Gospelkonsert av den gode gamle sorten

Det ble en gospelkonsert av den gode gamle sorten da koret Exodus gjestet Blå Gospel-scenen hos Blå Kors Kristiansand fredag kveld.

Av Ivar Eidsaa

Dirigent Tom Jarle Istad Kristiansen opplyste før konserten at de musikalske innslagene ville spenne vidt.

– Vi skal synge litt Andrae Crouch, noen sanger fra Peter Sandwall og Lars Mörlid. Vi må også ha en del allsang, hvor vi har funnet frem flere gode, gamle salmer og flere evangeliske sanger, sa Istad Kristiansen før konserten.

Og slik ble det! «Navnet Jesus blekner aldri», og «Han er min sang og min glede», denne nordiske oversettelsen av Dallas Fraziers slager «There Goes My Everything» fra 1966, blant annet sunget av Elvis Presley og som Pelle Karlsson har gjort den i en svensk språkdrakt her i Skandiavia, var noen av allsangene publikum ble invitert til å synge med på.[su_slider source=»media: 3261,3260,3259,3258,3257,3256,3255,3254,3253,3252,3251,3250,3249,3248,3247,3246″ limit=»30″ target=»blank» width=»500″ height=»200″ title=»no» autoplay=»4000″]

«I found the answer»

Exodus som har sitt utgangspunkt fra Betania i Kristiansand, dokumenterte til fulle at repertoaret spenner vidt, fra heftige gospelrytmer, til de mer rolige lovsangene. Koret utmerket seg også med en utmerket «sound». Det er også hyggelig å registrere at koret har en god rekruttering av yngre sangkrefter.

Koret presenterte også sanger som vi ikke hører så ofte, blant annet «I found the answer, I learned to pray», fremført av Mahailia Jackson, sangerinnen som i mange sanger blir beskrevet som «The Queen of Gospel». Koret formidlet sangen på en ypperlig måte og det var tydelig at sangen gikk «hjem» hos tilhørerne da koret sang: I was weak and weary, I had gone astray, walking in the darkness, I could not find my way. Then a light came shining to lead me from despair, made all my sins forgiven, and I was free from care. I found the answer, I learned to pray, oh with faith to guide me, I’ve found the way. The sun is shining for me each day, I found the answer, and I learned to pray.

– Et sterkt budskap

– Det ligger mye visdom i denne sangen, fremholdt Istad Kristiansen da koret hadde fremført denne.

– Det var Arvid Solheim i Blå Kors Kristiansand som gjorde meg oppmerksom på denne sangen. For en sang, og for et sterkt budskap! Dette er en god og ekte gospelsang sunget av mennesker som har slitt og hatt mye motgang i livet. Da blir budskapet ekstra sterkt å lytte til, sa Istad Kristiansen.

Solheim selv kom med en sterk appell da han introduserte koret.

Berører cirka 10.000 mennesker

– Jeg håper vi kan kjenne litt på den gode, ekte og fine gospelstemningen i kveld. Det pleier å være en god atmosfære her i Storsalen. Alle som kommer hit sier det er godt å være her. Det sitter mye godt i veggene, med over hundre års arbeid for Jesus for den gode sak for å hjelpe mennesker som lider. Det skjer noe da. Blå Kors berører cirka 10.000 mennesker hvert år gjennom arbeidet som drives i Kristiansand, med alt fra rusbehandling, bo- og arbeidstrening, barnefamilier, en chat i Snakk om mobbing, feriearbeidet, og nå i det siste har vi startet Blå Kors Ung. I august starter vi Blå Kors kulturskole hvor ungdom får lære å spille piano, gitar, trommer, og andre instrumenter, sa Solheim.

Bare av nåde

– Det går aldri en måned uten at mennesker faktisk tar imot Jesus her, fordi vi hjelper dem, vi gir dem klær, mat og lærer dem å leve gode liv. Så blir de nysgjerrige og vi opplever at mange tar imot Jesus. Vi ser at alkoholen ødelegger for mange mennesker. To til tre elever i hver eneste skoleklasse reiser hjem til et hjem preget av rus hver eneste dag. Mange av dem har det vondt og flere av dem er her hos oss. I Blå Kors er det bare nåde, for alle, sa Arvid Solheim.

Innen Exodus altså satte i gang. Det ble akkurat den sterke gospelkonserten som mange har vært med på tidligere, men som vi ikke alltid erfarer i dag. Det sier sitt om hva kvelden betydde at publikum hele fire ganger klappet frem Exodus for nok et ekstranummer.

Neste gospelkonsert finner sted 20. mars når Anita Hernes og Tom Magnussen gjester Storsalen.