Danske Blå Kors-kolleger på besøk

– Vi er blitt veldig inspirert. Det sier Lars Thidemann Jensen, leder for Blå Kors-arbeidet i den danske byen Hobro, som sammen med et stort knippe medarbeidere som denne uken har vært på faglig visitt hos Blå Kors Kristiansand.

Av Ivar Eidsaa

 

– Vi har hvert år en faglig tur for å besøke andre institusjoner og se hvordan andre driver sitt arbeid. Vi hadde besøk fra Kristiansand for ett år siden, og ble tilbudt å komme opp og se hvordan Blå Kors driver sitt arbeid i Kristiansand, sier Thidemann Jensen.

– Vi hadde hørt mye godt om arbeidet som drives her, og vi har gledet oss veldig på forhånd, legger han til.

Hele bredden

– Vi besøkte Hobro i fjor, i forbindelse med den faglige turen som hele rusomsorgen i Kristiansand av og til gjennomfører for å få faglig påfyll. Det var da vi inviterte våre danske kolleger på besøk, forklarer Trond Gundersen, ved Blå Kors Kristiansand.

Danskene fikk seg presentert hele bredden av arbeidet som drives i Kristiansand; Vågsbygdveien, Øvrebø videregående skole, Borgestadklinikken avdeling Loland, Mjåvann arbeidstreningssenter, Snakk om Mobbing og Barnas Stasjon. De ble seg også presentert arbeidet som gjøres i Blå Kors ferier og Posebyen Kulturskole.

Ønsker å etablere noe tilsvarende

– Jeg merket meg spesielt tilbudet som gis i Vågsbygdveien, et tilbud for mennesker som er i aktiv rus. Vi har ikke et liknende tilbud i Blå Kors i Danmark, og vi tar med oss inntrykkene hjem for å se om det er mulig å etablere et tilsvarende tilbud hos oss, sier Thidemann Jensen.

Han trekker også frem Øvrebø videregående skole som et spesielt flott tilbud, og sier han er usikker på om noe tilsvarende lar seg etablere i Danmark, på grunn av den lovgivningen som slike skoletilbud omfattes av.

Et tilrettelagt løp

– Jeg ble spesielt imponert over å se hvordan de unge på skolen fikk muligheter og et tilrettelagt løp for å kunne få en god faglig og personlig utvikling, også for å hindre at ungdom som har visse utfordringer ikke havner i aktivt rusmisbruk.

Han forteller at Blå Kors i Hobro tilbyr et variert botilbud til de som trenger det.

– Vi har også et godt fokus på de hjemløse. Vi har mange slike tilbud, for dem som må forlate sitt hjem fordi de på grunn av rus ikke innfrir sine økonomiske forpliktelser. Bare i Hobro alene har vi 20 slike plasser, sier han.

Barnas Blå Hus, tilsvarende Barnas Stasjon i Kristiansand, et gratis tilbud om terapi og rådgivning for ungdom som har vokst seg veldig populært, hører også med.

Godt samarbeid

– Vi kunne også fornemme at samarbeidet mellom kommunen, sykehuset og frivillige organisasjoner, fungerer veldig godt. Vi har et godt samarbeid med Hobro kommune, men savner et tett og godt samarbeid med sykehuset helt ned på individnivå, for å kunne gjøre en felles innsats. Det skyldes at sykehusene er organisert i amtene (fylkene), og arbeidet innen rusomsorgen drives av kommunene, og deler av psykiatrien ligger delvis på amtnivå og kommunenivå, sier Lars Thidemann Jensen

[su_slider source=»media: 4666,4667,4668,4669,4670,4671,4672″ limit=»30″ link=»lightbox» title=»no» autoplay=»4000″]