‘- Den fineste turen jeg har vært på

– Dette har vært den fineste turen jeg har vært på, smiler en godt fornøyd «Ole», en av mange som var med da etterverngruppa til Blå Kors Kristiansand nylig var på tur til Danmark.

Av Ivar Eidsaa

– Det var den femte gangen jeg var med på tur. Det betyr enormt å få kunne bli med. Dette er faktisk den eneste ferieturen jeg har i løpet av året, og da blir det jo sånn at man gleder seg ekstra til å reise av sted, sier «Ole».

– Vi hadde det kjempekoselig, og det er så fint å være sammen alle, både barn og voksne. Det blir alltid noe ekstra når vi kan reise sammen, sier han.

Sterkt å se

Det ble en skikkelig «høydare» å besøke Lalandia.

– Det var ekstra mange med denne gangen. Det har aldri vært med flere enn hva tilfellet var nå de gangene jeg har vært med, sier han.

– Det var en god tur, og det er alltid sterkt å se hvor mye en slik tur betyr. Det sier Trond Gundersen i kjølevannet av etterverngruppas tur til Danmark.

Det er blitt en fast årlig foreteelse at etterverngruppa reiser på tur. Det hele startet i 1993, og Gundersen forteller at det har ikke vært vanskelig å skulle legge opp til nye turer, på bakgrunn av hva det betyr for dem som reiser.

En tåre i øyekroken

– De som er med på turen har alle vært gjennom en rusbehandling, er nå rusfrie, og hvor etterverngruppa spiller en viktig rolle i veien tilbake til et rusfritt liv, sier Gundersen.

– Mange av dem har mistet så mye, tapt barndom, drømmer som ble knust. Det da å se gleden og engasjementet over å kunne reise på en tur som dette, gjør et sterkt inntrykk. Det er mange ganger jeg sitter med en tåre eller to i øyekroken, sier Gundersen.

– Fellesskapet deltakerne i mellom er sterkt. Det er fint å se at og noe mange av dem ikke har fått erfare så mye av tidligere, sier han.

48 var med

Det ble folksomt rundt langbordet når alle skulle spise.

48 personer var med på årets tur. Første etappe gikk til Lalandia i Billund, et flott feriesenter med massevis av spennende opplevelser og aktiviteter for hele familien, blant annet Skandinavias største tropiske vannland.

– Vi bodde på seks hytter, vi var sammen til de store måltidene, hvor praten gikk, og hvor både små og store koste seg, sier Gundersen.

Flotte samlinger på ettermiddagstid med sang, trekkspill og andakt hører alltid med.

En av dagene ble det smurt niste, og hvor turen gikk til Legoland.

– Vi må også alltid innom Fårup Sommerland, sier Gundersen.

Blå Kors Arendal

Med på årets tur var også fem deltakere fra Arendal.

– Blå Kors i Arendal har startet opp en Steg for Steg etterverngruppe og det var deltakere derfra som var med på turen, sier Trond Gundersen.

Steg for Steg (SfS) er en virksomhet i Blå Kors hvor rusavhengige mennesker utarbeider sitt individuelle rehabiliteringstilbud. Her er aktivitet, normalitet og frivillighet sentrale virkemidler på veien mot et selvstendig liv i egen bolig. SfS er et tilbud både før, under og etter behandling i tett samarbeid med den enkelte institusjon og kommunen. Den enkelte deltaker får styrket sin indre struktur og sosiale integrering med fokus på bolig, nettverk, arbeid og fritid.