Trond Gundersen og Kai B. Flå kunne overrekke en gavesjekk på 100.000 kroner fra Blå Kors Norge. (Foto: Ingrid Flå).

Blå Kors-arbeidet i Lesotho drives videre

[su_row]
[su_column size=»2/3″] – Det var flott å se at det arbeidet som ble startet opp for 25 år siden drives videre på en god måte. Det forteller Kai B. Flå og Trond Gundersen som nylig var med på jubileumsfeiringen for 25 års drift av Thaba Bosiu Centre.

Av Ivar Eidsaa

Det var i 1990 Kai B. Flå og hans kone reiste til Lesotho sammen med Roald Hansen og familie for å etablere et eget Blå Kors-senter i landet.
Da Lesotho bad om hjelp til å reise et behandlingssenter, bad Det internasjonale Blå Kors om hjelp fra Blå Kors Norge, som hadde mest erfaring med drift av denne typen rehabilitering. Roald Hansen som også var mye engasjert i Blå Kors-arbeidet her hjemme og Kai B. Flå fikk oppdraget med å få dette opp å gå. Noe av årsaken til det var nettopp at Flå var medlem i Sentralstyret i Det internasjonale Blå Kors.

Dronningbesøk

– Lørdag 15. oktober var det stor jubileumsfest på Thaba Bosiu Centre for å markere 25 års jubileum for senteret med et par hundre gjester. Det var også markert at Blå Kors i Lesotho i år feirer sitt 80 års jubileum.
– Det var en helt spesiell opplevelse å komme tilbake, legger han til.
– Flå og Gundersen forteller at arrangørene hadde gjort sitt ytterste for å lage en fin ramme rundt jubileet. Landets dronning Masenate var æresgjest og holdt en fin tale med honnør for arbeidet som er blitt utført ved senteret i disse 25 årene. Hun er også medlem av Blå Kors og er beskytter av organisasjonen.

Betyr mye

– Dronningens besøk betyr for mye senteret, ikke minst i forhold til opinionen. Hennes svigermor var veldig aktiv i arbeidet. Norad støttet arbeidet i 15 år, og arbeidet er siden blitt finansiert av helsemyndighetene i landet, forklarer Flå.
– Det var sang og dans av flere ulike grupper av kvinner og barn. Blant flere taler fikk Flå bringe en takk og hilsen fra Blå Kors Norge. Den norske delegasjonen sang en gratulasjonssang på engelsk og litt sesotho. Ekstra bra ble det med akkompagnement av Trond Gundersen på trekkspill, forteller Flå.
– Det vakte også stor applaus at delegasjonen fra Norge kunne overrrekke 100.000 som en gave fra Blå Kors Norge, blant annet 25.000 kroner fra Blå Kors i Kristiansand. I tillegg vanket det et norsk flagg og Blå Kors vimpel.

Fullsatt kirke

De forteller at søndagen ble en stor opplevelse. Først var det gudstjeneste i Ha Thetsane Lesotho Evangelical Church i utkanten av Maseru. Kirken var helt fullsatt.
Søndagsskolebarna gjorde sterkt inntrykk da de fremsa ulike bibelvers utenat på sesotho og engelsk.
– Da det var tid for kollekten, ble det fart i sang og dansetakt opp til plattformen hvor kollektene ble talt opp. Etter at opptellingen av fem-seks kollekter ble opplyst, syntes kassereren det var kommet inn for lite, så nye kollektrunder ble gjennomført! Da endte det hele med stor applaus. Trond sang en sang på engelsk, og vi andre stemte i på koret. Det ble tatt vel imot, sier Flå.

Samling

– Etter en sightseeingtur gjennom hovedstaden møtte vi en flokk av de som var ungdommer da vi bodde i Lesotho, Open House Group og Blue Cross Fighters. Som ledd i arbeidet som ble startet for 25 år siden, organiserte Roald Hansen en gruppe ungdommer slik at de kunne delta på Norway Cup i 1992. Det var stort å se igjen 12 av de unge som var med på den turen. Nå var de voksne og flere hadde påtatt seg ansvar i Blå Kors. Kapteinen på BC Fighters i 1992 er i dag formann for Blå Kors i Lesotho og styreleder for Thaba Bosiu Centre og Thabo er nytilsatt direktør for TBC.

TV-opptak

– Takket være Steinar Glimsdal kunne vi vise et TV-opptak fra åpningsshowet til Norway Cup, hvor BC Fighters hadde en vesentlig del av et 20 minutters program. Gjett om det var mange gledesutbrudd og jubelrop over å se seg selv igjen.
– Vi fikk også møte Dr. Strong Makenete, som var helseminister i Lesotho da Thaba Bosiu Centre ble etablert. Dessuten var han ektemannen til Mrs. Olive Makenete, som var den store drivkraftten bak initiativet til og gjennomføringen av prosjektet, forklarer Flå.
– Vi fikk en orientering om Blue Cross Adovacacy and Outpatient Treatment Prosject, et prosjekt nord i landet som er støttet av Blå Kors Norge og Norad. Da Thaba Bosiu Centre ble bygget i 1990 var det for inntil 20 pasienter eller familier.
Gledelig var det da Norad i 2010 gikk inn med økonomisk støtte for å bygge et distriktssenter i tilknytning til det første senteret. Det anser jeg som et uttrykk for at Norad har vurdert Thaba Bosiu Centre som et godt tilbud, sier Kai B. Flå. [/su_column]
[su_column size=»1/3″]

Først var det Gudstjenesten i Ha Thetsane Lesotho Evangelical Church
Først var det Gudstjenesten i Ha Thetsane Lesotho Evangelical Church i utkanten av Maseru ble en stor opplevelse. (Foto: Trond Gundersen).
Dronning Masenate
Dronning Masenate var invitert spesielt til jubileumsmarkeringen. (Foto: Trond Gundersen).
Kai B. Flå sammen med sin ektefelle Ingrid. (Foto: Trond Gundersen).
Kai B. Flå sammen med sin ektefelle Ingrid. (Foto: Trond Gundersen).
Trond Gundersen og Kai B. Flå kunne overrekke en gavesjekk på 100.000 kroner fra Blå Kors Norge. (Foto: Ingrid Flå).
Trond Gundersen og Kai B. Flå kunne overrekke en gavesjekk på 100.000 kroner fra Blå Kors Norge. (Foto: Ingrid Flå).
Thaba Bosiu Centre
Kapteinen på BC Fighters i 1992 er i dag formann for Blå Kors i Lesotho og styreleder for Thaba Bosiu Centre og Thabo er nytilsatt direktør for TBC. (Foto: Trond Gundersen).

[/su_column]
[/su_row]