Musikk og tekster til ettertanke

 

Han synger om livets mange fasetter, Asbjørn Ribe. Under Blå Torsdag-konserten 10. mars tok Ribe tilhørerne med på en variert reise, supplert med mye humor og tekster med snert, en «Sørlandets Jan Eggum» som et par av tilhørerne etterpå beskrev ham som.

Av Ivar Eidsaa

 

Smilet er ikke langt unna når Ribe står på scenen. I en fin kombinasjon av det lette og lyse, til det mer dype, ble det en bred og variert musikalsk reise han inviterte til.

«La det fare, la det gå, noen bulker skal vi alltid få. Det blir bedre etterpå», sang han på en av låtene. «Kabalen går ikke opp. Er det lov å gi opp?», sang han om de to som stod hverandre så nær, men ikke nå lenger. «Det vi drømte livet skulle gi oss, ble blåst bort sammen med troen og håpet», sang han videre.

[su_slider source=»media: 3335,3334,3333,3332,3331,3330,3329,3328,3327,3326″ limit=»30″ target=»blank» width=»400″ height=»250″ title=»no» autoplay=»4000″]

Aktiv låtskriver og produsent

En hyllest til Oslo fant han også plass til, samt en kjærlighetssang til sine egne barn. Det ble virkelig til ettertanke da han sang om 11-åringen som kjente på at han ikke var god nok.

Asbjørn Ribe er født i 1975, kommer fra Birkeland, og har en lang og aktiv karriere som låtskriver, produsent – og musiker.

Han var på slutten av 1990-tallet med i bandet Number Seven Deli, som hadde to store radiohits med «In the Wrong Arms» i 2000 og «I Used to be Scared» i 2002, og så på Number Seven Delis debutalbum Falkner Street i 2003. Han var med å starte bandet Jim Stärk, som platedebuterte i 2002 og medvirket også på andrealbumet og på gjennombrudds-EP-en Morning Songs, hvor tittelåten «Morning Song» var en stor radiohit i 2004.

Egen solokarriere

Etter dette forlot Ribe Jim Stärk for å satse på sin egen solokarriere. Han albumdebuterte som soloartist under sine to mellomnavn Ornand Altenburg med plata i 2005. I 2007 kom oppfølgeren Catfish Row, med samme band.

Så gikk han over til å synge på norsk, og dro i den anledning ut på en sammenhengende konsertturné til alle Aust og Vest Agders 30 kommuner i løpet av de 31 dagene i juli 2009. Høsten 2009 kom hans første norskspråklige album som Asbjørn Ribe, Ornand vet hvordan, med samme band, og med gitarist Knut Reiersrud som gjest.

En av landets fem beste låter

Låten «Sinna galning» ble A-listet på NRK P1 i lang tid vinteren 2009/2010, og ble av Norsk på norsk i NRK P1 oppsummert til å være blant årets fem beste norskspråklige utgivelser. I 2010 gjentok han sin sammenhengende sommerturné, denne gangen i Telemarks 18 kommuner på 18 dager.

I 2011 satte han sammen en ny trio med trommer og bass, under navnet Asbjørn Ribe Og De, og tok til å gjøre sine konsertopptredener på et eget medbragt akustisk flygel.