En gospelfest av sjeldent kaliber

Alt ligger til rette for en gospelfest av sjeldent høyt kaliber i Domkirken fredag kveld; Gospel Celebration – en gospelreise gjennom 40 år, med topp kor, artister og band, hvor Mr. Gospel himself, Martin Alfsen, har regien. Og biskop Stein Reinertsen har takket ja til å holde appellen.

Av Ivar Eidsaa

Martin Alfsen har i over 40 år vært en av gospelmusikkens store ansikter utad. Han startet gospelkoret Reflex allerede i 1977, og siden har Alfsen og Reflex formidlet og gledet publikum i både inn- og utland. Et utall plater er det blitt.

En lang musikalsk reise når sitt foreløpige høydepunkt fredag kveld. Martin Alfsen er blitt 60 år, og benytter følgelig anledningen til å feire slik han kan det best, med en gedigen gospelfest.

Martin Alfsen inviterer til Gospel Celebration i Kristiansand Domkirke fredag.

Restart og Exodus

Han tar med seg sitt eget kor, Reflex, og har lagt ut på turneen Gospel Celebration. Flere tidligere sangere har sagt seg villig til å bli med koret. Når Gospel Celebration ankommer Kristiansand Domkirke, stiller i tillegg Restart Mass Choir fra Songdalen og Exodus fra Betania, og for å toppe det hele, har Alfsen fått med seg en Queen of Gospel, nemlig Ingrid Arthur, en formidabel sangerinne fra Georgia, USA, nå bosatt i Berlin.

– Gospel Celebration er en reise i mitt eget gospelliv, sier Martin Alfsen.

Restart Mass Choir fra Songdalen er et av korene som blir med.
Exodus deltar også.

O Happy Day

For Alfsen startet det med et brak da gospelkoret Edwin Hawkins Singers besøkte Oslo i 1974. Mannen som i 1969 komponerte gospelslageren O Happy Day, gjennomførte to konserter på samme kveld i Østre Frikirke i Oslo.

– Jeg ble helt blåst av banen gjennom disse to fantastiske konsertene. Reflex ble startet og vi var i gang, smiler Alfsen.

Han ble kjent med The King of Gospel, Andrae Crouch, og ble en nær og personlig venn av denne gospellegenden som har laget så mange gospellåter som lever i beste velgående selv den dag i dag.

Martin Alfsen startet Reflex allerede i 1977.

– En av de virkelig store stemmene

Martin Alfsen har komponert en rekke låter siden, noe flere titalls plater vitner om. På fredag lover han et bredt og allsidig program.

– Det blir allsang både innledningsvis og til avslutning, hvor alle kor og artister synger sammen. Hvert av korene får sine egne avdelinger, og Ingrid Arthur blir med på det meste. Og med åtte musikere i bandet, med blåsere og det hele, tror jeg dette kan bli en skikkelig gospelfest, sier Alfsen.

– Vi hadde en fellesøvelser i forrige uke. Korene har skikkelig trøkk, og det låter virkelig bra, legger han til.

Avslutningsvis noen ord om Ingrid Arthur.

– Hun er en av de virkelig store stemmene, og ligner litt på Aretha Franklin både i form og uttrykk, sier Martin Alfsen.

Ingrid Arthur, opprinnelig fra Gainesville, USA var i sin tid med i » The weather girls» og hadde blant annet hitsangen på 80 tallet «It`s raining men» som ble en landeplage. Ingrid Arthur har også jobbet sammen med Shirley Caesar, Tremaine Hawkins og den legendariske James Last.