som har hjulpet til underveis, og Spareskillingsbanken som har donert en gave til realiseringen av Haven gjennom Skillingsfondet.

Det ble Lene Heia fra nevnte bank som kunne klippe snoren for å markere den offisielle åpningen, mens banksjef Arild Hobbesland sa det var viktig for banken å gi noe tilbake til byen. Banken har ofte vært en viktig bidragsyter, også når Blå Kors Kristiansand foran hver julehøytid har invitert personer som er under rusbehandling og deres familier med på et felles julebord.

– Det er moro å få anledning til å være med og bidra, sa Hobbesland.

Etter at formalitetene var unnagjort, ble det en minikonsert med Stein Roger Sordal. Nok en gang imponerte Sordal stort med en stor spennvidde av låter, hvorav en rekke fra hans siste album som nylig ble lansert.

Publikum koste seg.
Publikum koste seg.
Nok en gang kunne Stein Roger Sordal imponere publikum med sine låter.
Nok en gang kunne Stein Roger Sordal imponere publikum med sine låter.