Trygve Holtskog, denne gangen representant for Retail Partner, bidro med gave og flere givere.

Selger stoler til storfesten

– Nå er vi i gang. Målet er å få solgt de 180-190 stolene som trengs for at vi kan gjennomføre «Helaften» før jul, for personer som på en eller anne måte sliter med rusrelaterte utfordringer.

Av Ivar Eidsaa

Latteren sitter løst når vi har samlet Arve Bjerke, Cato Wiig og Synnøve Roland. Startskuddet for å selge inn «stoler» til festen som har utviklet seg til å bli en god tradisjon hos Blå Kors Kristiansand, har nå startet opp. I år går «Helaften» av stabelen torsdag 30. november.

Arve Bjerke, Synnøve Roland og Cato Wiig er nå i gang med «stolsaget» i forbindelse med «Helaften» som Posebyen Frivilligsentral hos Blå Kors Kristiansand arrangerer for å gi et tilbud til personer som enten har vært i rus eller er i rus.

En god avkobling

– Det er mange som sliter med rus eller har slitt med rus som kan ha lite nettverk, og få muligheter til å få feiret julen slik mange gjør det, sier Cato Wiig som selv slet med rus i mange år og som har kjent på kroppen hvor mye det betyr at noen viser omtanke og omsorg når livet er som vanskeligst.

– «Helaften» er en god avkobling fra en kaotisk og stressende hverdag, hvor hver og en som kommer på festen får et skikkelig julemåltid med ribbe og riskrem til dessert. «Helaften» blir dermed en mulighet for de som kommer til å kunne legge seg med mat i magen og en gavepose ved siden av seg. Det er ikke få som har fortalt at denne festen og gaveposen er det eneste de er med på og får i forbindelse med julen, sier Wiig.

Betyr utrolig mye

– Det å komme på festen, få oppleve fellesskapet, få servert førsteklasses julemiddag, og attpåtil få julepakker på en kveld som ble avsluttet med en julekonsert, betød utrolig mye. Hvem arrangerer en slik fest for utslåtte mennesker, hvor vi kan komme å oppleve å være inkludert, bli sett og bli satt pris på, spør han.

– Det vi ser, er at festen gjennomføres uten problemer. Det betyr så mye for de som kommer at dette vil de for alt i verden ikke gå glipp av. De som kommer oppfører seg i ren takknemlighet over å ha blitt invitert, sier Cato Wiig.

Skal ut og «banke dører»

I dagene og ukene som kommer skal både Wiig, Arve Bjerke og Synnøve Roland, virksomhetsleder for Posebyen Frivilligsentral, ut og banke på dører.

– Vi skal besøke bedrifter og private for å informere om «Helaften» i håp om at de ønsker å være med og bidra slik at vi kan få gjennomført festen. Noen velger å kjøpe en «stol», andre ønsker å bidra med gaver til gaveposen som hver enkelt skal få, og atter andre kjøper både stoler, gir gaver og bidrar med at ledelse og ansatte er med som frivillige under festen slik at gjennomføringen blir så god som mulig, sier Bjerke.

Synnøve Roland forteller at mange ulike aktører innen rusarbeidet vil bli kontaktet for å nå målgruppen, det være seg både spesialisthelsetjeneste, kommunal -og frivillig sektor, herunder Filadelfia, Varodd Industrier, ARA, Kirkens Bymisjon, A-larm og andre.

Julekonsert

– Alle skal ha en god opplevelse uansett hvor de befinner seg i forhold til sine utfordringer. For en person som sliter med rus å oppleve at andre er god mot en, hvor man slipper å være redd, betyr mye mer enn man kan ane, sier Arve Bjerke.

Wiig, Bjerke og Roland kan love et innholdsrikt program. Det serveres en flott julemiddag med mye godt tilbehør, en ubeskrivelig julekonsert og underholdning, samt utdeling av pakker ved kveldens slutt.

Helaften har vist seg å være en fest hvor «hele byen» stiller opp. Flere av dem som har deltatt i Steg-for-Steg i regi av Blå Kors har vært rundt til bedrifter i byen og presentert arrangementet. Svært mange har respondert med å ha «kjøpt en plass», det vil si at bedriften sponser utgiftene til en plass rundt bordet.

– Så opplever vi at mange bedrifter ikke bare kjøper en plass, men mange. Det er klart det er svært motiverende å bli møtt med en slik velvilje, sier Synnøve Roland.