En helt spesiell Helaften

Det var mange sterke og bevegende øyeblikk da Blå Kors Kristiansand tirsdag hadde invitert nærmere 200 mennesker med rusrelaterte utfordringer til Helaften i lokalene i Gyldenløvesgate.

Av Ivar Eidsaa

– Jeg begynner nesten å grine, sa en av deltakerne etter at Helaften hadde pågått en stund. For det ble en helt spesiell kveld.

– Det har aldri vært så mange med på Helaften som i år, kunne Trond Furseth fortelle. Han har brukt tiden siden tidlig september og helt frem til i går med å få næringsliv, organisasjoner og private med på en storstilet dugnad for å gjøre Helaften mulig.

– Oppslutningen har vært enorm

– Oppslutningen har rett og slett vært enorm, forteller Furseth. Her har det vært private som har bidradd med en stolplass, tilsvarende hva det koster for å kunne invitere en gjest. Andre har kjøpt fem plasser. Noen syv, andre ti, og en bedrift kjøpte like godt hele 40 plasser.

– Klart vi skal bidra når vi har anledning til det, kunne en av byens mest kjente næringslivsledere fortelle.

Der noen kjøpte en stol, har andre stilt opp på annet vis. Flere butikker har bidradd med mat, andre har gitt gaver. For da Helaften var over og gjestene skulle hjem, fikk hver enkelt en stor gavepose stukket i hånden. I den var det pledd, laks, sokker, kaffe, shampo, balsam, lue, twist, musikk-CD og bag.

Over 100 Tidgivere var med

Over 100 Tidgivere var med.

For å kunne gjennomføre kvelden, var over hundre personer med som Tidgivere (frivillige).

I pausen fortalte Hogne Tørre om da samboeren gav ham et ultimatum: «Bli rusfri og søk hjelp, eller flytt ut». Han valgte det første og kom etter kort tid i kontakt med Blå Kors.

– Jeg stakk innom Møteplassen i Blå Kors Kristiansand og ble varmt tatt imot av Berit Ivedal, Olaf Theodor Messel, Trond Furseth og Roar Doksæter. Der fant jeg varme og der fikk jeg støtte, fortalte Hogne, som etter endt rusbehandling ble med i teamet som rigger Aquarama i forkant av hjemmekampene til Vipers Kristiansand. Og han ble med i Blå Kors steg for steg, både som deltaker og Tidgiver, og er nå i praksis ved Søgne Omsorgssenter tre dager i uken.

– Målet er å bli sykepleier, kunne Hogne fortelle, til stor applaus fra salen.

En annen tidligere rusmisbruker, Arve Bjerke, fortalte hvordan han fant veien tilbake til et rusfritt liv gjennom Blå Kors. Bjerke arbeider i dag i Blå Kors steg for steg hvor han hjelper andre.

Godt å være tilbake

Arve Bjerke fremførte Det begynner å ligne et liv, og Bob Dylans Because I love you, i Bjarte Hjelmelands norske versjon Fordi jeg elsker deg.

– I fjor var vi forhindret fra å delta på Helaften, noe vi sterkt savnet. Det er godt å være tilbake, kunne Maria Arredondo fortelle etter pausen. For å beste Helaften-tradisjon entret Maria Arredondo og Torstein Sødal scenen til det som ble en helt spesielt sterk julekonsert.

De startet med «Kimer i klokker», og fortsatte med den ene kjente julesangen etter den andre. De to fremførte sangene med innlevelse og styrke. Det ble sterke øyeblikk, som da de fremførte «The Prayer», «En himmel så stor», og ikke minst «O Helga Natt».

Ordfører Harald Furre var spesielt invitert til kvelden, og Furre takket Blå Kors varmt for den jobben som organisasjonen gjør for byen.

– Dere varmer mange hjerter. Dette har vært en helt spesiell flott kveld. Når vi nå går inn i adventstiden er min bønn at vi tar vare på hverandre, og i kveld er en fin anledning til å starte nettopp dette. Vi ønsker at Kristiansand skal være en by for alle. Uten det arbeidet som organisasjonene gjør, ville vi ikke fått dette til. Tusen takk på vegne av hele byen, sa Furre.

En uvanlig sterk appell

– Dette har vært en fin kveld. Det har vært fint å bli satt pris på, sa en av deltakerne underveis. En annen syntes det var fint at noen turte å fortelle historiene sine.

– For på den måten skaper de håp for andre, fremholdt vedkommende.

Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand, avsluttet kvelden med en uvanlig varm og samtidig direkte appell.

– Vi har i kveld hørt historiene til Hogne, Arve og Trond, som har reist seg og blitt rusfrie. Det er ikke lenge siden de alle tre var gjester under Helaften. Du som er gjest kan ta en beslutning nå i kveld om å gjøre noe med livet ditt. Vi vet at det kun er to utfall for en rusavhengig: Avholdenhet eller død. Velg det beste. Alle har evnen til å bli avholden. Men du må ville. Vær så snill, la denne kvelden bli en inspirasjon til forandring, at nå skal resten av livet ditt begynne, og at livet skal være godt, sa Solheim.

Helaften ble avsluttet med at hele salen reiste seg og sang «Deilig er jorden». Den ble sunget med en sjelden kraft, og det gjør dypt inntrykk når flere av «gadas jenter og gutter» synger sterkt med, med en tåre eller to rennende nedover kinnet.

[su_slider source=»media: 7144,7143,7142,7141,7140,7139,7138,7137,7136,7135,7134,7133,7132,7131,7151,7150,7149,7148,7147,7146,7145″ limit=»30″ link=»lightbox» height=»400″ title=»no» autoplay=»4000″]