Martin Luther-tur i september

Blå Kors Kristiansand markerer at det i år er 500 år siden reformasjonen. Det blir tur 9.-16. september med besøk til flere viktige steder knyttet til Martin Luthers liv og virke.

Av Ivar Eidsaa

 

– Turen er åpen for alle som måtte ønske det, forteller Trond Gundersen, turgeneralen hos Blå Kors Kristiansand, og leder av Blåens Reiser som står som arrangør av turen.

– Blå Kors er en felleskristen organisasjon og vi ønsker turdeltakere fra alle kirkesamfunn velkommen med på turen, sier Gundersen.

– Vi er så heldige at vi har fått med Jostein Andreassen, pensjonert lærer fra Søgne, forfatter og Luther-kjenner. Vi arrangerer turen fordi det i år er 500 år siden Martin Luther spikret sine teser på kirkedøren i Wittenberg, et engasjement som også innebar at den protestantiske kirken ble etablert, forteller Gundersen.

Avreise blir lørdag 9. september. Turen går med buss til Oslo, ferge til København og deretter buss og ferge til Rostock og deretter til Berlin.

Trond Gundersen forteller at det blir lagt opp til et bredt og variert program. På tirsdagen blir det avreise til Lutherstadt Wittenberg hvor reformasjonen startet i 1517, med Luthers 95 tester på døren til Slottskirken. Turen går også til Eisleben, hvor Luther ble født i 1483, og hvor han også døde i 1546.

– Vi skal også besøke Eisenach og borgen Wartsburg hvor Luther i 1521 oversatte Det nye testamentet til tysk, på bare 11 uker, samt besøk til middelalderbyen Erfurt og Augustiner-klosteret, hvor Martin Luther var munk, forteller Gundersen.

– I Berlin bor vi også slik til at det er kort avstand til så vel kjøpesenteret KaDeWe og Tiergarten. Vi er tilbake i Kristiansand lørdag 16. september kl. 15.30, sier Trond Gundersen.