Blå-Kors-Ferier-Vanessa-Per-Erlend-Larsen-Linnea

‘- Det har vært en flott ferieuke

– Det har vært et flott opphold her på Folkehøgskolen Sørlandet. Alternativet for oss hadde vært en sommer uten mulighet til en ferie i det hele tatt. Det sier Per-Erlend og Vanessa Nygård Larsen fra Stavanger som er to av mange deltakere på Blå Kors feriers første ferieuke.

Av Ivar Eidsaa

Blå-Kors-Ferier-Vanessa-Per-Erlend-Larsen-Linnea
– Det har vært en flott uke, sier Per-Erlend og Vanessa Nygård Larsen, her sammen med Linnea på fire år.

– Det har vært moro, sier en ivrig Linnea. Parets fire år gamle datter har tydeligvis storkost seg under den første ferieuken som Blå Kors ferier arrangerer denne sommeren.
– Vi har badet, så har vi lekt, og så har vi vunnet premier, sier hun oppglødd.
– Det fine med oppholdet har vært at vi møter mange som er i samme situasjon som oss. Det er også fint å merke det gode menneskesynet som ligger til grunn for arbeidet som Blå Kors ferier driver, at vi alle er likestilte og i samme båt, sier Vanessa.

Barnevernet støttet

Paret ble klar over tilbudet som Blå Kors ferier gir gjennom en god venn av familien.
– Hun har vært med tidligere, og anbefalte tilbudet på det varmeste. Men ettersom vi har lite midler å rutte med, søkte vi barnevernet i Stavanger om støtte til å kunne dra, forklarer hun.
Det var ikke like enkelt å få aksept fra barnevernet om at det var OK å dra. Både Vanessa og Per-Erlend er tidligere sprøytenarkomane. Begge er nå rusfrie. Per-Erlend er nå med i et etterverntilbud. Men etter å ha gått noen runder, ble det til slutt gitt aksept om at Per-Erlend kunne få permisjon fra opplegget han nå følger.
– Det har bare vært helt flott å være med på, sier Per-Erlend.
– Det å få anledning og ikke minst tid til å være sammen som familie, har betydd mye for oss, etter det vi har vært igjennom, sier han.

Kjempet

Både mor og far har vært tunge rusmisbrukere, og da eldstedatteren som nå er 16 år ble født, ønsket barnevernet å frata paret omsorgen for henne. Vanessa og Per-Erlend kjempet en tung kamp som endte med at barnevernet ikke fikk gehør for en omsorgsovertakelse.
De jobbet begge for å bli rusfrie, og mye forandret seg da to ble med på et tilbud i regi av Evangeliesenteret. De ble begge frelst, og så at de trengte hjelp og assistanse for å få alt det praktiske rundt familielivet til å fungere hva angår relasjoner, økonomi osv. De fikk hjelpetiltak i hjemmet, og det har fungert.
Etter åtte år som rusfri, ble det nye bølger da Per-Erlend fikk en sprekk. På nytt ville barnevernet gjennomføre en omsorgsovertakelse, denne gangen av begge barna. Nye runder fulgte for å beholde barnet, og nok en gang nådde Vanessa og Per-Erlend frem.
Hvis paret ikke hadde blitt innvilget støtte til å kunne delta på Blå Kors feriers første sommeruke, ville situasjonen blitt litt vanskelig.
– Det hadde vært vanskelig å gjøre noe i egen regi, ettersom jeg er i behandling, sier Per-Erlend.

Gylden mulighet

– Dette er en gylden mulighet for oss til å være sammen i trygge og gode rammer. Vi har hatt lite ferier sammen, og økonomien er ikke den beste. I årene med rus ble ferier lite prioritert av naturlige årsaker, sier Vanessa.
– Det er godt å være rusfri. Nå er det slutt med tull og tøys. Det å få være sammen med familien, har vært så bra, sier han.
– Vi har fått et helt nytt liv nå. Det har tatt mange år å bygge opp, og det har vært mange tøffe tak, sier Vanessa.
For å bygge et sosialt nettverk, har Vanessa engasjert seg som foreldrekontakt til fotballaget hvor eldstejenta spiller. Hun er også ansatt ved en skole og fått mange gode kolleger og venner der, samt at hun sitter i styret til Aleneforeldreforeningen.

Kommer tilbake

– Så den 7.-11. august er jeg tilbake, da Aleneforeldreforeningen hjemme arrangerer ferie basert på noe av det samme opplegget som det Blå Kors ferier har gjort, smiler hun.
– Det har betydd mye for oss at barnevernet har trodd på oss, støttet oss og hjulpet oss. Det å komme å be om støtte til dette ferieoppholdet når vi har brukt opp tabbekvoten sånn i utgangspunktet, har ikke vært lett. Det er jo lettere og rimeligere med støttetiltak underveis enn at barna skulle i fosterhjem, sier hun stille.
Paret forteller om en innholdsrik uke som har gitt mange gode ferieminner, med tur til Dyreparken, tur til Bragdøya med bading og krabbefiske, en rekke artige aktiviteter på Birkeland, og basar med premier til alle. På onsdagen var det ekstra stas. Da stilte Holy Riders med hele 45 bikere, hvor alle som var med fikk en tur Birkeland rundt.