Populære sykkelturer

Det er populært å bli med Sykkelpilotene til Blå Kors Kristiansand på sykkeltur i Kristiansand. I år utvides tilbudet betydelig og det blir sykkelturer med beboere fra flere sykehjem i byen, fem dager i uken.

Av Ivar Eidsaa

– Det har vært travle dager for å få alt på plass før vi starter opp for fullt i månedsskiftet april/mai, smiler Trond Furseth, virksomhetsleder for Sykkelpilotene.

– Vi går nå i gang med den fjerde sesongen, hvor vi inviterer med beboere ved Elvegata omsorgssenter og Stener Heyerdahl på en sykkeltur rundt i Kristiansand.

Nytt av året er at eldre som er på dagsenteret ved Stener Heyerdal blir med, samt at vi også har fått til et samarbeid med Hovedgårdsparken i Vågsbygd, forteller Furseth.

Øker omfanget i år

– Vi kan i år øke omfanget en god del. Flere har meldt seg som sykkelpiloter. Det gjør at vi fem dager i uken kan ta med beboere på en sykkeltur, legger han til.

Beboerne tas med på en omfattende tur, langs Otra, ut til Tangen, videre til Fiskebrygga hvor Reinertsen stiller med fiskekaker til beboerne som er med på tur, opp Markens og videre rundt om i Kvadraturen.

– I fjor kunne vi stille med mellom 20 og 25 sykkelpiloter. Til nå har vi rundt en 30 sykkelpiloter klare, og vi blir enda flere når vi er i gang om kort tid. Der vi tidligere kunne gjennomføre noe over 250 sykkelturer, vil vi i år ha mulighet til å gjennomføre rundt en 400 sykkelturer totalt, forteller han.

Bernt Willy Pedersen, Trond Furseth og John Arne Egebakken ser frem til en ny sesong.

Mange samarbeidspartnere

Tiltaket startet da en lokal politiker tok kontakt med Camilla Rasch, virksomhetsleder for Posebyen Frivilligsentral. Rasch tok utfordringen. Tilbudet kom i gang.

Olaf Theodor Messel tok utfordringen fra Camilla Rasch om å være primærkontakt. Da Messel startet i Steg for Steg-prosjektet, tok Trond Furseth over.

Sykler med sittevogn ble den gang handlet inn, og omsorgssentrene Stener Heyerdal og Elvegaten ble kontaktet og invitert til et samarbeid, med Pedalen hos Kirkens Bymisjon Kristiansand og andre samarbeidspartnere ble med.

Tanken var å ta deltakerne som har nedsatt funksjonsevne og som har vanskeligheter med å komme seg ut med på sykkeltur i Kristiansand, og sikre at de fikk frisk luft og gode opplevelser. Med på laget ble også Reinhartsen på Fiskebrygga.

Betyr mye

Det som begynte i det små, har med andre ord vokst til å bli et tilbud med stort omfang.

– Det er rørende å se hvor mye dette betyr for beboerne, sier Bernt Willy Pedersen og John Arne Egebakken som er aktivitetsledere prosjektet.

– For flere av dem er det svært lenge siden de var med på en slik tur ut i frisk luft. Det er fint å kunne bidra til at beboerne får seg en rundtur i byen, sier de to.

Sikkerheten er satt høyt. Derfor har samtlige sykkelpiloter gjennomført et sertifiseringskurs hvor de lærer alt fra hvordan sykle, til trafikkregler og teknisk vedlikehold av syklene.

Nytt av året er at Blå Kors Kristiansand har startet opp et tilbud som heter «God helg – hele dagen», hvor hjemmeboende eldre og andre som trenger det, blir hentet av sykkelpilotene, som sykler dem til en samling i lokalene til Blå Kors Kristiansand hvor det venter noe godt å bite i og et godt sosialt fellesskap, og hjem igjen når det hele er over.

I fjor hadde sykkelpilotene tre sykler til disposisjon. I vinter er det blitt handlet inn en sykkel til. Ettersom tilbudet er blitt så populært, arbeides det med å få anskaffet nok en rickshawsykkel.

– Det er rørende å se hvor det betyr for beboerne å komme ut på tur, sier John Arne Egebakken.