Rita Eriksen synger Eva Cassidy

Torsdag 19. oktober gjester Rita Eriksen, den store stemmen fra Rogaland, Blå Torsdag-scenen.

Av Ivar Eidsaa

Eriksen bruker høsten til å formidle Eva Cassidys sjelfulle, musikalske univers. I denne konserten får vi endelig oppleve Rita Eriksens fulle register – slik hele Norge stemte henne fram som den første vinneren av NRKs Stjernekamp.

Et møte ved oppvaskbenken

Rita Eriksen møtte Eva Cassidy over oppvaskbenken en vinterdag i 1998. Det ble en skjellsettende musikalsk opplevelse. Denne våren viderefører hun Cassidys musikalske sjel i konserten ”Songbird: Rita Eriksen synger Eva Cassidy”.

– Musikken hennes fenget kraftig. Hun formidler mye sjel og følelser. Jeg likte godt låtvalget og musikken hennes var samsvarende med min egen, veldig beslektet, faktisk, sier Rita Eriksen.

Samme musikalske bakgrunn

– Eva Cassidy ble født tre år før meg og vi vokste i det samme tiåret. Vi har samme musikalske bakgrunn, fra gospel, jazz og blues. Jeg ble lamslått av musikken hennes, og tekstene er svært sterke. Da jeg først fikk høre musikken hennes, ville jeg høre mer, sier Eriksen.

Mange har sørget over at Eva Cassidy, denne gullstrupen som døde så ung i kreft, flere år før ”Songbird” ble utgitt, ikke fikk en lengre karriere.

– Jeg ble veldig lei meg for at vi aldri skulle få oppleve denne spesielle stemmen synge mer.

Bergtok en hel verden

Med sin klokkeklare røst bergtok Eva Cassidy en hel verden med sine tolkninger av nyere amerikanske klassikere fra 1960-, 70- og 80-tallet.

Bundet sammen med paralleller fra sine respektive liv og musikalske forbilder byr Rita Eriksen i denne konserten på en rekke klassikere som Fields Of Gold, Over The Rainbow, God Bless The Child, What A Wonderful World, Time After Time, Autumn Leaves, og selvsagt Songbird.

– Hun gjorde sin egen spesielle vri på klassiske låter, små, men særegne justeringer som fikk låtene til å bli hennes.

– ”Autumn Leaves” og nevnte ”Over The Rainbow” er to av mine favoritter som grep meg intenst i Eva Cassidys versjoner. ”Autum Leaves” oppdaget jeg på ny. Den var en av de første låtene jeg sang som 18–19-åring. Jeg sang den på fransk med en jazztrio i Stavanger da jeg gikk på videregående.

Stemmen speiler sjelen

– Det sies at øynene er sjelens speil. Men for meg er det stemmen som speiler sjelen. Kanskje er det fordi jeg er sanger selv, funderer Rita Eriksen.

– Når jeg hører en sangstemme, føler jeg at jeg får et glimt av personens sjel. Da jeg hørte Eva Cassidy sang, kjente jeg det som en kraft av godhet. Og det føler jeg stemmer med det jeg nå har lest om henne i forberedelsen til mine konserter. Det er bare noen få som har gjort dette inntrykket på meg – to av disse er Bonnie Raitt og Aretha Franklin.

Klassikere

Rita Eriksen har fått solid respons på turneen hun nå er godt i gang med. Det har blitt noe spesielt når hun formidler klassikere som  ”Fields of Gold”, ”What a Wonderful World”, ”Time After Time” og ”You Make Me Feel (Like a Natural Woman)”.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe nytt nå, og det føles naturlig og ekte å fremføre disse klassikerne fra den amerikanske sangboken fra 1960-, -70 og -80-tallet – musikk som jeg også har vokst opp med og som har formet meg musikalsk, sier Rita Eriksen.