Finn Kalvik

Finn og gitarskatten

Finn KalvikDet er en av våre mest folkekjære artister de siste 30 årene som torsdag denne uken står på scenen når Finn Kalvik gjester Blå Torsdag-scenen hos Blå Kors Kristiansand.

Av Ivar Eidsaa

I over 40 år har Finn Kalvik gledet det norske, og for så vidt også det skandinaviske publikummet, med sine viser. «Ride ranke» og «Aldri i livet» er blitt noen av våre mest kjære viseskatter, viser som alle kan synge med på, og med budskap som har berørt mange.

Finn Kalvik platedebuterte så tidlig som i 1969. En av låtene på platen «Finne meg sjæl» gikk rett hjem hos det norske publikummet og er en av svært mange viser som har levd med Kalvik siden.

Inger Hagerup

Finn Kalvik har denne fine evnen å skrive tekster som publikum kjenner seg igjen i, tekster som treffer, tekster til ettertanke. De første årene i karrieren tonesatte han flere av diktene til både Inger Hagerup og André Bjerke, og han samarbeidet tett med Inger Hagerup frem til hennes død i 1985. Et av de mest kjente prosjektene ble albumet «Lille persille» hvor Kalvik tonesatte 26 av barnerimene til Inger Hagerup.

120.000 solgte eksemplarer

Sommeren 2009 feiret han 40 år som plateartist. Året etter slapp han sitt 19. album! For øvrig et samarbeid med Erik Fosnes Hansen («Neste stasjon Grorud»).

Kalvik har alltid solgt enormt med plater. Han hadde en liten pause i utgivelsene på 90-tallet, og kom tilbake for fullt høsten 2000 etter fem års pause med albumet «Imellom to evigheter». Siden da har han solgt over 120.000 eksemplarer av sine nye utgivelser i Norge.

«Et unikt møte»

Nå er han klar med en ny konsertturné, etter at de første singlene fra hans nye album «Ingen vei tilbake» nylig ble streamet. Da er det Finn, gitaren, alle de kjente sangene – og de nye som presenteres for publikum. Turnéen har fått anmelderne til virkelig å ta frem superlativene. «Med stor formidlingsevne, lune kommentarer og små anekdoter om tekstene og historiene bak, blir dette et unikt møte med en av Norges fremste visesangere: Finn Kalvik», skriver Fredrik Rütter i Oseberg kulturhus i sin ferske konsertanmeldelse.