Storbasar hos Blå Kors Kristiansand

- Arbeidet gir så mye, sier Lillian Kirkhus, sammen med Kristoffer Holtskog som har vært en av dem som har vært rundt og solgt et betydelig antall loddbøker.
– Arbeidet gir så mye, sier Lillian Kirkhus, sammen med Kristoffer Holtskog som har vært en av dem som har vært rundt og solgt et betydelig antall loddbøker.

Lørdag 31. mars inviterer kvinneforeningen hos Blå Kors Kristiansand til storbasar. – Det er moro å holde på, ikke minst når vi ser hvor viktig det er at de som virkelig trenger enten å få et godt ferieopphold eller annen hjelp faktisk får det, sier Lillian Kirkhus som har vært en av drivkreftene bak det hele i over 40 år!

Av Ivar Eidsaa

– Fredag 31. mars blir en stor dag hos oss. Det begynner med kvinneforeningens vårutlodning på ettermiddagen, og fortsetter med en Blå Gospel-kveld hvor både prosjektkoret Candela og gospelkoret Restart fra Songdalen blir med, sier markedssjef Henning Reme.
Lillian har vært med i Blå Kors siden hun var syv år! Og hun har aldri ligget på latsiden, for å si det med et understatement. Hun har valgt å bruke kreftene på å gjøre det hun kan for å hjelpe andre.

– Fint å kunne bidra

– Det er fint å kunne være med og gjøre en innsats. Det å kunne bidra gir så mye tilbake, sier hun selv. Helt siden hun var barn har hun vært aktivt med i arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver, og i flere av dem godt engasjert i kvinneforeningens vårutlodning hvor overskuddet går til ulike deler av det arbeidet som Blå Kors i Kristiansand driver.
– Vi har pleid å fordele overskuddet på flere. Blå Kors ferier får en god slump. Ettervernsgruppa og Barnas Stasjon får også noe, sier hun.

Startet i barneforeningen

Familien hennes hadde allerede før hun ble født vært aktivt med, først hennes bestemor, senere hennes mor og far. Selv ble hun med i barneforeningen, og senere i andre deler av arbeidet. I over 40 år har hun vært med i kvinneforeningen som gjør et uvurderlig og svært betydningsfull innsats.
Lillian har vært med i Blå Kors sin kvinneforening i en årrekke. Kvinneforeningen ble stiftet allerede i 1909, da hennes egen bestemor var aktivt med. Et godt øye og et stort hjerte for dem som trenger hjelp, har Blå Kors-kvinnene alltid hatt. På begynnelsen av 1970-tallet kunne de ved selvsyn se hvilket behov det var for at familier som slet med rus, kunne få en pause.

Startet i 1972

– Det ble den gang besluttet å starte et arbeid hvor de som trengte det, ble tilbudt et ferieopphold i trygge og gode omgivelser, forklarer hun. I 1972 kunne kvinneforeningen invitere til den første Blå Kors-ferien, og tilbudet er blitt gitt hvert eneste år etter det.
For å finansiere arbeidet, ble det på samlingene i regi av kvinneforeningene, solgt lodder med smågevinster til vinnerne. Senere ble det nødvendig å ha en større utlodning. Dette er et arrangement som har pågått i mange år. Bare i fjor alene klarte kvinnene å sitte igjen med et overskudd på over 70.000 kroner. Mesteparten gikk til Blå Kors ferier, men kvinnene fant også å ville gi 10.000 kroner til Barnas Stasjon.

Moro å være med

Til årets arrangement som går av stabelen fredag den 31. april, har Lillian og de andre i kvinneforeningen gjort et stor innsats for å skaffe gevinster og selge lodd. Hun kan love velfylte premiebord, og sier det blir en utlodning i beste Blå Kors-ånd. På dagen blir det solgt årer, og det er blitt solgt et betydelig antall loddbøker. En av dem som har solgt svært mange, er Kristoffer Holtskog.
– Det er viktig å være med og bidra. Jeg har vært rundt i ulike nabolag og solgt, og det er jo blitt noen utsolgte loddbøker, smiler han.
– Det virker som om Blå Kors har en god plass i hjertene til mange. Svært mange kjøper lodd, og det er jo fint, sier han.

Gir seg ikke enda

– Vi håper jo vi kan klare å samle inn mer i år enn vi har gjort tidligere. Det ville ha gledet oss stort. Det har vært stort å se hvilken glede de ulike familiene har hatt ved å kunne få et godt ferietilbud, sier Lillian Kirkhus. Selv er Lillian Kirhus 81 år, men hun har ingen planer om å gi seg enda.
– Jeg synes ikke jeg er så gammel. Jeg har en god helse. Nå har jeg fått to nye knær og øyne, og da er alt bra. Jeg fremstår jo så å si som ny, ler hun.
– Med god helse og godt humør kommer man langt, sier hun.