To av Norges fremste musikere til Blå Torsdag

[su_row]
[su_column size=»3/5″]

– Vi ser frem til å komme til Kristiansand. Å spille for Blå Kors er både en kunstnerisk glede og en takk for det svært viktige arbeid Blå Kors gjør for alle som lever og sliter med rusproblemer. Det sier Ketil Bjørnstad som sammen med saksofonisten Håkon Kornstad gjester Blå Torsdag-scenen hos Blå Kors Kristiansand torsdag 17. november.

Av Ivar Eidsaa

Det er to meget aktive kunstnere som gjester Kristiansand denne dagen. Ketil Bjørnstad har i flere tiår markert seg som en av våre fremste musikere og forfattere.

Bjørnstad er et glimrende eksempel på at man trenger ikke en lang utdannelse for å nå langt i livet. Han har kun en syvårig grunnskole å skilte med. Men han viste tidlig at han er talentfull. Han ble utdannet som klassisk pianist og studerte med blant annet Amalie Christie og Robert Riefling, foruten studier i London og Paris. Han viste seg tidlig å være et stort talent, og vant «Ungdommens Pianomester» både i 1966 og i 1968. Allerede 16 år gammel debuterte han som konsertpianist.

Har gitt ut over 50 plater

Han har gitt ut mer enn 50 plater, og det sier litt om bredden og spennvidden som musiker at Bjørnstad har blant annet spilt med både Terje Rypdal, Arild Andersen, David Darling og Ole Pauls, samt Anneli Drecker, Kari Bremnes, Lill Lindfors og Stavangerensemblet, for å ha nevnt noen ganske få eksempler.

Han debuterte som forfatter allerede i 1972 med diktsamlingen «Alene ut». Siden er det blitt over 30 bøker, hvor Bjørnstad har markert seg som en av våre best betydningsfulle og innflytelsesrike forfattere.

Utrolig aktive

Bjørnstad og Kornstad er utrolig aktive. Når Bjørnstad entrer Blå Torsdag-scenen 17. november, kommer han fra Stockholm, og skal etter konserten i Kristiansand videre til Narvik.

– Jeg reiser nå rundt med solokonserter i Europa og Bokbad i Norge sammen med Anne Grosvold i forbindelse med min siste bok SYTTITALLET, forteller Bjørnstad.

– Samarbeidet med Håkon Kornstad startet da jeg spurte om han kunne tenke seg å spille og synge på A PASSION FOR JOHN DONNE, et bestillingsverk for Kirkemusikkfestivalen i Oslo i 2012, som senere kom ut på CD på ECM. Det er en ære å stå på scenen med en sanger og en saksofonist av verdensformat. Jeg føler en helt spesiell kontakt med ham, kanskje fordi vi begge opererer i grenseland mellom sjangere, sier Bjørnstad.

– En variert konsert

Håkon Kornstad dannet i studietiden jazztrioen Triangle sammen med Per Zanussi og Wetle Holte.

Siden 2003 har Kornstad fokusert mer og mer på sitt soloprosjekt, der han både spiller akustisk og bruker saksofonene sammen med elektronikk, i en improvisert setting. Konsertene med dette prosjektet er som regel solo, men han har også hatt med Knut Reiersrud og Jon Christensen samt beatboxeren Julian Sommerfelt som gjester, noe som klart viser hvor mange genre Kornstad behersker.

Martin Kvam som er Bjørnstad og Kornstads manager mener publikum vil få en innholdsrik og variert konsert, på alle måter.

– Jeg tror Blå Torsdag-publikummet har noe å glede seg til, sier Martin Kvam.

[/su_column]
[su_column size=»2/5″] Kjetil Bjørnstad Sanger om tilhørighet

Håkon Kornstad
Håkon Kornstad
Kjetil Bjørnstad
Kjetil Bjørnstad

[/su_column]
[/su_row]