‘- Vi vil gjerne synge mer!

– Bruk oss, og bruk oss gjerne ofte, smiler Chatrine Hovland, dirigenten i Rejoice, det nye koret hos Blå Kors Kristiansand, som oppfordrer forsamlinger, menigheter, begivenheter og arrangører om å booke koret.

Av Ivar Eidsaa

Et herlig trøkk og et variert repertoar – det kan svinge skikkelig når Rejoice, det nye koret til Blå Kors Kristiansand står på scenen.

Det er så absolutt IKKE noe å si på engasjementet når Rejoice fremfører sine sanger. Det synges med engasjement og innlevelse, og til flere av låtene har koret øvet inn en dansekoreografi som passer til budskapet i de enkelte sangene.

Synger om en Gud som hjelper

– Vi ønsker å vise glede over evangeliet – det å formidle en Gud som har gitt oss så utrolig mye, og som hjelper gjennom medgang og motgang, sier Chatrine Hovland.

– Vi har også med oss et profesjonelt band når vi opptrer, hvor JC Vesttun er kapellmester. Han har master i contemporary gospelharmonisation.  Med seg har han et band bestående av trommeslager Steinar Mossige og bassist Andreas Fammé, som begge er utøvende musikere, sier Hovland.

Chatrine Hovland kommer fra en svært musikkinteressert familie. Begge foreldrene var svært aktive i menigheten hjemme i Egersund. Moren drev barnekoret. Faren dirigerte voksenkoret. Selv ble hun tidlig med i barnekoret, og senere ungdomskoret. Hun viste tidlig at hun hadde et godt musikalsk talent, og takket selvsagt ja da moren ønsket å føre stafettpinnen som dirigent videre. Kun 15 år gammel overtok Chatrine som dirigent i barnekoret hjemme i Egersund.

– En flott tid

– Det var en flott tid, og det var et svært inspirerende miljø, forteller Chatrine. Spesielt barnegospelfestivalen som ble arrangert med selveste Hanne Krogh som en av lærerne, ble arrangert da Chatrine var 16 år gammel.

Chatrine flyttet til Kristiansand for å studere musikk ved Universitetet i Agder.

– Jeg lette etter et kor å bli med i, og valgte selv å starte eget kor i 2011 med utgangspunkt i Misjonshuset i Kristiansand, forteller hun. Kanskje ikke så overraskende, ettersom Chatrine vokste opp i Misjonshuset i Egersund. Da koret ble etablert, valgte hun Focus som korets navn.

Ble møtt med åpne armer

– Så flyttet vi rundt litt, og byttet i denne perioden navn til Refocus, sier Hovland.

– Vi var på jakt etter en god plass å være og ble tipset av Tom Jarle Istad Kristiansen, dirigenten til korene Norwegian Gospel Singers og Restart som ofte har vært med under Blå Gospel-konsertene, om å ta kontakt med ledelsen i Blå Kors Kristiansand, forteller hun.

– Vi ble møtt med åpne armer. Vi ble imponert over det arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver, hvor mennesker uansett bakgrunn og livssituasjon blir ønsket varmt velkommen, og hvor de får muligheten til å komme seg videre i livet.

Naturlig å bli en del av Blå Kors-familien

– Det kjentes veldig riktig å bli en del av Blå Kors-familien i Kristiansand, da vi kunne få en fin mulighet til å gi noe tilbake gjennom sangen, og støtte opp om det arbeidet som Blå Kors driver, sier Hovland.

– Det arbeidet som Blå Kors Kristiansand representerer ønsker vi å identifisere oss med, legger hun til.

– Vi har medlemmer fra Oslo og Jæren, i tillegg til at flere selvsagt kommer fra Kristiansandsdistriktet. Vi har også kormedlemmer som har vært med en god stund, og som elsker å synge gospel. Den gode miksen gjør at vi har fått et veldig godt miljø, sier hun.

Musikk fra de sorte kirkene

Den musikalske og åndelige inspirasjonen henter koret fra de sorte kirkene i USA.

– Vi er inspirert av gospelmusikk med røtter fra den afroamerikanske tradisjonen, og synger sanger hentet fra store gospelartister som Kirk Franklin, Myron Butler og Fred Hammond. Vi har også hentet noe av vårt musikalske materiale fra Andrae Crouch.

– Mye av musikken og tekstene som vi formidler handler om levd liv, om hvordan Gud hjelper oss igjennom de motgangene som møter oss, hvor vi kommer sterkere ut av det i etterkant, sier Hovland.

– Vi ønsker å synge, mye, ler Chatrine. Som oppfordrer menigheter, forsamlinger og andre om å ta kontakt med koret.

– Vi stiller gjerne. Vi ønsker å nå ut med det gledesbudskapet som evangeliet representerer. Vi ønsker også nye sangere i koret velkommen, og har god plass til nye medlemmer, sier Chatrine Hovland, som avslutningsvis kan fortelle at Rejoice i høstterminen ofte vil bli å se på Blå Gospel-scenen hos Blå Kors Kristiansand.

[su_slider source=»media: 4557,4571,4569,4568,4567,4566,4565,4564,4563,4562,4561,4560,4559,4558″ limit=»30″ link=»lightbox» title=»no» autoplay=»4000″]