Stor ferieglede

Smil, latter, barnas hvin fordi leken er så gøy og stor trivsel; det var ingenting å si på feriegleden da en lang rekke somaliere denne uken fikk noen innholdsrike feriedager ved Hamre Familiecamping i Kristiansand. For flere av dem ble dette den første ferien de noensinne har hatt.

Av Ivar Eidsaa

– Dette er bare SÅ herlig, gliser en god fornøyd Mohamed Dalman Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand, i det han har entret den store hoppeputen sammen med en rekke barn – og voksne.

Latteren runger. Alle som har vært småbarnsforeldre vet at når barna trives, så blir det ganske så bra for mor og far også.

39 somaliere har denne uken vært på ferie ved Hamre Familiecamping, for mange av dem på ferie for første gang i livet.

– En fantastisk uke

– Vi har hatt en fantastisk uke, sier en engasjert Shriwac.

– Denne uken har vært som en eventyrfortelling, legger han til.

– For mange av dem som har hatt en ferieuke ved Hamre Familiecamping, har dette vært den første ferien de noensinne har hatt. Er det da rart at vi er glade og takknemlige, smiler han.

Hamre Familiecamping er en av 13 campingplasser og feriesentre på Agder og Telemark som til sammen har gitt over 1.000 overnattingsdøgn slik at de som trenger en ferie, men som av ulike årsaker ikke har muligheten, kan få et godt ferieopphold for seg og sine.

39 fikk ferie

Da Inger Sørensen, virksomhetsleder ved Blå Kors ferier annonserte tilbudet gjennom ulike kanaler, tok Mohamed Dalman Shirwac kontakt for å spørre om en liten gruppe fra det somaliske miljøet kunne søke.

– Selvsagt var det mulig, sier Inger Sørensen.

Hun kastet seg rundt, tok kontakt med Hamre Familiecamping. Flere hytter ble stilt til gratis disposisjon.

– Dermed var det plutselig 39 som kunne reise på en ukes ferie. Neste uke starter 49 nye somaliere på sin ferie på Hamre Familiecamping, hvor Dyreparken sponser med billetter og det blir en fellesfest med pizza til alle. Fantastisk, sier Shriwac.

Lek og moro har det blitt mye tid til.

Gøye dager

– Dette har vært noen gøye dager. Vi har lekt, vi har fått mange nye venner fra Norge og fra andre land, og vi er blitt kjent med mange som vi ikke kjente fra før, sier 10 år gamle Maryama Casmaan.

– I nabohyttene rundt har det bodd feriegjester fra både Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland, og barna har lekt med dem alle. Det har vært en opplevelse, sier mamma Maryan Mohmed.

– Med seks barn har vi aldri hatt anledning til å reise på ferie. Dette er første gangen vi har vært på ferie. Det har bare vært så flott, tusen takk, sier Ansa Abdi, der hun sitter med to av barna på fanget. Resten er ute og leker.

– Å bli kjent med mange nye

Når barna blir spurt om hva som har vært det beste i løpet av ferieuken, er svaret samstemt fra dem alle: At vi har vært sammen og blitt kjent med mange nye.

Mohamed Dalman Shirwac sier opplevelsene denne uken har gjort godt på så mange områder: Det sosiale, det å få kjenne på hvordan det er å reise på hytteferie, opplevelsen av å kunne ha ferie slik som de fleste etnisk norske familiene erfarer det, og ikke minst hva dette har å si med tanke på integrering.

Integrering

– Den beste form for integrering er å være sammen, bli kjent, og hvor de vi har møtt og vært sammen med kan se at vi ikke er så ulike, at vi ønsker det samme. Det vi har fått erfare her, betyr også mye for våre egne ungdommer, hvor de kan få gode opplevelser, hva det har å si for utfordringene med å være ungdom med somalisk bakgrunn i dagens norske samfunn, sier Mohamed Dalman Shirwac.

[su_slider source=»media: 5023,5022,5021,5020,5019,5018″ limit=»30″ link=»lightbox» height=»400″ title=»no» autoplay=»4000″]