En gospelfest med sterke inntrykk

Det ble på alle måter en kveld med sterke inntrykk da Martin Alfsen sammen med korene Reflex, Restart Mass Choir, Exodus og ikke minst vokalisten Ingrid Arthur, fredag hadde invitert til gospelfest i Kristiansand Domkirke.

Av Ivar Eidsaa

Da Martin Alfsen fylte 60 år, ønsket den mangeårige dirigenten for Reflex, å sette gospelmusikken i fokus med en storstilet musikalsk hyllest, gjennom et bredt anlagt repertoar for å presentere den gospelmusikken som har inspirert ham gjennom disse årene, og ikke minst med gospeltoner som han selv har komponert.

Resultatet ble en egen turne, Gospel Celebration, hvor konserten i Domkirken ble arrangert i et samarbeid mellom Alfsen og Blå Kors Kristiansand.

Ble musikalsk leder 17 år gammel

Martin Alfsen har i langt over 40 år vært en av gospelmusikkens store personligheter her hjemme. Han ble som 14-åring med i gospelkoret Reflex og overtok som musikalsk leder og dirigent høsten 1977 da han gikk tredje året på videregående skole. Siden har Alfsen og Reflex formidlet og gledet publikum i både inn- og utland.

Og for en gospelfest det ble da Gospel Celebration inntok Kristiansand Domkirke!

Martin Alfsen ble tidlig kjent med The King of Gospel, Andrae Crouch, og ble etterhvert en nær og personlig venn av denne gospellegenden som har laget så mange gospellåter som lever i beste velgående selv den dag i dag.

Crouch-medley

Hva var derfor mer naturlig enn at konserten i Domkirken ble innledet med et medley med mange av de sangene Crouch har komponert og som har betydd så mye for så mange gjennom årenes løp, med sangene «I don`t know why Jesus loves me», «Jesus is the answer», «Take me back» og «Soon and very soon».

Martin Alfsen har selv komponert en lang rekke låter, hans første allerede i 1978, og enda flere ble det utover på 1980-tallet og videre på 1990-tallet.

23 albumutgivelser

Det sier sitt om produksjonen at Reflex kan se tilbake på totalt 23 albumutgivelser og en rekke konsert- og turnéengasjementer over hele Europa.

Gospelkomposisjonene til Alfsen ble gjennom innspillingene spredd utover hele Europa og USA, og mange av sangene er sentrale i vår rike gospelhistorie og tradisjon.

Under konserten fredag fikk vi høre flere av dem: «Like A Mighty River», «Shine Your light», «Høre Din stemme», «Herre, denne dagen er Din», «Tilgi oss», og som da koret sang «høre Din stemme i mitt sinn», og «lovsyng vår Gud, la gleden slippe frem».

Mange sterke øyeblikk

I nærmere tre timer varte konserten i Domkirken. Det ble etter hvert svært mange sterke øyeblikk av det helt spesielle slaget. På en sjelden fin måte ble gleden, frelsen og håpet for fremtiden formidlet.

Et annet sterkt øyeblikk kom da Martin Alfsen fortalte om da koret lagde juleplaten «Rett hjem til jul» i 2011. Innspillingen fant sted samtidig som terroristen slo til i Oslo og på Utøya. Det avstedkom en sang om sorg, og håp, om når lysene slukner, når mørket har falt over vår jord….da trenger jeg håpet om himmelen».

Dokumenterte svært høy kvalitet

Med seg på konserten hadde Martin Alfsen fått Ingrid Arthur. På forhånd hadde Alfsen formidlet at Arthur er en av de virkelig store stemmene, som ligner litt på Aretha Franklin i form og uttrykk. Og for en stemme og formidlingskraft Ingrid Arthur oppviste!

Martin Alfsen har også skrevet større verk som spiritualmessen «Shout All Over God`s Heaven» (2004), pasjonsverket «7 døgn i Jerusalem» (2000) og gospelkantaten «The River» (2006), og under konserten fikk vi høre utdrag fra samtlige. Sterkt og ekte ble det.

