Sterkt om det som er vanskelig i livet

‘- Vi er utrolig stolte over det flotte samarbeidet mellom ABUP og Blå Kors her i Kristiansand, sa daglig leder i Blå Kors, Arvid Solheim. Med disse ordene introduserte han konserten «Fred og Uro» som Karl Erik Karlsen sto i spissen for i HAVEN lørdag ettermiddag.

Av Ivar Eidsaa

– Det er vi som har grunn til å være stolte, fortsatte Karlsen. Blå Kors Kristiansand som ideell organisasjon og ABUP som er en del av sykehusvesenet. Dette er et perfekt OPS-samarbeid (Offentlig-privat-samarbeid), smilte Karlsen.

[su_slider source=»media: 2770,2769,2768,2767,2766,2765,2764″ limit=»30″ width=»400″ height=»200″]

– Dette er ikke siste gangen vi arrangerer noe sammen, fremholdt Solheim.

– Det er første gang, lo Karlsen, og la til at han så frem til hva samarbeidet mellom ABUP og Blå Kors kan gi av aktiviteter for de ungdommene som virkelig trenger det. Konserten lørdag ble det første synlige beviset på hva samarbeidet kan innebære.

Eget HAVEN-konsept

ABUP har samarbeidet nært med Blå Kors i å utvikle Haven-konseptet. Karlsen fortalte at ungdommene i kickoff-gruppen hos ABUP er blitt tatt med på råd for hva HAVEN-konseptet kan inneholde.

– Vi prøver å dra i gang et felles ungdomsarbeid mellom ideelle organisasjoner og våre ungdommer som enten har gått i terapi hos oss, kjenner noen som har gjort det eller har foreldre som sliter. Det å dra alle med i en retning som vi kan stå for, er poenget for oss, sa Karlsen i samtalen som fant sted før selve konserten tok til.

– Vi har et bandkonsept som vi har kalt Fred og uro, sa Karlsen. Med i konseptet er Kjetil Høyer Jonassen på tangenter. Det er han som har komponert og arrangert musikken. Pål Svendsberget som til daglig er profesjonell musiker i Kristiansand Symfoniorkester, samt Hege Bjørnestøl Beckmann og Bodil Kvernenes Nørsett som korister, er også med.

Varsomt og ydmykt

– «Fred og Uro»-sangsyklusen er kommet til gjennom mange års terapeutisk virke og samtaler med lidende mennesker. Som psykiater og psykoterapeut har jeg hatt den store gleden av å komme tett på mange fantastiske personligheter og flotte mennesker. Mye nød i form av angst, depresjon, tankekjør, eksistensielle kriser og generell weltschmerz. For mange er det er mørkt univers, fortalte Karlsen.

Med stor varsomhet og ydmykhet har han brukt sine erfaringer til å lage tekster som sier noe om den smerte og de opplevelser mennesker han har møtt har erfart og kjent på.

Konserten ble sterk. Tekstene formidlet en virkelighet som mange lever kjenner kraftig på kroppen, preget av stor smerte og mye motgang. Men også håpet om en fremtid, håpet om å få fred for urolige nerver, og håpet om å finne roen og kjærligheten.

Tankevekkende

Han startet konserten med sangen «Hodet er fullt», ettersom mange opplever et enormt tankekjør, så sterkt at mange gjør alt for å få en slutt på det som raser gjennom hodet. Spesielt sterkt ble det da Karlsen fremførte sangen «Håp», om hvor sterkt håpet kan leve i hjertet til et menneske som kan slite så tungt.

Karlsen har med konseptet klart å få frem tekster som på en flott og tankevekkende måte får frem både dyp sympati, omsorgsfull medlidelse og et håpefullt blikk om dagen i dag og dagene som følger.

– Det å få overvære en konsert med tekster basert på de erfaringer mennesker i krise og motgang har formidlet, er så verdifullt. Tekstene handler om å fremme økt forståelse for dem som sliter. Der har vi alle noe å lære, sier Arvid Solheim.