Terje Formoe

Presenterer mye ny musikk

Terje Formoe
– Jeg har brukt mye tid det siste halvannet året på å skrive ny musikk, sier Terje Formoe.

Når Terje Formoe entrer Blå Torsdag-scenen hos Blå Kors Kristiansand torsdag 15. desember, vil mye av musikken han presenterer være helt ny.

– Jeg har brukt mye tid det siste halvannet året på å skrive ny musikk, sier Terje Formoe.
I begynnelsen av november kom hans nye singel «Takk som byr». Singelen vil være å finne på platen «Hjemvendt» som kommer i 2017.

Som å komme hjem

– Det er på sett vis som å komme hjem. Det å skrive ny musikk var det jeg virkelig hadde lyst til, det å kunne utvikle meg som både tekstforfatter og musiker. Nå skriver jeg så å si hele tiden. Jeg kjenner at musikken, miljøet og det å skrive og utvikle musikk er noe jeg har savnet. Jeg kjenner meg privilegert, og gjør i dag det jeg drømte om som liten, forklarer Formoe.
Formoe kan se tilbake på en lang musikalsk karriere. Hans første plate, «Beske ballader og blidgjort blues» kom i 1975, og deretter kom det nye album på rekke og rad parallelt med at han arbeidet som markeds- og underholdningssjef ved Kristiansand Dyrepark.

Spellemannspris

Terje Formoe har utgitt en rekke plater for barn. Mest kjent er musikken og tekstene fra Kaptein Sabeltann-forestillingene i Dyreparken. Formoe har også laget familieforestillingen «Kjell Pell Pottiskrell» som kom i 1986, og ikke minst «Livet er toppen» i 1983, et album som inneholdt den kjente sangen om Julius.
Heder og ære er det også blitt underveis, med blant annet Spellemannsprisen i 1994 for platen «Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga». Sabeltann har vært et eventyr. Familieforestillingene er samlet blitt sett av over halvannen million besøkende. Det er blitt laget kinofilm om sjørøveren fra Kjuttaviga til 110 land. TV-filmen er blitt solgt til syv land. Sabeltann er blitt registrert som varemerke på alle de store språkene.

Sabeltann-kanal på Youtube

Den 6. desember lanseres det en egen Sabeltann-kanal på Youtube.
– Det var en fin tid å spille inn platen i min hjemby Fredrikstad. Jeg fant frem til Kyrre Fritzner som driver eget studio i byen. Da vi kom sammen, startet vi med tre låter. Sammen med et flott stjernelag med musikere utviklet det hele seg i en ny og spennende retning. Det ble ni låter til slutt, sier Formoe.
– Det har vært en flott musikalsk reise, hvor jeg vender tilbake til det som var før Sabeltann. Etter 80 Sabeltann-sanger, var det tid for å presentere en annen type musikk med et annet innhold, legger han til.

Om det å være menneske

Nå skriver han om menneskelige relasjoner, om livet, om hva han har opplevd i livet.
– Det å møte et annet menneske kan av og til forandre hele livet, og slikt kan det bli mye spennende musikk ut av, smiler han.
– Vi mennesker er mer like enn vi tror. Vi opplever mye av det samme. Ingen går gjennom livet uten å miste. Vi blir forelsket, vi gifter oss, vi kjenner på opp- og nedturer. Det å skrive musikk handler om å være en historieforteller som tilhørerne kan kjenne seg hjemme i.
Platen «Hjemvendt» er bare første plate ut i det som Formoe tror skal bli flere plater i årene som kommer.

Paris

– Jeg har også vært i Paris og spilt inn musikk der. Det var faktisk det prosjektet det hele startet med. Denne platen kommer noe etter «Hjemvendt», og målet er en ny plate hvert år fremover, sier han.
Terje Formoe ser frem til å skulle stå på Blå Torsdag-scenen den 15. desember.
– Konseptet er veldig bra. Jeg har snakket med flere av de artistene som har opptrådd og de er fulle av lovord. En fullsatt sal med opp mot et par hundre tilhørere er en flott ramme rundt en konsert. Det blir på sett og viser lettere å få en god kommunikasjon mellom publikum og artist med et slikt antall publikummere i salen, sier Terje Formoe.