Det ble en himmelkveld – Himmelkveld med Mandal Gospel Voices

Med bred pensel malte Mandal Gospel Voices et variert og godt bilde av hva livet med Gud innebærer da koret gjestet Blå Gospel hos Blå Kors Kristiansand fredag kveld: Trøst, omsorg, en som alltid går ved vår side, og ikke minst glede, mye glede.

Av Ivar Eidsaa

Fredagens konsert var kun den tredje som Mandal Gospel Voices gjennomførte, etter at koret så dagens lys i fjor.

Det hele startet da korets grunnlegger, Beate Frigstad, sang under en konfirmasjonsgudstjeneste i fjor høst på Spangereid. Leif Gjertviksten lot seg imponere, og tok kontakt med Beate Frigstad og bad henne om å starte en gruppe. Han skulle sponse det det ville koste å komme i gang med kor og band.

Ni sangere

Som sagt, så gjort, ni sangere fra Mandal-distriktet og fem musikere drog i gang. Flere av sangerne har tidligere vært tilknyttet Mandal Kantori. Frigstad selv er fra Mandal, og jobber med trosopplæring for Den norske kirke i Mandal.

Da koret startet, ble man enige om at eventuelle overskudd skulle gis til et godt formål.

– Da valgte vi HÅP, et prosjekt i Mandal som jobber med pårørende til rusmisbrukere, forteller Frigstad. På de to konsertene som da ble arrangert på høsten i fjor, ble det samlet inn 57.000 kroner til HÅP.

Ei dronning

– Da vi startet, fikk jeg med meg Inger Marie Lohne, hun er ei dronning når det kommer til gospelmusikk, et meget bra valg, ler Frigstad.

Mandal Gospel Voices innledet med «All the way», svært vakkert sunget av Johanna. Og det ble noe helt spesielt da Gunn-Evy sammen med Beate Frigstad sang en Crouch-medley, som Gunn-Evy avsluttet da hun fremførte «Just a closer walk with Thee».

Vakkert fremført

– Sangene vi fremfører har en lang tradisjon. Gospelmusikken oppstod på 1800-tallet, sangene som slavene sang på bomullsmarkene, hvor de sang om håp, himmel, korset og Jesus. De sang for å leve og de sang for å overleve. Vi ønsker å bruke denne konserten til å peke på noe av det samme, hvor vi tar litt fri fra alt det som tynger og legger det i Guds hender, sa Frigstad.

«Celebrate», «I can dream» og ikke minst «Trough the storms», igjen svært vakkert fremført av Johanna, med stor innlevelse.

Et himmelsk nærvær

Gradvis kom denne gode stemningen hvor man kan merke et godt himmelsk nærvær, et nærvær som gir fred, og glede.

Mandal Gospel Voices holder et skyhøyt nivå, svært imponerende til kun å være korets tredje konsert.

Gunn-Evy, Johanne, Beate, Lotte og ikke minst Inger Marie Lohne, alle gikk de «all in», og publikum satt med en «wow»-følelse som skapte stor begeistring, for en herlig dedikert sang, og ikke minst denne flotte egenskapen at de ikke bare sang vakkert, de klarte også å formidle sangenes innhold slik at tekstene fikk en dyp og god betydning for publikum.

Fortjent trampeklapp

«Just a closer walk with Thee» er en sang som mange gospelkor har valgt å ta med i sitt repertoar. Måten Gunn-Evy fremførte denne på står det svært stor respekt av, så vakkert, så tandert, så sterkt!

En av låtene gruppen sang var «Prcious Lord – Take my Hand», skrevet av Thomas A. Dorsey, «father of black gospel», om Beate Frigstad fremholdt da hun introduserte sangen. Inger Marie Lohne dokumenterte hvilke solide kapasiteter som gospelmiljøet på Sørlandet kan frembringe. Publikum svarte med å gi henne fortjent trampeklapp.

En himmelkveld

Det ble en himmelkveld, hvor engasjementet – og gleden bare ble større og større jo lenger kvelden varte. En kveld hvor gospelmusikken ble brukt til det gospelmusikken også kan brukes til, hvor publikum merker at de er blitt berørt av en himmelsk finger. Dette kom ikke minst til uttrykk på den siste sangen, «Hoseanna».

[su_slider source=»media: 6348,6347,6346,6345,6344,6343,6342,6341,6340,6339,6338,6337,6336,6335,6334,6333,6332,6331,6330,6329,6328,6327,6326,6325,6324″ limit=»30″ link=»lightbox» height=»400″ title=»no» autoplay=»4000″]