‘- Vi strikker, skaper, former – og vi stortrives!

Praten går livlig. Latteren sitter løst. Det er tirsdag og tid for Blå Kreativitet hvor en flott gjeng kvinner er samlet for å skape, strikke, forme og lage.

Av Ivar Eidsaa

Klokken nærmer seg fire på ettermiddagen. På Møteplassen, kjøkkenet som ligger i enden av Storsalen hos Blå Kors Kristiansand begynner å fylles med en god gjeng kvinner.

Trine Osli dekker bordet. Fra ovnen lukter det ferskt bakeverk. Da brødet er ferdig stekt og alle har fått satt seg, er en 10-12 kvinner samlet.

Praten går. Latteren runger. Trivselsfaktoren er høy. Og tilbakemeldingene er krystallklare: – Vi vil gjerne at flere kvinner tar turen. Her er det rom for alle, lyder det unisont.

Linda Rasch i full gang med strikkepinnene.

Startet for halvannet år siden

Blå Kreativitet starter opp for halvannet år siden. Sissel Grimestad Nilsen hadde akkurat blitt med i Blå Kors.

Likt å jobbe hadde hun alltid gjort, men hun kunne ikke fortsette å jobbe på samme måte som tidligere. Samtidig ønsket hun å engasjere seg, og hjelpe dem som av ulike årsaker hadde det vanskelig. Hun traff Camilla Rasch som ledet Posebyen Frivilligsentral.

– Camilla sa hun ønsket å starte opp noe kreativt, et tilbud for kvinner, og lurte på om jeg hadde noen hobbyer. Spørsmålet kom om jeg ville bli med å starte Blå Kreativitet, hvor også Anita Trondsen har vært en primus motor, forteller hun.

For alle kvinner

Blå Kreativitet er et tilbud til kvinner i alle aldre og fra ulike kulturer, og som har de samme interessene. De møtes jevnlig, hekler, syr og strikker, for de som ønsker det. Er det noen som bare har lyst til å komme for å få en kopp kaffe, så er også de hjertelig velkomne til det, da dette skal være et lavterskeltilbud.

– Vi lærer hverandres kulturer å kjenne, blant annet er det jo spennende å være sammen om å lage mat fra de ulike kvinnenes hjemland. Vi har en egen side på Facebook (Blå Kreativitet) for å gjøre tilbudet kjent og hvor nyheter legges ut. Det er veldig viktig at kvinner som ikke er etnisk norske blir med. De kan lære seg norsk, noe som er første bud for å bli integrert. I gruppen er vi alle like, og alle være seg selv, sier Grimestad Nilsen.

– Blå Kreativitet er et tilbud til kvinner i alle aldre og fra ulike kulturer, og som har de samme interessene, sier Sissel Grimestad Nilsen.

Får mer enn jeg gir

– Det fine med å være med er at jeg får mye mer igjen enn det jeg gir. Det er godt i en situasjon som kan oppleves som utfordrende, ettersom jeg også har ME og fibromyalgi. Det er godt å finne god energi hos Blå Kors!

– Dette er en god plass å være, sier Elisabeth Gullestad.

– Det er fint å gjøre noe sammen, og for andre som trenger det. Her er jeg blitt svært godt tatt imot, med åpne armer fra første dag.

Etter at maten er fortært, samles jentegjengen i Stallen som ligger innenfor Storsalen. Sy-, strikke- og heklesakene finnes frem.

Egen salgsbod

Lorena Carthy ønsker å sy puter i et godt tradisjonelt mønster. Sissel Grimestad Nilsen er raskt i gang med strikkepinnene. Det samme med Elisabeth Gullestad.

– Vi strikker strømper. Det går alltid unna, smiler de.

– Det vi syr og lager blir å finne i en salgsbodene under Jule- og Blåmarkedet. Vi tar også på oss ulike dugnadsjobber, og en av dem kom da vi sydde nye gardiner og duker til Høvåg Gjestehus og fikk inn noen kroner på det. På denne måten får vi inn penger som vi kan kjøpe nytt garn og nye stoffer for, sier Linda Rasch.

– Bli med!

Hun er i full gang med å lære Merethe Wenneberg å strikke. Etter en liten intro går strikkepinnene hennes rimelig fort.

Ved bordenden sitter Beate Karlsen og strikker sokker.

– Disse skal toves etterpå. Varmere og bedre tøfler får du ikke, smiler hun.

Oppfordring fra kvinnegjengen er krystallklar: Kom! Bli med! Vi har plass til mange flere. Her blir alle ivaretatt på en god måte. Alle er velkomne. Alle er like mye verd. Det er artig å være sammen, kjenne på godheten hos hverandre. Det er med å løfte hver enkelt opp. Det å bli med kan også være med å bryte en sirkel for å komme videre for de som trenger det.

[su_slider source=»media: 5151,5150,5149,5148,5147″ limit=»30″ link=»lightbox» height=»400″ title=»no» autoplay=»4000″]