Med på Gospel Celebration var også de lokale korene Restart Mass Choir fra Songdalen og Exodus fra Betania, hvor de begge var med på å løfte konserten. Korene viser at gospelmusikken står sterkt på Sørlandet, og korene dokumenterte også en svært høy kvalitet på korene samlet og de mange flotte solistene.

– Takk for alt du har gjort

– Takk til deg Martin for alt du har gjort for Den norske kirke og alle de andre kirkesamfunnene med Reflex i 42 år, fremholdt biskop Stein Reinertsen i sin takketale.

– Takk for alle gode sanger du har skrevet, som vi har lyttet til utallige ganger og som andre kor har på sitt repertoar. Det står stor respekt av det du og Reflex har utrettet. Dere har spredt glede rundt i menighetene og vært til stor inspirasjon for andre kor. Og ikke minst, dere har forkynt evangeliet, The Gospel, til et utall av mennesker, sa Reinertsen.

– Det skjer noe når evangeliet synges. La meg sitere en med samme navn som deg Martin, nemlig den godeste Martin Luther som var svært glad i musikk. I sin Fortale til alle gode sangbøker legger han følgende ord i munnen på Fru Musica:

Av alle gleder her på jord, er ikke en så fin og stor/

Som den jeg gir deg med din sang, og med all verdens deilig klang.

Et annet sted sier han om musikken

Jeg elsker musikk. Jeg liker heller ikke svermerne, fordi de fordømmer musikken. For den er en gave fra Gud, ikke menneskene; den skaper glade hjerter; den jager bort djevelen; den gir oss uskyldig glede. I musikken forsvinner sinne, begjær, hovmod

– Musikken er en gave fra Gud. Men hvorfor synger vi i kirken? Fordi det er en refleks av den Gud er og det han har gjort. Det er vårt svar på det Gud gjør og den han er. Derfor var det helt naturlig det som skjedde da Jesus ble født. Da brøt hele jorden ut i Gloria:

Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i.

– Vi betyr noe for Gud

Reinertsen fortsatte med å vise til at «The Gospel» Evangelium betyr «godt budskap». Gode budskap må synges.

– Jesu lidelseshistorie er det sterkeste eksempelet vi har på Guds kjærlighet. At Gud ikke har glemt oss, men at vi betyr noe for Gud. Der ser vi hvor langt Gud var villig til å gå, like til døden.

Johannes skriver derfor:

Hva kjærlighet er, har vi lært av at Jesus ga sitt liv for oss. 1. Joh 3,16

Et sjeldent sterkt øyeblikk

– Men Jesu lidelses historie er mer enn et eksempel på kjærlighet. Jesu oppstandelse er Guds store seier over våre tre store fiender «Syndens, dødens og djevelens makt». For alle de av oss som er glad i gospelmusikken, skal vi fortsette med å lytte til musikken som ikke bare er den naturlige refleksen, svaret, på Guds nåde og barmhjertighet, men som også gir oss en forsmak på hva vi en gang skal få lov til å være med på. Takk Gud for musikkens gave, sa Reinertsen.

Koret sang deretter «Lay your burden down» og «You are light», innen et siste og meget sterkt øyeblikk kom på avslutningsnummeret da korene sang «Gi oss fred». Etter første verset gikk korene ned fra scenen og stilte seg i midtgangen og rundt veggene med front til publikum – et sjeldent sterkt øyeblikk.

Det ble som å kjenne en touch av himmel!

[av_horizontal_gallery ids=’7985,7986,7987,7988,7989,7990,7991,7992,7993,7994,7995,7996,7997,7998,7999,8000,8001,8002,8003,8004,8005,8006,8007,8008′ height=’25’ size=’large’ links=» lightbox_text=» link_dest=» gap=’large’ active=’enlarge’ initial=» control_layout=’av-control-default’ id=»]