Back to the roots

Det var de gode gamle gospelsangene som fikk hovedfokus da gospelkoret Restart avsluttet sesongens Blå Gospel-konserter hos Blå Kors Kristiansand fredag kveld.

Av Ivar Eidsaa

 

– I kveld går vi tilbake til røttene, og henter frem de gode gamle gospelsangene, de som ble sunget i tensingbevegelsens første tid, informerte dirigent Tom Jarle Istad Kristiansen.

– Det var jo også denne musikken som vi sang da Con Amore, forløperen til Restart, ble stiftet i Songdalen i sin tid. Årsaken til at koret oppstod var at vi savnet sangene fra den første tensingtiden, la han til.

Sterke og direkte tekster

Og slik ble det! Den ene kjære og kjente sangen etter den andre ble fremført, som alltid på et høyt musikalsk nivå. Fra tilhørerbenken slo det en at dette var de sangene som var med på å forme gudstroen og det musikalske uttrykket for en hel generasjon. Mange av sangene med svært sterke og direkte tekster. Mon tro om ikke mange av tekstforfatterne bak mange av disse sangene er blant noen av de beste tekstforfatterne vi har her på bjerget, all den tid sangene handler om levd liv, i medgang og motgang.

Slet med depresjon

Sangene kjennetegnes også av at de er lette å synge med til, og med melodier som ofte sitter som et skudd i øret.

Fredagens Blå Gospel-konsert ble av det spesielt fine slaget, med mye allsang, sterk appell av Andreas Hall Torgersen og selvsagt et kor i storform. Flere av sangene har Tom Jarle Istad Kristiansen skrevet.

Han har tidligere fortalt at han i 2010 slet med depresjon over en lengre periode. Horisonten over livet var så mørk. Istad Kristiansen bad, slik han har gjort hele sitt liv. En kveld tok livet en helt ny retning.

Ble møtt av Gud

– Jeg ble møtt av Gud, sterkt og ekte, på den måten som Han kan nå oss alle, kunne Istad Kristiansen fortelle i et tidligere intervju.

Den gangen satte han seg ned og begynte å skrive, låter som med all tydelighet viser hva musikk kan bety, at musikk kan være en døråpner basert på de erfaringene vi gjør når Gud møter oss når vi trenger det som mest.

– Den kvelden begynte jeg å skrive, og jeg har skrevet siden, kunne han også fortelle i det samme intervjuet.

– Jesus er alt du og jeg trenger, for hvor går du når du ikke har noe annet sted å gå? Jesus er alt vi trenger, sa han også.

«All I need is You»

Mange av sangene som ble sunget handlet nettopp om det, formidlet på en ekte og åpen måte. Som da koret sang to låter som Istad Kristiansen selv har skrevet: «I’m aliv», og ikke minst «All I need is You», nydelig fremført av Elin Knutsen. Da var det et himmelsk nærvær i Storsalen hos Blå Kors Kristiansand. Så fint derfor, at koret avsluttet en flott kveld og en stor sesong, hvor sangerne gikk ned i salen og stod i en ring rundt publikum og sang velsignelsen.

[su_slider source=»media: 4690,4691,4692,4693,4694,4695,4696,4697,4698,4699,4700,4701,4702,4703,4704,4705″ limit=»30″ link=»lightbox» title=»no» autoplay=»4000″]