‘- Vi ønsker å vinne mye mer

– Toppidrettens verden er en stor reise, man vet aldri hva som skjer. Jeg ønsker å bli den beste utgaven av meg selv som håndballspiller – og som medmenneske i Blå Kors.

Av Ivar Eidsaa

Tonje Haugjord Refsnes tar imot i Vipers Kristiansand sin storstue, Aquarama. I romjulen var hun sentral da Vipers tok hjem gull. Etter en forrykende kamp i NM-finalen mot Stabæk i Spektrum, Oslo, ble det et stort øyeblikk da gullmedaljene ble delt ut etter storseieren 30-17, klubbens første store tittel.

En mektig reise

– Det har vært en mektig reise så langt, forteller Tonje Haugjord Refsnes. Hun ble født 13. november 1994, og vokste opp i trygge og gode omgivelser på Evje. Ganske så ung startet hun å spille håndball i Otra IL, og hun utmerket seg tidlig.

– Det var et svært godt miljø i klubben. Svært mange fra ungdomsmiljøet er aktive i Otra IL. Tre fjerdedeler av ungdommen er med i Otra IL på en eller annen måte, og det var naturlig også for meg å bli med. Trenerne var ivrige og flinke, og jeg fikk lov til å være med på alt jeg ønsket å være med på, forteller hun.

Tonje skrev under for Vipers for fire år siden.

Miljøfaktor

Lysten til å spille håndball var STOR, og Tonje fikk ja da hun spurte om å få trene og spille med på lag i andre årsklasser enn sitt eget.

– En god plass for utvikling, minnes hun.

– Miljøfaktoren som en klubb som Otra IL representerer, skal man ikke undervurdere, legger hun til.

Foreldrene Marit Haugjord og Terje Refsnes var også avgjørende for utviklingen hennes.

– De var med hele veien, kjørte til kamp og trening, og var aktive i miljøet. Slikt spiller også en avgjørende rolle, mener hun.

Bestemte seg tidlig for å satse

Tonje utmerket seg tidlig med en indre motivasjon til å ville. Allerede i 13-årsalderen bestemte hun seg for å satse knallhardt på håndballen. Da ble det også nødvendig å prioritere idretten.

– Vil man utvikle seg, må man underveis ta valg, å trene i stedet for å gå på kino, å ta en ekstra treningsøkt i stedet for å sløve på sofaen hjemme.

Det ble håndball både sent og tidlig, og da hun var ferdig med ungdomsskolen, ønsket å hun å ta idrett på videregående. Hun valgte 15 år gammel å flytte til Kristiansand, og meldte overgang til Randesund IL.

– En fin tid

– En fin tid, minnes hun.

– Det ble mye håndball, ler hun, med to daglige treningsøkter, samt kamper i helgene.

– I snitt gikk det med 10-12 timer i uken. Det krevde sitt, men det var utrolig moro, legger hun til.

I Randesund IL spilte hun på jenter 16-laget, så jenter 18-laget, deretter ble det kamper i så vel 4. divisjon, som 3. divisjon, etter at Randesund IL klarte bragden å rykke opp, med Tonje på laget.

Tonje utmerket seg tidlig med en indre motivasjon til å ville. Allerede i 13-årsalderen bestemte hun seg for å satse knallhardt på håndballen.

Sportslig opptur

Etter fire sesonger for Randesund IL, meldte hun overgang til Vipers Kristiansand. Da var hun ferdig med videregående, og hadde da tatt en bachelor i sosialt arbeid.

– Foreldrene oppmuntret meg og streket under viktigheten av å ta en utdannelse. Da det å ta en utdannelse lot seg kombinere med satsingen på håndballen, var ikke valget så vanskelig, sier hun.

Sportslig sett har også tiden i Vipers Kristiansand vært en solid opptur, slik det var både i Otra IL og i Randesund IL. Vipers Kristiansand har tatt solide skritt mens Tonje har vært i klubben, først under Gunnar Pettersen og nå under Kenneth Gabrielsen. Klubben har vokst på alle områder, og de sportslige resultatene begynte tidlig å komme.

Sølv – og gull!

Søndag 26. mars 2017 kom den første medaljen. Tonje var sentral på laget da Vipers Kristiansand sikret sølvmedaljene i eliteserien for kvinner i 2016/2017-sesongen med solide 40-20 over Glassverket i Aquarama, og ni måneder senere kom medalje nummer to, da Vipers slo Stabæk i NM-finalen i Oslo, og skussmålene hun får er udelt positive.

– Tonje er en spiller som kan løse alle tre posisjoner som bakspiller. Hun er ambisiøs og har mulighet til å bli en veldig god eliteseriespiller, sa sportslig leder i Vipers Kristiansand, Peder Langfeldt til Fædrelandsvennen, da Tonje signerte for klubben.

Jevn god utvikling

I følge henne selv har hun i Vipers Kristiansand hatt en jevn god utvikling.

– Man må tørre å sette seg mål og sikte høyt for å oppnå det klubben har klart: Å få sportslig fremgang, øke inntektene, for derigjennom å være attraktive for nye spillere. Vi skal kjempe om gull i mange år fremover. Ambisjonene som er kommet til uttrykk forplikter og da må vi alle jobbe deretter, sier hun.

– Det gir mye tilbake å være med i Blå Kors Kristiansand, sier Tonje Haugjord Refsnes.

Blå Kors

Tonje bruker mye av fritiden på Blå Kors Kristiansand.

– Jeg kom i kontakt med Blå Kors Kristiansand i 2016, og ble med i både Blå Kors Ung og Posebyen Frivilligsentral, hvor jeg fikk ansvaret for arbeidet vi kaller Fritidsvenn, en besøkstjeneste for eldre, for dem som har behov for besøk, og hvor vi i arbeidet har hatt og har god og nær kontakt med aktuelle samarbeidspartnere og kommunen, forteller hun.

– Det gir mye tilbake å være med i Blå Kors Kristiansand. Å være med i Blå Kors Ung og Fritidsvenn hvor vi møter mennesker som har det tøft, er en fin måte å bidra på, og det betyr også en sitt med tanke på å ha beina på jorda. Livet er ikke alltid en dans på roser, og det er fint å kunne gi noe tilbake, sier Tonje Haugjord Refsnes.