– Det å se gleden hos dem som får et ferieopphold, er noe helt spesielt. Det sier Espen Sjølund. Han er daglig leder ved Tingsaker Familiecamping i Lillesand, et av mange camping- og feriesentre som er gått sammen om å gi gratis overnattingsdøgn til familier som trenger det mest.
Av Ivar Eidsaa
Det var for fem år siden at Erik Moen ved Hamre Familiecamping i Kristiansand ønsket å gjøre en innsats for de mange familiene som aldri har råd til å reise på ferie. Gjennom Camping Sørlandet hvor 12 campingsentre samarbeider om innkjøp og å kunne tilby en enda bedre kvalitet til gjestene, foreslo Hamre at hvert senter kunne gi gratis overnattingsdøgn. Det ble innledet et tett samarbeid med Blå Kors ferier som har all dialog og kontakt med gjestene i forkant.
Populært feriesenter
Slik ble det, og siden har det bare økt på. I dag gir deltakerne i Camping Sørlandet over tusen overnattingsdøgn til sammen.
Espen Sjølund har drevet Tingsaker Familiecamping siden 2007. Campingsenteret er et meget populært feriesenter, med sin unike plassering i enden av Tingsaker-fjorden, med perfekte solforhold og noe skjermet med tanke på vær og vind. Senteret kan i dag tilby gjestene opphold i 16 strandnære hytter, med 170 plasser til bobiler og telt.
Svært innbydende
Campingsentret fremstår som svært innbydende, rent og ryddig som det er. Sjølund investerte i fjor 4,5 millioner kroner i et moderne sanitæranlegg av topp kvalitet.
Tingsaker Familiecamping hadde i fjor over 19.000 gjestedøgn, og trenden med campingferie er klart økende.
– Den tiden er nok forbi da det var mulig å leie ut en hytte uten bad og gode fasiliteter. I dag vil gjestene ha god standard. Skal man overleve i denne bransjen, er aktørene nødt til å investere riktig over tid, sier han.
Blir noe helt spesielt
Han legger vekt på at gjestene som Blå Kors ferier formidler, skal behandles som alle andre gjester. Staben vet ikke en gang hvem de er når de ankommer.
– Når en ser hvor stor pris de setter på å få et ferieopphold, blir det noe helt spesielt. Det er dessverre en gruppe i Norge som ikke har det så bra økonomisk. Utviklingen viser at antallet øker. I et samfunn som er så rikt som vårt, og hvor middelklassen tjener godt, er det fort å glemme de som ikke kan reise på ferie, fremholder han.
– Da er det viktig å ikke glemme at alle har ikke like god råd, med de begrensningene dette setter. Vi må derfor gjøre vårt for å hjelpe dem som trenger det, sier han med ettertrykk.
– Kan man være med å løfte noen som sliter med økonomien, så er det verdifullt i seg selv, legger han til.
– Det gleder
Gjestene som formidles gjennom Blå Kors ferier kommer midt i sesongen, det vil si i løpet av de få ukene midt på sommeren hvor alle campingsentrene skal tjene de pengene som trengs for å gjennomføre investeringer, vedlikehold og sikre en god drift også på våren, høsten og vinteren.
– Når skoleferien begynner i juni og ut juli er det fullt trøkk. Når vi bikker 1. august, går besøkstallene marginalt ned. Da er det mulig for oss å kunne invitere til et ferieopphold hos oss. Vi har da to hytter med sengeplass til seks personer, til disposisjon for gjestene, opplyser Sjølund.
Han sier seg glad for at enda flere campingsentre er blitt med i tillegg til de 12 som samarbeider gjennom Camping Sørlandet.
– Da Blå Kors ferier presenterte opplegget på campingkonferansen i regi av NHO Reiseliv, var det svært mange nye sentre som ønsket å bli med på samme ordning. Det gleder, sier Espen Sjølund. Han berømmer Blå Kors ferier for å ha organisert feriearbeidet på en svært tilfredsstillende måte.