Jobbpraksis – en vei tilbake til et rusfritt liv

Rigging av konsertscener, oppussing av leiligheter, flytteoppdrag, gjennom Småjobbsentralen til Blå Kors Kristiansand får flere tidligere rusmisbrukere god jobbpraksis. – Svært viktig på veien tilbake til et rusfritt liv, sier Cato Wiig, lederen av Småjobbsentralen.

Av Ivar Eidsaa

Det startet i det små i 2013. Cato Wiig var ferdig med rusbehandlingen og av den klare formening at skulle han klare å forbli rusfri, måtte han ha en aktivitet som gjorde at han også kunne klare å leve et rusfritt liv.

Det er blitt mange flyttejobber.

Bil og tilhenger

Samtidig var Knut Are Jølstad i gang med å bygge opp Posebyen Frivilligsentral, og det å etablere en god aktivitet slik at andre som hadde gjennomgått rusbehandlingen kunne ha noe meningsfylt å gå til, passet som hånd i hanske til tilbudet som Jølstad var i ferd med å etablere.

En eller to måneder senere var Cato i gang, med bil og tilhenger.

Begynte i det små

Det begynte i det små, å rydde og kjøre bort søppel og overskytende når noen skulle flytte, samt med et lite flytteoppdrag eller to. Flere som var ferdig med rusbehandlingen kom til. Dermed kunne Småjobbsentralen også påta seg flere jobber.

– Småjobbsentralen har vist seg å bli en flott arena for jenter og guter som vil jobbe litt og få bukt med den sosiale angsten som alle sliter med etter ruslivet, forklarer Cato Wiig.

Rigget scene på Torvet

Etter hvert har oppdragene blitt mange og varierte. Da et borettslag i Slettheia skulle pusse opp hele garasjeanlegget, var det Småjobbsentralen som fikk oppdraget. En lang rekke flytteoppdrag er det også blitt, samt at et utall av leiligheter og hus er blitt pusset opp.

Rosinen i pølsen kom i august. Da fikk Småjobbsentralen oppdraget med å rigge scenen til den store åpningsfesten da det skulle markeres at parkeringshuset i sentrum var ferdig, og at Torvet kunne gjenåpnes.

Å rigge standen som Blå Kors benyttet under Arendalsuka, er et av mange oppdrag Småjobbsentralen har gjennomført.

Steg-for-steg

– Det var moro. Vi lærte masse, og det var stas å skulle rigge en konsertscene med lyd, lys og teknikk, sier Wiig, om jobben som gikk til inntekt for den nye storsatsingen til Blå Kors Kristiansand som har fått navnet Steg-for-steg, et nytt etterverntilbud for å gi hver enkelt deltaker et tilrettelagt løp ut fra den enkeltes behov og forutsetninger.

– I det store og hele gjennomfører vi småjobber hvor ufaglærte kan få jobbpraksis og erfaring. Med i Blå Kors-teamet er også Tore Ness som er fagutdannet og som er driftsansvarlig for bygningsmassen til Blå Kors Kristiansand. De gangene vi har behov for kompetanse, er det han vi samarbeider med, forteller Wiig.

Gir gratis hjelp

I dag har Småjobbsentralen nok betalte jobber slik at det ikke skal koste Blå Kors Kristiansand uforholdsmessig mye å ha tilbudet gående.

– Vel så viktig er det at vi da også gratis kan hjelpe dem som har få eller ingen økonomiske midler, men som likevel kan ha behov for flyttehjelp, ryddehjelp, eller sågar til å pusse opp et rom eller to, sier Wiig.

– Vi er rimeligere enn et tradisjonelt flyttebyrå, og vi er like raske om ikke raskere med å få jobbene gjort, smiler han.

Å rigge standen som Blå Kors benyttet under Arendalsuka, er et av mange oppdrag Småjobbsentralen har gjennomført.

Mange flere er kommet til

Etter hvert som Småjobbsentralen har vokst seg større, har en rekke nye personer kommet til. Tidligere rusmisbrukere er nevnt, men også en lang rekke innvandrere og flyktninger har funnet sin plass, i tillegg til en god del frivillige, eller tidgivere som det heter i Blå Kors.

– Det er utrolig viktig at personer som har vært i rus har noe bra å gå til. Det å sitte alene etter endt rusbehandling fører ofte til tilbakefall. Hadde jeg selv ikke hatt Småjobbsentralen å gå til, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag.

Blir til nytte

– Når man ikke fikser ensomheten lenger, er det lett å ty til rusmidler igjen. En person som er rusfri er til nytte for byen og for samfunnet ellers, i tillegg til alt det positive det betyr for den enkelte. Det ligger en stor samfunnsmessig besparelse i at en person som har vært i rus og har finansiert rusmisbruket med annen kriminalitet, klarer å leve et rusfritt liv. Analyser har vist at det totalt sett koster samfunnet flere millioner kroner årlig når en person ruser seg, finansierer rusmisbruket med kriminalitet, sier han.

Klar for flere oppdrag

Cato Wiig forteller at det jobbes målrettet for å få flere oppdrag nå som Steg-for-steg skal i gang og hvor det skal gis et tilbud til langt flere personer som tidligere har vært i rus.

– Flytteoppdrag, å holde uteområdene til bedrifter og organisasjoner pene, hvor vi kan klippe plen, feie, rydde og forskjønne, oppussing, maling, snømåking, er eksempler på oppdrag vi gjerne vil ha mer av, sier Cato Wiig.