Ettervernsgruppa i Blå Kors Kristiansand

‘- Her kan vi være oss selv, blir sett og forstått

[su_row]
[su_column size=»1/2″] – Jeg hadde aldri klart å leve et rusfritt liv uten ettervernsgruppa. Det sier en av brukerne av tilbudet som Blå Kors Kristiansand har drevet i 25 år!

Av Ivar Eidsaa

Ettervernsgruppa i Blå Kors Kristiansand startet opp i 1991 og gruppa har siden vært sammen hver tirsdagskveld. Det er en gruppe på 20 personer i alderen 20-45 år som møter til gruppesamtaler hver tirsdag kl. 19.00 i Tabitarommet i Gyldenløvesgate 54 gjennom hele året, også i sommerferien. De fleste er pasienter på Borgestadklinikken avdeling Loland.

Ble utfordret

– Jeg hadde jobbet fem år på Loland, og den gangen var det en ildsjel i miljøet som mente at de som var til rusbehandling også hadde et behov for en god oppfølging i ettertid, og konkluderte med at dette må være midt i blinken for meg å skulle samarbeide med Trond Gundersen, mangeårig sekretær i Blå Kors-foreningen i Kristiansand, smiler Thomas Aasen.
Som sagt, så gjort. Gundersen og Aasen gikk i gang, og siden har de holdt på. Hver tirsdag hele året igjennom, inviterer de til gruppesamtaler i Blå Kors-lokalene i Gyldenløvesgate 54.
– Erfaringen vår gjennom disse 25 årene er at tilbudet betyr svært mye for dem som er med, og kan være helt avgjørende for mange på veien tilbake til et rusfritt liv, sier Thomas Aasen og Trond Gundersen.

Møtes ikke på julaften!

– Vi møtes 50 eller 51 ganger i løpet av året. Det er ikke møte i gruppa dersom julaften kommer på en tirsdag, smiler Trond Gundersen.
– Det har vært en glede å ha vært med i disse årene, sier Gundersen videre, en tirsdagsettermiddag for ikke så lenge siden, hvor gruppen er samlet for å feire at den har holdt på i 25 år.
Festbordet er dekket. Lekre retter blir servert. Stemningen er god. Rundt bordet sitter det en god gjeng, alle med et smil om munnen. Samtalen går uanstrengt. Latteren sitter løst. Det er tydelig at alle er trygge på hverandre og trives i hverandres selskap.

Alle er velkomne

– Her er alle velkomne og blir respektert for den de er, sier en av kvinnene som er med. Hun har vært med i gruppen i fem år og sier det har vært helt avgjørende for hennes vei tilbake til et rusfritt liv.
– For meg har det vært trygt og godt å være med. Nå er jeg rusfri, men jeg har alltid prioritert møtene i ettervernsgruppa, sier en annen av kvinnene som har vært med siden 2008.
– Jeg har vært med i fire og et halvt år, og har fått god hjelp til å komme meg gjennom de prosessene som har vært nødvendige for å kunne komme tilbake til et rusfritt liv, og klare å leve et liv uten rus, sier en av de mannlige deltakerne.

– Vi gir og vi får

– Her kan vi dele erfaringer, vi kan gi og vi kan få, legger han til.
– Det sosiale betyr også mye. Hvert år har vi en tur til Danmark, og vi finner også på andre sosiale aktiviteter sammen. For mange kan det være avgjørende for å leve et rusfritt liv, å få et nytt nettverk. Det har jeg fått her, sier han videre.
– Det gir en så fin tilhørighet å være med her. Her kan jeg være åpen om hele meg, på en annen måte enn det jeg kan være på jobb, sier en annen av kvinnene, tidligere rusmisbruker og nå i full jobb.
– Jeg har vært med i ett år, og falt fort inn. Vi er nærmest som en familie for hverandre, et hjem. Det er noe jeg har lett etter hele livet. Jeg har vært innom flere av de ulike tilbudene som finnes i Kristiansand, men det er her jeg så absolutt har funnet meg best til rette, sier hun.

Betyr svært mye

– Jeg har også vært innom ulike tilbud, men det er denne gruppa jeg alltid vender tilbake til. Det er her jeg vil være, sier en annen av de mannlige deltakerne.
– Jeg er ny i byen, har vært gjennom et rusavvenningsprogram, og trives svært godt med å være med i gruppa. Det betyr svært mye å være med. Det hjelper meg til å tenke positivt i stedet for å sitte hjemme hvor jeg lett kan tenke negativt. Jeg stortrives, sier en annen.
– Vi har levd ulike liv, og har ulike erfaringer. Det er en klar fordel. Det spiller heller ingen rolle hvor man har vært i behandling. Her er døren åpen for alle som ønsker det, sier en av kvinnene i gruppen.

Tilhørighet

– Jeg har vært rusavhengig i 35 år, og jeg har nettopp gjennomført min første rusbehandling, og har vært med i gruppen en syv-åtte ganger. Jeg har en tilhørighet her som jeg ikke har kjent på i andre sammenhenger. Vi har vært gjennom mye, og det er ikke alt vi kan dele med hvem som helst. Det kan vi her, da rammen er trygg. Her møter vi hverandre med gjensidig tillit. Vi har alle kjent på hvor stigmatiserte vi ble da vi var rusavhengige. Det å kjenne på hva det betyr å bli møtte med tillit og vise andre tillit, er så fint, sier en av mennene i gruppa.

[/su_column]
[su_column size=»1/2″]

Ettervernsgruppa i Blå Kors Kristiansand
Jeg har en tilhørighet her som jeg ikke har kjent på i andre sammenhenger, sier en av de mannlige deltakerne.

Ettervernsgruppa i Blå Kors Kristiansand
Thomas Aasen var med på å starte ettervernsgruppa.

Ettervernsgruppa i Blå Kors Kristiansand
Det blir ofte tid til litt sang og musikk når gruppa møtes, og da stiller selvsagt Trond Gundersen med trekkspillet.
 [/su_column]
[/su_row]