Tidgivere på Helaften 2017

En sterk helaften

Inntrykkene var mange og sterke da Blå Kors Kristiansand hadde invitert til Helaften for tidligere og nåværende rusmisbrukere torsdag kveld.


Av Ivar Eidsaa

180 inviterte gjester og enda noen flere hadde benket seg da Trond Gundersen, kveldens konferansier, ønsket velkommen.

Flere av dem vi kom i prat med under julefesten gav alle uttrykk for at det var stas å komme på festen, å få oppleve fellesskapet, få servert en god julemiddag fulgt av en imponerende julekonsert, og da det hele var over, kunne få med en velfylt pose med julegaver.

Livet på rett kjøl

En sammensatt forsamling. Han som var med for tredje gang, og som syntes det å komme på julefest hos Blå Kors var noe av det gjeveste han visste.

– Første gangen var en påkjenning. Jeg var så stresset, men kjente meg så velkommen, kunne han fortelle.

Etter 27 som narkoman, tok livet en sterk vending da han kom på behandling, fikk metadon og opplevde å få livet sånn noenlunde på rett kjøl.

Ble frelst

– Det store omslaget kom da jeg ble frelst. Med Jesus i hjertet har jeg fått den styrken jeg trenger for å leve nykter hver dag. Jeg sluttet med metadon, og fikk en opptur da jeg var på bibelskole i to år. Nå reiser vi litt rundt og forkynner, både hjemme og ute, sterke opplevelser. Når jeg i dag kjenner på suget, på angsten, vet jeg at akkurat den smerten, den uroen gjorde Jesus noe med da Han ble korsfestet – og stod opp igjen, fremholdt han.

Har tatt livet tilbake

Det ble også sterkt da Anne Grethe Jakobsen etter middagen entret scenen. Hun kunne fortelle at hun i mange år hadde vært narkoman, og at hun havnet utpå allerede som 14-åring.

Da hun skulle til avrusning, bodde hun på gaten. Hun hadde mistet alt, familie, hus – alt. Så skulle hun på avrusning, og om dette hadde hun skrevet en vakker sang som hun fremførte, om valget hun tok for å skulle bli rusfri, selv om redselen var stor.

Mange ringvirkninger

I dag er hun rusfri. Hun har tatt livet sitt tilbake. Hun har reist seg igjen, og lært å bli glad i seg selv, har fått jobb og fremtiden fortoner seg så ganske annerledes.

Helaften innebærer så mange ringvirkninger. Som bedriftslederen som i tillegg til å kjøpe plasser slik at flere rusmisbrukere kunne komme på festen, ville også stille med frivillige fra egen stab for å gjøre en konkret innsats under julefesten.

80 tidgivere

– Det har skapt fine ringvirkninger internt. Mange har aldri vært i en setting som dette, klargjørende og opplysende i seg selv. I tillegg har de erfart hva det vil si å jobbe dugnad, gjør en innsats for andre. Det har vært en øyeåpner for mange, fremholdt han.

Han og hans kolleger var fire-fem av i alt 80 tidgivere som stilte og som tok hånd om alt fra servering, rydding, vasking og det som ellers hører med, alt under kjærlig oppsyn av Synnøve Roland, virksomhetsleder i Posebyen Frivilligsentral som hadde stålkontroll på alle detaljer.

Sterke møter

Men mest av alt er inntrykkene mange og sterke når man møter mennesker som har levd harde liv, hvor noen har klart å reise seg, mens andre har et ønske om å komme videre. Alle i visshet om at det finnes en himmel et sted med fred.

Derfor ble det så sterk en avslutning på Helaften da koret Exodus tok forsamlingen med på en reise blant mange av de flotte gode julesangene som har preget vår kultur i tiår, samt en rekke nye. Det ble en ekstra flik av himmel helt avslutningsvis da koret og forsamlingen sammen stemte i med «Deilig er jorden». Og det endte med et cresendo «menneske fryd deg, oss er en evig frelser født».

[su_slider source=»media: 5569,5582,5579,5581,5572,5574,5575,5577,5580,5578,5568,5567,5566,5570,5571,5576″ limit=»30″ link=»lightbox» height=»400″ title=»no» autoplay=»4000″]