‘- Dette har vært en lykke for oss

– Økonomisk sett hadde vi aldri hatt muligheten for å reise på ferie på egenhånd. Det har vært så godt å komme hit. Jeg får tårer i øynene av å tenke på det. Uken har vært ren lykke for oss.

Av Ivar Eidsaa

Smilet er stort hos Sissel Lindgjerdet og Frode Hansen når paret fra Trondheim forteller hvordan det har vært å skulle feriere en uke på Sørlandet i regi av Blå Kors ferier.

– Det er jo et paradoks at vi er her, forteller Frode Hansen.

Han har en god jobb i Trondheim kommune, hvor han har ansvaret for å forvalte og drifte 3.000 kommunale boliger i trønderhovedstaden. Sissel Lindgjerdet arbeidet som miljøterapeut i Trondheim kommune.

Svært stram privatøkonomi

– Jeg var gift med en tung rusmisbruker som opparbeidet seg mye gjeld, en gjeld som vi i dag betjener. Resultatet er at vi har en svært stram privatøkonomi, hvor mye av det jeg tjener går med til å betjene det hele, forklarer Frode Hansen.

De forteller at de tjener bra. Etter alle faste trekk har familien kun noen få tusenlapper igjen å leve for i måneden. Det kan holde hardt, da husstanden teller ni personer, hvor Sissel er mor til to av barna, og Frode far til fem.

Rike på kjærlighet

– Opplegget her har bare vært fantastisk. Dette er rett og slett det beste som kunne ha hendt oss, sier Frode Hansen og Sissel Lindgjerdet.

De forteller om et liv hvor familien arver klær av familie og venner. All mat kjøpes på tilbud. Familien har ikke råd til SFO for de minste. En svært stram økonomi betyr også at familien ikke har hatt råd til å kjøpe egen bolig, og bor i dag en kommunal bolig i Trondheim. Også det å reise på ferie er helt utelukket.

– Om vi ikke har mye jordisk gods, så har vi hverandre, rik på kjærlighet, rett og slett, til barna og til hverandre, sier de i kor.

Barnas Stasjon

– Normalen hos oss er at vi sykler eller tar gåturer i skog og mark i nærområdet. Vi har med niste, vann og kaffe, og vi storkoser oss når vi er ute. Men ferie har vi ikke råd til, sier Sissel.

Familien er faste brukere av Barnas Stasjon i Trondheim.

– Der møtes vi til middagssamlinger og til sammenkomster på dager som 17. mai. Før jul har vi et felles julebord. Støtten og hjelpen vi har fått via Barnas Stasjon har vært av stor betydning, sier Frode.

Aktive feriedager

Det var her de ble klar over at Blå Kors har et ferietilbud gjennom Blå Kors ferier. Familien søkte, og gleden var stor da beskjeden kom om at de Sissel, Frode og de tre minste barna ble ønsket velkommen til en ferieuke på Sørlandet.

– Vi har hatt Folkehøgskolen Sørlandet som base, og kan se tilbake på en begivenhetsrik uke, sier Sissel. Det er blitt tur til Dyreparken, dagsopphold på Kristiansand Feriesenter hvor bading, soling og en rekke aktiviteter stod på programmet. På folkehøgskolen er bassenget blitt flittig benyttet, og i nærheten ligger det også en idyllisk strand- og badeplass.

Blitt varmt tatt imot

– Best av alt er hvordan vi er blitt møtt. Det var med åpne armer og stor imøtekommenhet da vi ankom. Gjennom uken har vi blitt kjent med flere andre som er i samme situasjon som oss selv. Barna har hatt en flott uke, og vi har fått slappet av og fått ladet batteriet. Bare det å komme til dekket frokost- og middagsbord har vært ren luksus. Ungene har vært svært begeistret over å kunne spise cornflakes og egg til frokost, noe vi sjelden eller aldri har råd til selv. Opplegget her har bare vært fantastisk. Dette er rett og slett det beste som kunne ha hendt oss. Jeg har tårer i øynene når jeg tenker på det, sier Sissel.

Gode vennskapsbånd

Bianca Nilsen fra Blå Kors ferier som har hatt ansvaret for gjennomføringen av to ferieuker på Birkeland, forteller det har vært to fantastisk flotte uker.

– På den første uken var vi 62, 59 på den andre, sier Nilsen.

Hun forteller at de ferierende har vært familier med lite nettverk, familier med utfordringer innen rus og psykiatri, samt flere som kommer fordi privatøkonomien er så stram at familien ikke har råd til å finansiere egen ferie.

– Den siste uken kom familiene fra Tromsø og Trøndelag, Østlandet og Bergen, samt fra Sørlandet. Det har vært så fint å se hvor godt familiene har funnet hverandre. Her er det blitt knyttet mange vennskapsbånd som vil vare lenge etter at ferien er over, sier Nilsen.

– Det varmer å se hvor mye det betyr for familiene som er med å få et ferieopphold. Vi skulle gjerne ha hjulpet langt flere dersom vi hadde hatt muligheten til det, sier Bianca Nilsen.

Blå Kors ferier har i sommer også hatt deltakere med på en ferieuke ved Kristiansand Feriesenter på Dvergsnestangen.